Rundt 40 prosent av norske skoler har dårlig inneklima, ifølge en oversikt laget av Rådgivende Ingeniørers Forening i 2021. ILLUSTRASJONSFOTO
colourbox.com
Inneklima og sykdom
Danskene skal forske på inneklima og smittespredning i skolen
Norsk lov spenner bein på muligheten for å forske på sammenhengen mellom luftrensing og sykdom i skolen. Nå skal danskene gjøre det norske forskere ikke får lov til.
sidsel@lomedia.no
I Norge er forskningsprosjekter knyttet til hvordan luftrensing eller ventilasjonsanlegg kan brukes til å redusere smittefaren i praksis forbudt.
Det slo Teknisk Ukeblad fast i en artikkel som ble publisert i januar 2022.
Grunnen er at helseforskningsloven krever samtykke av alle som er involvert i slik forskning.
Nå skal danske forskere gjøre det norske forskere ikke får lov til.
Statens Serum Institut (SSI), som tilsvarer det norske Folkehelseinstituttet (FHI), skal undersøke om forbedret inneklima på skoler kan redusere spredning av luftveisinfeksjoner som covid-19.
Interessant for Norge
Fagdirektør Preben Aavitsland, en av ekspertene fra Folkehelseinstituttet som vi lyttet mye til i koronakrisa, ser med stor interesse på det danske forskningsprosjektet.
Professor Preben Aavitsland, FHI
Tor Erik Schrøder / NTB
– Det har lenge vært råd og regelverk om godt inneklima i skolene, men hvilken rolle dette spiller for smittespredning er ikke godt nok kjent, sier han.
Han gleder seg til å se resultatene.
– Vi håper at også vi etter hvert kan gjøre slik forskning – samt at det kommer resultater fra flere land, skriver han i en epost til I skolen.
Flere skoler skal undersøkes
Ifølge fagbladet til Danmarks Lærerforening på nett, folkeskolen.dk, er det første gang at forskere undersøker om det er noen sammenheng mellom inneklima og sykdom.
De siterer en uttalelse fra spesialkonsulent Ulla Kjærvang i Dansk Center for Undervisningsmiljø til pressebyrået Ritzau:
– Vi vet at inneklima har stor betydning for elevers velbefinnende. Dårlig inneklima kan gi hodepine og tretthet, og man blir rett og slett ukonsentrert. Derfor er det bra å få belyst om det også er sykdom relatert til dårlig inneklima, sier hun til Ritzau.
I 2021 viste en undersøkelse at over halvparten av de danske klasselokalene som ble sjekket hadde høyere CO₂-innhold enn grensen det danske Arbeidstilsynet anbefaler.
Ifølge Kjærvang er problemet at de fleste skolene mangler ventilasjonsanlegg.
En rekke skoler i Danmark skal gjennom det toårige pilotprosjektet prøve alt fra regelmessige utluftninger til avanserte ventilasjonsanlegg og samtidig registrere sykdom, ifølge en pressemelding fra SSI.
I pressemeldingen forklarer SSI at flere luftveisinfeksjoner, som covid-19, smitter via såkalte aerosoler.
Aerosoler er mikroskopiske dråper og partikler som dannes både ved hoste, nysing, åndedrett og tale. De kan bli hengende i luften i lang tid, og på den måten spre smitte, ifølge SSI.
«Prosjektet kan gi oss viktig kunnskap om hvordan luftveissykdommer kan forebygges i fremtiden. Det er mulig at vi med relativt enkle grep, som kan forbedre luftkvaliteten, kan forebygge sykdommer på steder hvor mange mennesker er samlet», sier direktør hos SSI, Henrik Ullum ifølge pressemeldingen.
Han tilføyer at før Danmark som samfunn påtar seg investeringene luftrensing krever, bør de samle inn data om effektene.
Prosjektet finansieres av en bevilgning på fem millioner kroner fra den ideelle foreningen Realdania. Foreningen har i mange år arbeidet for å forbedre inneklimaet ved danske skoler.
Etter at det toårige pilotprosjektet er avsluttet, vil ifølge SSI et større prosjekt etter planen kunne gjennomføres i samarbeid med Danmarks Tekniske Institut, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Lunds Universitet og Teknologisk Institut.
Dårlig inneklima i norske skoler
• Én av tre norske lærere sier lufta er dårlig på skolen. Lærere topper lista over yrkesgrupper som sier de har dårlig ventilasjon på jobben, ifølge en artikkel i Utdanningsnytt publisert i oktober 2022. Tallene var hentet fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse (NOA) fra 2019 som Statens arbeidsmiljøinstitutt står bak.
• En oversikt laget av Rådgivende Ingeniørers Forening i 2021 viste at over 1000 skoler, (40 prosent av skolene) har dårlig inneklima
Dårlig inneklima i norske skoler
• Én av tre norske lærere sier lufta er dårlig på skolen. Lærere topper lista over yrkesgrupper som sier de har dårlig ventilasjon på jobben, ifølge en artikkel i Utdanningsnytt publisert i oktober 2022. Tallene var hentet fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse (NOA) fra 2019 som Statens arbeidsmiljøinstitutt står bak.
• En oversikt laget av Rådgivende Ingeniørers Forening i 2021 viste at over 1000 skoler, (40 prosent av skolene) har dårlig inneklima
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen