JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Derfor sa Skolenes landsforbund ja og Utdanningsforbundet nei i lønnsoppgjøret

– Vi ønsker ikke økte lønnsforskjeller mellom adjunkter og lektorer, sier første nestleder Terje Moen i Skolenes landsforbund (SL), som mener lønnsoppgjøret i KS-området er godt og rettferdig.
GODT FORNØYD: Skolenes landsforbund er godt fornøyd med lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Her er forbundsleder Anne Finborud ved forhandlingsstart. Til venstre Hans Ole Rian (Creo), til høyre Mimmi Kvisvik (FO).

GODT FORNØYD: Skolenes landsforbund er godt fornøyd med lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Her er forbundsleder Anne Finborud ved forhandlingsstart. Til venstre Hans Ole Rian (Creo), til høyre Mimmi Kvisvik (FO).

Eirik Dahl Viggen

sidsel@lomedia.no

LO Kommune og YS Kommune kom til enighet med KS rett etter midnatt 1. mai om en avtale i lønnsoppgjøret i kommuneområdet, mens det ble brudd i forhandlingene mellom KS og Unio.

p

I Unio er lærerne i Utdanningsforbundet den største gruppen i lønnsforhandlingene.

Skolenes landsforbund sa ja til en avtale med en ramme på 3,2 prosent, som tilsvarer det som er avtalt for frontfagene i privat sektor tidligere i vår.

– Et solidarisk oppgjør

Første nestleder Terje Moen understreker at oppgjøret gir god uttelling for lærere og adjunkter, som har fått minst i oppgjørene de siste årene. Mange yrkesfaglærere i SL er adjunkter. Unio godtok altså ikke tilbudet fra KS, og kravet fra Utdanningsforbundet var at lektorene, de med fem års høyere utdanning, skulle få mer i prosent.

– Vi ønsker ikke at lønnsforskjellen mellom adjunkter (de med fire års høyere utdanning, red. anm.) og lektorer skulle øke, sier Terje Moen, som mener årets oppgjør har en solidarisk profil og at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn er redusert, begge deler noe som har vært viktig for SL i forhandlingene.

– Utdanning skal lønne seg

Terje Moen viser til at lektorene i rene kroner har fått mest i oppgjøret.

p

– Vi ønsker at utdanning skal lønne seg, og i årets oppgjør har utdanningsgruppene fått mest.

Dette er det enighet om

Rammen for oppgjøret endte på 3,25 prosent. I kroner fordeler tilleggene seg slik:

Gruppe 1 får 3,15 prosent tillegg):

• Ufaglærte: Fra 8000 – 8900 kroner.

• Fagarbeidere: Fra 12.000 til 13.000 kroner.

Gruppe 2 får 3,46 prosent tillegg:

• Lærere (tre års høyere utdanning): 14.000 kroner.

• Adjunkter (fire års høyere utdanning): Fra 15.000 – 17.000 kroner.

• Lektorer (fem års høyere utdanning): fra 16.000 – 20.000 kroner.

(Les mer om oppgjøret på hjemmesiden til Skolenes landsforbund.)

Enighet i Oslo-oppgjøret

SL-medlemmer i Oslo får et generelt tillegg på 2,62 prosent, minimum 12.000 kroner.

Rammen for oppgjøret er på 3,2 prosent. Oslo kommune er et eget tariffområde, og er ikke omfattet av forhandlingene i KS-området. Forhandlingene føres mellom Oslo kommune ved Byrådsavdeling for finans, og de fire forhandlingssammenslutningene Kommuneansattes Hovedsammenslutning (KAH), (som består av Fagforbundet, Skolenes landsforbund, Fellesorganisasjonen og Creo), Unio, Akademikerne og YS.

Det er ikke satt av penger til lokalt oppgjør, noe som førte til at Akademikerne brøt. Siden partene er enige om en ramme som er høyere enn frontfagsmodellen, tar Oslo kommune forbehold om at oppgjøret godkjennes av bystyret, melder Fagforbundet på sin hjemmeside. Fylkesleder Roger Vinje har deltatt i forhandlingene på vegne av Skolenes landsforbund.

Brudd i statsoppgjøret

Medlemmer av SL tilsluttet LO Stat kan bli tatt ut i streik.

LO Stat har brutt forhandlingene med staten i årets mellomoppgjør. Når dette bladet går i trykken er SL forberedt på at noen av forbundets rundt hundre medlemmer i LO Stat kan bli tatt ut i streik. Det opplyser andre nestleder Chris Gøran Holstad i SL, som deltar i forhandlingene med staten på vegne av SL.

– 9. mai vil LO Stat gjøre det klart for staten hvilke virksomheter det gjelder i første uttak, sier Holstad.

På hjemmesiden til SL forklarer han hva som er årsaken til bruddet:

– En uavklart situasjon når det gjelder avtalefestet pensjon (AFP), hvordan den totale potten skal fordeles og manglende vilje til å rydde opp i forskjellene i offentlig sektor når det gjelder hvordan variable tillegg inngår i pensjonsopptjeningen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse