Flere kommuner melder om mangel på sensorer
Nå kan vårens eksamener i grunnskolen rammes.
Utdanningsdirektoratet kan ennå ikke svare på om vårens eksamener i grunnskolen står i fare på grunn av sensormangel. Men mange kommuner forteller at de per i dag har for få sensorer.
Colourbox
sidsel@lomedia.no
Allerede i slutten av januar kom det signaler om at mange lærere i år vil vegre seg mot å påta seg sensoroppdrag i forbindelse med vårens eksamener i grunnskolen.
Nå viser en oversikt TV2 har gjort at eksamen kan være i fare i flere av landets kommuner. Fristen for å melde inn sensorer gikk ut 1. mars.
Mangler sensorer i flere store kommuner
Både i Bergen, Trondheim og Ålesund melder kommunene TV2 har kontaktet om at de per i dag ikke har nok sensorer til å avvikle muntlige eksamener.
– Det er alvorlig at vi i dag ikke er i posisjon til å gjennomføre en oppgave som er lagt til kommunene, sier enhetsleder Bjørn Helge Græsli i utdanningsseksjonen i Trondheim til TV2.
I Trondheim koordinerer kommunen sensorene for både trøndelagsbyen og kommunene rundt.
I starten av mars har de kun én tredjedel av antallet de trenger til muntlig eksamen i grunnskolen.
Vurderer å pålegge lærere å være sensorer
Ifølge Stavanger Aftenblad mangler Stavanger per i dag 60 sensorer. Det utgjør 30 prosent av behovet.
– Frem til nå har det vært en frivillig ordning å være sensor, men nå vurderer Stavangere kommune å gjøre strukturelle endringer for å kunne avvikle eksamen. Det kan bety at lærere kan bli pålagt å være sensor, sier skolesjef Jørn Pedersen til avisa Stavanger Aftenblad.
Udir har bedt om en oversikt over situasjonen for landets kommuner fra statsforvalterne, med frist fredag denne uken og opplyser til I skolen at de trolig kunne si noe mer neste uke.
«Vi vil likevel ikke vite med sikkerhet om det blir sensormangel, før sensorene har takket ja eller nei til oppnevningsbrevet», opplyser Udir i en epost.
Avviser boikott-aksjon
Hovedtillitsvalgt Christian Holstad Lilleng for SL i Ålesund varslet kommunen i slutten av januar om at han fryktet mangel på nok sensorer til å avvikle vårens eksamener i grunnskolen. Til I skolen understreket han at SL ikke har gått ut med noen oppfordring om boikott av sensoroppdrag.
– Vi lærere har en arbeidsavtale hvor vi jobber fem timer overtid hver uke. Når det nå er så skrapet med folk etter alle kuttene i kommunen, så blir de gjenværende lærerne ekstremt utsatt for å ta vikartimer for fraværende kollegaer. Spesielt ille blir det når man har langtidssykemeldte og denne over-overtiden blir gjentakende uke etter uke, forklarte hovedtillitsvalgt Christian Holstad Lilleng om bakgrunnen for at mange lærere ikke ser seg i stand til å påta seg oppgaven som sensor.