Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Fristen gikk ut for LOs egen folkehøgskole. Nå blir den lagt ned
Styret i LO-eide Arbeiderbevegelsens folkehøgskole – som i sommer skiftet navn til Ringsaker folkehøgskole – har vedtatt å legge ned skolen på grunn av for få elever.
Ansatte ved LO-eide Ringsaker folkehøgskole fikk i sommer melding om at skolen hadde frist på seg til 15. august for å få nok elever til å videreføre driften ved skolen. Nå er fristen ute.
Sidsel Valum
sidsel@lomedia.no
I slutten av august vil generalforsamlingen ta endelig stilling til nedleggelse. Styret innstiller på avvikling av selskapet og dermed skolevirksomhet på Ringsaker.
– Det betyr permanent avvikling av skolen, bekrefter styreleder Kristin Sæther.
Det er to uker siden forrige styremøte. Da fikk administrasjonen kniven på strupen. Innen 15. august måtte elevtallet opp, eller så ble det ikke videre drift.
Etter et allmøte med stab og lærere ble det gjort et intenst siste rekrutteringsforsøk. Det hjalp ikke.
Ansatte vil kjempe for skolen
Skolenes landsforbund (SL) har fem medlemmer blant de ansatte som nå har fått varsel om at skolen skal legges ned.
– SL jobber nå tett med klubben på folkehøyskolen og vi vil jobbe for å få omgjort vedtaket om å legge ned skolen, sier første nestleder Jon Oddvar Holthe i Skolenes landsforbund.
Rino Skarpnord
– SL jobber nå tett med klubben på skolen, og vi vil jobbe for å få omgjort vedtaket om å legge ned skolen, sier 1. nestleder Jon Oddvar Holthe i Skolenes landsforbund (SL).
Han håper å få med seg andre LO-forbund på å få omgjort vedtaket i LO-sekretariatet mandag 28. august.
– Veien er litt lengre nå som vedtaket er fattet, og det ikke blir nå ikke skolestart for de elevene som har søkt på skolen, sier han.
– Styret sier de har sett på alle muligheter før de fattet vedtaket, men SL har tro på å kunne snu den negative trenden i søkertallene gjennom tettere samarbeid med LO-forbundene og å bruke den kapasiteten som LO har gjennom over 1 million medlemmer, sier Jon Oddvar Holthe.
Kontakter elevene
Arbeiderbevegelsens folkehøgskole er eid av LO. Den ble stiftet av fagbevegelsen i 1939, og har tradisjonelt lagt vekt på linjer med mye faglig innhold. I sommer skiftet skolen navn til Ringsaker folkehøgskole.
Ifølge skoleplanen skulle elevene møtt til skolestart fredag 18. august.
– Vi har prøvd alle mulige linjer, også som ikke har tilknytning til fagbevegelsen, slik som drag. Vi har ikke fått det til, sier styreleder Sæther.
I begynnelsen av august hadde skolen 18 søkere. I går var det, ifølge Sæther, bare 15 igjen. Tre takket nei etter at situasjonen med skolen ble kjent.
Administrasjonen hadde likevel intensjonsavtaler og planlagte prosjekter på gang, som kunne hevet antallet. Staben har vært igjennom en brutal nedbemanning. Overfor Fagbladet ble det hevdet at det ville fungert både pedagogisk og økonomisk med et lite kull dette året.
– Jeg forholder meg til realitetene, hvor få elever skolen har nå, ikke intensjoner og planlagte prosjekter. Vi har lenge vært bekymret for synkende elevtall. Det har ikke manglet på strategier og planer for å snu utviklingen, men det har altså ikke lyktes, sier Sæther.
– Dette er en av de vanskeligste avgjørelsene jeg noen gang har tatt i fagbevegelsen. Men vi må ta ansvar når vi har prøvd alt mulig.
Folkehøgskolen på Ringsaker, tidligere Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker, ble stiftet i i 1939 og er eid av LO.
Ukjent / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
– Hårreisende så tett på skolestart
– Dette er en stor skuffelse. Det er hårreisende at styret tar en slik avgjørelse tre dager før skolestart, sier rektor Ingvild Tollehaug Jevne.
Lørdag skulle skolen blitt fylt med nye elever klare for et år på folkehøgskole, men altså for få til at styret kunne godta drift.
Tollehaug Jevne er uenig i styreleders beskrivelse av at de burde skjønt dette utfra flere år med bekymring over synkende elevtall.
– Nei, dette kom overraskende på oss. Vi har ofte diskutert synkende elevtall, men ikke å stenge rett før skolestart. Det ville vært noe annet om beskjed var gitt på våren, eller om vi hadde fått et år på oss til å finne muligheter for videre drift. Slik vi fikk beskjed nå - for to uker siden - så hadde vi alt imot oss for å finne flere elever, sier hun.
– Å stenge denne skolen er katastrofalt. Jeg er neimen ikke sikker på om fagbevegelsen skjønner hva de mister, sier rektor.