JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil utrede å slå Skolenes landsforbund sammen med andre LO-forbund

Har Skolenes landsforbund en framtid som eget LO-forbund?

Et forslag for landsmøtet om å utrede sammenslåing av Skolenes landsforbund (SL) med andre LO-forbund, kan være første skritt på veien mot å nedlegge SL som eget forbund.
 Tillitsvalgt i SL Rogaland, Geir Allan Stava (arkivfoto)

Tillitsvalgt i SL Rogaland, Geir Allan Stava (arkivfoto)

Bjørn A. Grimstad

sidsel.valum@lomedia.no

Når landsmøtet i SL samles på Hell i Nord-Trøndelag 3.–6. april, er et av forslagene det skal behandle å bestille en utredning av sammenslåing med andre LO-forbund. Landsstyret i forbundet vedtok i januar enstemmig en innstilling til landsmøtet om at det ønsker en slik utredning.

Det er fylkeslaget SL Rogaland som har fremmet forslaget, som også forbundsstyret i SL har innstilt på mot tre stemmer.

Følg I skolen på Facebook

Den mangeårige tillitsvalgte i SL Rogaland, Geir Allan Stava, som er medlem av landsstyret og forbundsstyret, tror at en sammenslåing med andre forbund kan være veien å gå.

– Bakgrunnen for forslaget er at vi har et godt forhold til andre LO-forbund. Mange andre forbund har slått seg sammen før, og flere diskuterer det. Poenget er hva som tjener medlemmene best. Svaret kan være å fortsatt være et eget forbund, men også en sammenslåing med andre forbund, sier Geir Allan Stava.

Han viser til Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet som ett eksempel, et forbund som har fått nye fordeler og flere medlemmer etter sammenslåing med Fellesforbundet.

– Jeg tror en sammenslåing kan være en fordel, men ikke for enhver pris. Vi må i så fall få løfter om at det vil bli satset på å rekruttere fra vår sektor. Det er rekruttering vi sliter med. Skal vi rekruttere mer, så må vi satse mer.

Dersom landsmøtet ønsker å utrede en sammenslåing, vil konklusjonen av en slik utredning trolig tidligst bli en sak for landsmøtet i 2021. Før den tid må det et ekstraordinært landsmøte til for å behandle et eventuelt forslag om sammenslåing.

– Hvilke LO-forbund ser du for deg at det er mest nærliggende å slå SL sammen med? Fagforbundet?

– Først og fremst Fagforbundet, sentralt har vi hatt veldig godt samarbeid med Fagforbundet i det siste, men MFO (Musikernes fellsorganisasjon) kan også være aktuell, eventuelt begge to, sier Geir Allan Stava.

Det er svak medlemsvekst i SL som er bakgrunnen for forslaget. Tanken er at SL som del av et større forbund kan få mer muskler til å rekruttere. Per i dag har SL cirka 6.500 medlemmer.

– SL er en tydelig stemme i LO

SL-leder provosert av kunnskapsministeren

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse