JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utdanning

Her får elevene smake på arbeidslivet: – Jeg var litt skolelei

Adrian (15) og Nour (15) var lei av mye teorifag.
Adrian (15) går i 10. klasse og har praksis noen timer i uka i verkstedet til Hammerfest maskinforretning.

Adrian (15) går i 10. klasse og har praksis noen timer i uka i verkstedet til Hammerfest maskinforretning.

Marthe Nyvoll

sidsel@lomedia.no

– Jeg har skrudd siden jeg var bitte liten. Pappa er bilmekaniker, og jeg har vært med ham på jobb og hjemme i garasjen, forteller Adrian Normann-Sørensen (15).

Vi finner ham i verkstedet til Hammerfest ­maskinforretning. Som elev i Praktisk-klassen ved Breilia skole har han praksis noen timer i uka her.

Verkstedet utfører reparasjoner på maskiner og utstyr, som høytrykksspylere, kompressorer og motorer. Bedriften selger maskiner og utstyr til oljebedrifter, havbruksnæringa og entreprenører, og forteller om en stor kundegruppe i hele Vest-Finnmark.

– Jeg er interessert i å skru og gjøre ting. Jeg var litt skolelei, og jeg liker alt motorisk, sier Adrian.

Vil bli kaptein

Helt siden han gikk i barnehagen har han sagt at han skulle bli det samme som faren. Men i fjor var han på jobbuke med bestefaren på båt.

– Han er kaptein. Nå har jeg veldig lyst til å bli kaptein. Men jeg har ganske stor interesse for ting som har med motor å gjøre, sier Adrian.

Adrian forteller at han også driver med motorsport og scootercross. I tillegg er han aktiv svømmer og deltar i konkurranser.

På videregående har han søkt teknologi- og industrifag som førstevalg, elektro som andrevalg og bygg og anlegg som tredjevalg.

Givende med ungdommer

Daglig leder i Hammerfest maskinforretning, Ole Andreas Olsen, forteller at bedriften tar imot både ungdomsskoleelever og elever fra videregående skole i praksis.

– Vi prøver å gjøre det så sant vi har nok av fornuftige oppgaver å tilby dem. Det er givende å ha ungdommer her i praksis. Vi gjør det for ungdommenes og elevenes del, og også for vår egen del for å rekruttere framtidige ansatte, sier han.

Vil ha et friår

– Det er kjempefint å være her, sier Nour Al Hoda Amer Amelhem (15), som vi finner bak disken i frisørsalongen til Flø frisør i Hammerfest.

Hun går i 10. klasse ved Breilia skole og er også elev i Praktisk-klassen.

Etter ungdomsskolen planlegger hun å ta et friår fra skole og utdanning og da ønsker hun å jobbe et år i frisørsalongen.

Nour Al Hoda Amer Amelhem (15) har praksis i frisørsalongen til Flø frisør i Hammerfest.

Nour Al Hoda Amer Amelhem (15) har praksis i frisørsalongen til Flø frisør i Hammerfest.

Marthe Nyvoll

– Jeg har tenkt å se hvordan arbeidslivet er. Så skal jeg å studere videre etter det, sier hun.

Nour kommer fra Syria, men hun har bodd hele livet sitt i Finnmark.

I 8. klasse var Nour en av elevene på Breilia skole som søkte om å få gå i Praktisk-klassen, hvor elevene får mer praktisk undervisning og mulighet til å prøve seg i arbeidslivet.

– Jeg er ikke så glad i skolearbeid, og det er bra å få erfaring fra arbeidslivet og ikke bare sitte hele tida og ha teori. Jeg går andre år i Praktisk-klassen, og det har vært helt supert fordi vi har mer praktisk undervisning.

– Hva har du lyst til å bli?

– Jeg tenker å bli ambulansearbeider. Det er litt action, mye som foregår og ikke så mye kontorjobbing.

– Hvordan synes du det har vært å være i praksis i frisørsalongen?

– Det er mye action her også. Man møter mange nye folk.

Gikk opp i karakterer

Etter at Nour begynte i Praktisk-klassen, har hun i likhet med mange andre av elevene i klassen fått bedre karakterer i nesten alle fag.

– Jeg er blitt ganske mye bedre, spesielt i matte. I åttende klasse hadde jeg ikke så bra karakterer, men det ble mye bedre i nesten alle fag, også teorifag, da jeg begynte i Praktisk-klassen, forteller hun.

– Hvorfor tror du at det skjedde?

– Vi er færre elever, og så er det fire eller fem lærere som underviser oss. Alle får den hjelpen de trenger og tettere oppfølging, sier Nour.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse