JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesfag

Her samarbeider skolene om å gi elevene praktisk erfaring 

Elever fra videregående har vært med på å bygge den nye skolehagen på Tæruddalen ungdomsskole i Lillestrøm.
Dette kommer elever for de neste ti, femten, tjue årene til å ha glede av, sier lærer Birger Aaserud i sin takketale til elever og lærlinger som har lagd fundamentet for skolehagen til Tæruddalen skole.

Dette kommer elever for de neste ti, femten, tjue årene til å ha glede av, sier lærer Birger Aaserud i sin takketale til elever og lærlinger som har lagd fundamentet for skolehagen til Tæruddalen skole.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

– De får lage varige ting og får kommet seg ut av skolen, sier faglærer Ingar Berg.

Kort tid før skoleårets slutt dufter det deilig av pølser og hamburgere som grilles utenfor Tæruddalen skole i Lillestrøm.

Bak grillen står lærerne Anne Cathrine Danielsen og Birger Aaserud.

Mens elever på 10. trinn sitter bøyd over eksamensoppgaver inne i skolen, feires det såkalt «kranseskål» utendørs for å takke for arbeid som er utført av de innbudte gjestene.

Ungdomsskole og videregående

På et cirka 500 kvadratmeter stort område som skal gjerdes inn og bli skolehage, er det for anledningen satt ut langbord og benker til de innbudte gjestene.

Fundament og reisverk til det som skal bli et lite drivhus i den planlagte skolehagen står klart.

– Dette kommer elever som skal gå her de neste ti, femten, tjue årene til å oppleve. Elever jeg skal ha i arbeidslivsfag til høsten, skal bygge gjerde og ha reelle arbeidsoppgaver å drive med på skolen, sier lærer Birger Aaserud i sin takketale til gjestene.

Elever og lærere fra Skedsmo videregående skole, lærlinger og ansatte ved Opplæringskontoret for tømrerfaget og Opplæringskontoret BTV (blikk, tak og ventilasjon) er innbudt og får servert grillmat som takk for arbeid de har gjort her.

Lærlinger fra opplæringskontorene har bidratt med å bygge drivhuset og er i ferd med å legge tak på det som delvis skal bestå av blikk og delvis av gjennomsiktige plater som slipper igjennom lys.

Lærer Anne Cathrine Danielsen serverer pølser og hamburgere til elever fra Skedsmo videregående skole og lærlinger som takk for innsatsen.

Lærer Anne Cathrine Danielsen serverer pølser og hamburgere til elever fra Skedsmo videregående skole og lærlinger som takk for innsatsen.

Sidsel Valum

Flere søker yrkesfag

Birger Aaserud er lærer og fagansvarlig for arbeidslivsfaget på skolen.

I skolens kjeller har han stått i spissen for å innrede et godt utstyrt verksted, en «Yrkesarena», hvor elever får undervisning i arbeidslivsfag.

Årets avgangselever har blant annet støpt heller i betong som ligger stablet utendørs. De skal etter hvert legges i skolehagen.

Andelen elever på Tæruddalen skole som søker yrkesfag på videregående skole øker. I år søkte 43,2 prosent om plass på en yrkesfaglig linje. Tidligere har andelen vært så lav som 27–28 prosent, bekrefter rektor Borgar Eliassen.

– Tror du det har sammenheng med skolens satsing på arbeidslivsfaget?

– Ja, dette har nok definitivt noe med arbeidslivsfaget og vår «Yrkesarena» å gjøre, samt bruken av mat- og helsekjøkkenet til restaurantfag. Våre lærere Birger Aaserud og Petra Raunio gjør en fantastisk jobb med elevene i arbeidslivsfag, skriver rektor Borgar Eliassen i en e-post til I skolen.

Har støpt betong og fjernet hekk

Faglærer Ingar Berg og elever på Vg1 bygg og anleggsteknikk viser stolt fram en utendørs sittegruppe på ungdomsskolen som sju elever har støpt i betong som del av fordypning i betongfaget i YFF (yrkesfaglig fordypning) i en fireukers periode.

De har også støpt fundamentet til drivhuset og til en port som er kjøpt på Finn.no og som allerede står klar.

Faglæreren synes det er bra at Skedsmo videregående skole samarbeider med ungdomsskolen om å gi elevene arbeidsoppgaver.

– De får lage varige ting og får kommet seg ut av skolen, sier han.

Elevene hans har også støpt en stor åttekantet sittegruppe med benker i betong. Det skal etter hvert lages et tak eller spennes et seildukstak over sittegruppen slik at den kan brukes til uteskole.

Noen som koser seg med grillmat er også faglærerne Lars Johannessen og Ingar Grøndahl og en stor gjeng elever fra Vg1 som har hatt fordypning i anleggsmaskiner på YFF i bygg og anleggsteknikk her. De har blant annet fjernet en lang hekk som sto langs veggen til skolebygningen og lagt heller.

Starter skolehage

Lærer Anne Cathrine Danielsen forteller at skolen har fått 150.000 kroner i støtte fra Økologisk Norge til skolehagen.

Hun underviser i matte og naturfag og er ansvarlig for skolehageprosjektet i samarbeid med lærer Marianne Borthen.

Borthen underviser i mat og helse og har ansvar for skolebiblioteket. De gleder seg til at skolehagen skal bli en arena for læring i mange fag.

– Skolehagen kan brukes i undervisningen ikke bare i fag som mat og helse og naturfag, men også i spesialundervisning og i fag som matte og i språkfag, sier Danielsen.

Blant planene deres er et utekjøkken. De ønsker også å invitere barnehager og barneskoler i nærområdet til å gjøre bruk av skolehagen og den planlagte uteskolen.

På Instagram har Anne Cathrine Danielsen opprettet en egen konto for skolehagen som har fått mange følgere i nærområdet. Tanken er at den skal utvikles videre i takt med utviklingen av skolehagen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse