Nytt om folk
Hildegunn jubler over lønnsøkning
Takket være et ekstra fagbrev fikk yrkesfaglærer og plasstillitsvalgt Hildegunn Øygard Hansen solid lønnsøkning etter lærerstreiken i 2022.
Hildegunn Øygard Hansen (54) er faglærer i restaurant- og matfag og plasstillitsvalgt på Sogndal videregående skole.
Sidsel Valum
sidsel@lomedia.no
Rikslønnsnemndas kjennelse etter lærerstreiken i februar 2023 innfridde som kjent et viktig krav fra Skolenes landsforbund (SL) om 60 studiepoeng til yrkesfaglærere som har mer enn ett fagbrev. Hildegunn Øygard Hansen (54) var blant dem som kunne juble over lønnsøkning. I tillegg til fagbrev som kokk, har hun fagbrev som institusjonskokk, som nå kalles ernæringskokk, og mesterbrev som kokk. Takket være det ekstra fagbrevet rykket hun opp i lønnstabellen fra «adjunkt» til «adjunkt med tillegg».
De det gjelder fikk et tillegg i årslønna på mellom 35.600 kroner for nyansatte til 55.800 kroner for dem med lengst ansiennitet.
– Det er en stor forskjell, og jeg er glad for det, sier Hildegunn Øygard Hansen.
Fra kokk til lærer
Etter å ha jobbet i nær tretti år som institusjonskokk på et omsorgssenter, fullførte Hildegunn Øygard Hansen PPU (Praktisk-pedagogisk utdanning) i 2020.
– Jeg ønsket nye utfordringer og å kunne bruke hodet mer, forteller hun om hvorfor hun satte seg på skolebenken igjen.
Høsten 2020 fikk Hildegunn Øygard Hansen fast jobb som faglærer på Sogndal videregående skole i Sogndal kommune. Det er en stor skole med rundt 730 elever. Her er hun faglærer i restaurant- og matfag i et team med fire faglærere. Hun er også kontaktlærer for en klasse med sju elever på Vg2. Skolen har per i dag 25 elever på Vg1 og Vg2 i restaurant- og matfag medregnet de som har voksenopplæring.
Da vi snakker sammen, er hun på hjemmekontor i Luster. Hun har samboer og tre voksne barn. Elevene på Vg2 kokk og servitør har nettopp begynt på en tre ukers praksisperiode hvor de er utplassert i ulike bedrifter gjennom faget YFF (yrkesfaglig fordypning). Elevene er utplassert i YFF tre uker hver høst og tre uker hver vår.
– Nå skal de få kjenne på kroppen hvordan det er å arbeide. Jeg har vært yrkesaktiv i mange år, og jeg har sett at de som ikke har utdanning fort detter bakpå, sier Hildegunn Øygard Hansen.
Elevene hennes skal ut i lære etter Vg2, og hun er sikker på at alle sju vil få læreplass.
– Vi har jobbet ganske hardt for å få det til, forteller hun og legger til at elevene både er målrettede og motiverte.
Faglærerne besøker elevene på arbeidsplassene mens de er i praksis for å se om de trives og hvordan de takler arbeidsoppgavene.
– Det er viktig å følge dem opp og treffe arbeidsgiver. De har forferdelig mye å snakke om etter at de har vært i praksis. De har lært ulike ting som de kan dele med de andre elevene, forteller Hildegunn Øygard Hansen.
Fra Fagforbundet til SL
Da Hildegunn Øygard Hansen jobbet som kokk, var hun medlem av Fagforbundet. Hun syntes det var naturlig å melde seg inn i SL da hun ble lærer, og hun skiftet LO-forbund i 2022. Våren 2023 ble hun klubbleder for en SL-klubb på skolen med 16 medlemmer.
– Vi er det nest største fagforbundet på skolen etter Utdanningsforbundet, forteller hun.
I vår deltok hun på trinn-2-kurs for tillitsvalgte i Oslo i regi av SL.
– Det var veldig lærerikt, men jeg tenker at jeg også gjerne vil ta trinn-1. Det er veldig mye å holde styr på, sier hun om å bli fortrolig med avtaleverket og å kunne bruke det i praksis.
Hildegunn Øygard Hansen synes oppgaven som tillitsvalgt er viktig og interessant.
– Det er givende å være med på info- og drøftingsmøter og å være delaktig i det som skjer på skolen. En ting er den daglige driften, men en skole er så mye mer enn det, sier hun.
Som tillitsvalgt deltar hun blant annet i ansettelser.
– Det er kjempespennende å være med på intervjuer med nye som skal tilsettes og å være med på å bestemme hvem vi skal ansette. Jeg får mer innblikk i det rektor driver med, og jeg håper også at hun ser oss tillitsvalgte som en støtte. Hun jobber mye alene og har et forum der hun kan dele tanker og få innspill fra oss, sier Hildegunn Øygard Hansen.
På fritida er hun aktiv som lagleder for fotballaget Hafslo/Bjørn/Fanaråk. Hun har vært frivillig i det lokale idrettslaget i rundt tjue år og har blant annet drevet kiosk og hatt ansvar for ulike arrangement i fotballgruppa. Hun er også en av to damer som har organisert en «GÅ-gjeng» i ti år.
– Det er et lavterskeltilbud for alle mellom null og hundre år. Vi har fått mange opp av godstolen, sier Hildegunn Øygard Hansen.