JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærer saksøker kommune – mener hun ble omplassert på grunn av varsling

En lærer i Skolens landsforbund (SL) har stevnet Midtre Gauldal kommune for oppsigelse og ufrivillig omplassering fra sin jobb i en ungdomsskole til lærerjobb i en barneskole.
VITNET: Forbundsleder Anne Finborud (til venstre) og hovedtillitsvalgt Tonje Halten i Midtre Gauldal kommune vitnet i saken mot kommunen.

VITNET: Forbundsleder Anne Finborud (til venstre) og hovedtillitsvalgt Tonje Halten i Midtre Gauldal kommune vitnet i saken mot kommunen.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

Denne uken var saken oppe til behandling i Sør-Trøndelag tingrett.

– Saken har vært en veldig stor belastning, ikke bare for meg men for hele familien. Jeg har gått fra å være en engasjert lærer til å føle at jeg ikke er verdt noe og ikke lenger er motivert, sa læreren i sin partsforklaring, da den tre dager lange rettssaken startet i Sør-Trøndelag tingrett mandag denne uken.

Hun fortalte at hun hadde vært en engasjert lærer som trivdes godt med å undervise på ungdomstrinnet.

I mai 2018 mottok læreren, som har 24 års ansiennitet fra oppvekstsektoren i kommunen, oppsigelse fra sin stilling som lærer ved Støren ungdomsskole i Midtre Gauldal kommune. Samtidig fikk hun tilbud om stilling som lærer ved en av kommunens barneskoler. Flere lærere ved skolen har langt kortere ansiennitet. Senere valgte kommunen å trekke oppsigelsen, og mot hennes ønske å omplassere henne fra stillingen som lærer i ungdomsskolen til en stilling som lærer ved en barneskole, noe kommunen mener den har rett til å gjøre innenfor styringsretten.

− Vi vil vise med bred penn at ansiennitet ikke er lagt vekt på i det hele tatt, sa prosessfullmektig for læreren, LO-advokat Rune Lium, i sitt innledningsforedrag.

Rune Lium er prosessfullmektig for læreren. Han mener kommunen har brutt blant annet hovedavtalen og hovedtariffavtalen.

Dette er lønna i over 300 yrker

Mener hun ble omplassert på grunn av varsling

Læreren mener at oppsigelsen av henne har sammenheng med at hun tidligere to ganger har varslet til rektor om dårlig arbeidsmiljø og en gang om det samme til rådmannens stab. Det kom fram i saken at flere lærere ved ungdomsskolen har varslet om dårlig arbeidsmiljø.

Selv om omplasseringen fra ungdomsskolen til en barneskole ikke vil innebære at hun går ned i lønn, mener læreren selv og hennes prosessfullmektig at det vil innebære en vesentlig endring av hennes stilling.

Det ble også trukket fram i retten at læreren og en annen lærer, som også er medlem av SL, på et tidspunkt oppdaget at deres stillingskoder var endret fra adjunkt til «lærer uten godkjent utdanning», uten at de var blitt informert på forhånd. Ifølge rådmann Knut Dukane hadde det sammenheng med at hele kommunen gjennomgikk alle stillingskoder forut for lokale lønnsforhandlinger. Stillingskodene ble endret tilbake da lærerne varslet om det.

I retten sa KS-advokat Cecilie Roaldsøy Sæther at hun mente læreren som har saksøkt kommunen ikke har den formelle kompetansen som kreves for å være godkjent lærer på ungdomstrinnet, kun på barnetrinnet. LO-advokat Rune Lium sa at retten måtte forholde seg til at hun var godkjent som adjunkt av skolen på det tidspunktet oppsigelsen ble gitt.

Bakgrunn for nedbemanningen

Bakgrunnen for nedbemanningen er ifølge rådmann Knut Dukane, som møtte som saksøkt på vegne av kommunen, synkende elevtall på ungdomstrinnet i Midtre Gauldal kommune, mens elevtallet på barnetrinnet øker.

– Også økonomien påla innsparingskrav, sa rådmann Knut Dukane i sin partsforklaring.

Kommunen med cirka 6.300 innbyggere har én ungdomsskole og fire barneskoler. Rektor Thom Arnesen varslet alle ansatte ved Støren ungdomsskole om nedbemanning i en epost i slutten av januar i år. Kommunen besluttet våren 2018 å nedbemanne ungdomsskolen med fire lærere.

Oslo-skole brukte halve månedsbudsjettet på kjeks, saft og kakemiks

Så bort fra ansiennitet i nedbemanningen

Et sentralt punkt i saken er at Midtre Gauldal kommune så helt bort fra lærernes ansiennitet i forbindelse med nedbemanningen, noe som ble dokumentert i eposter mellom plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) og hovedtillitsvalgt for SL i kommunen, Tonje Halten. Det ble også bekreftet av flere av skolens og kommunens representanter som møtte i retten.

Kommunens representanter forklarte i retten at det som ble lagt til grunn for nedbemanningsprosessen var behovet for kompetanse ved den enkelte skole. Hva Støren ungdomsskole kunne avse av kompetanse i ulike fag, og hva som var behovet for kompetanse i ulike fag ved barneskolene, var det vesentlige for kommunen.

Hovedtillitsvalgt Tonje Halten ba i løpet av prosessen forgjeves om å få oversikt over lærernes kompetanse og ansiennitet, noe kommunen først ikke ville gi henne. Den oversikten hun etter hvert fikk over lærernes kompetanse i ulike fag, var mangelfull og til dels feil. Den kom også så sent at hun mente de ansatte ikke fikk reell medbestemmelse i nedbemanningsprosessen.

Mange vitner i saken

Som vitner i saken møtte flere lærere fra Støren ungdomsskole som fortalte om sine erfaringer fra nedbemanningen og å varsle om dårlig arbeidsmiljø. Læreren som har saksøkt kommunen er ikke den eneste som mener at det er sammenheng mellom varsling og oppsigelse, noe både rådmann Knut Dukane og rektor Thom Arnesen avviste var tilfelle. De benektet også at det var spesielt lærere organisert i SL som ble ønsket omplassert.

– For meg er det totalt fremmed at vi skulle ha foretatt omplassering med bakgrunn i gjengjeldelse. For oss var det kompetanse som gjaldt, sa rådmann Knut Dukane.

Også forbundsleder Anne Finborud vitnet i saken. Hun har bistått flere av lærerne i møter med kommunen i forbindelse med oppsigelsene. Hun forklarte at SL har en praksis om at forbundslederen skal bistå lokalt tillitsvalgte i fire–fem saker i løpet av året, for ikke å miste bakkekontakt, som hun sa, og at det var bakgrunnen for at nettopp hun var den som bisto SL-lærerne og den tillitsvalgte ved Støren ungdomsskole i denne saken.

– Vår oppgave som tillitsvalgte er å ha drøftinger sammen med ledelsen med hjemmel i hovedavtalen og hovedtariffavtalen for å finne en oppskrift på hvordan færrest mulig blir skadelidende og at nedbemanningen skaper minst mulig utrygghet. Vi frykter at stillingsvernet for lærerne blir svekka når arbeidsgiver ikke forholder seg til kjøreregler, sa Anne Finborud.

– Vi mener ansiennitetsprinsippet er fraveket ganske grovt, sa Anne Finborud, og viste til at læreren saken gjelder har 24 års ansiennitet mens lærere som innehar kompetanse barnetrinnet trenger som har bare tre–fire års ansiennitet ikke ble vurdert omplassert.

Ny, stor skolereform er på trappene

Dom ventes i januar

– Det er åpenbart at det ikke har vært tatt utenforliggende hensyn med hensyn til omplasseringen, sa prosessfullmektig for Midtre Gauldal kommune, KS-advokat Cecilie Roaldsøy Sæther, i sin prosedyre.

LO-advokat Rune Lium ba retten dømme oppsigelsen av læreren og omplasseringen av henne som ugyldig. På vegne av saksøkeren krever han også erstatning og at Midtre Gauldal kommune skal dømmes til å betale sakens kostnader.

Prosessfullmektig for Midtre Gauldal kommune ba om full frifinnelse for kommunen. Dom i saken ventes i siste halvdel av januar.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse