JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærerstreiken

Lærerne er i streik, men ikke i Oslo. Her er forklaringen

Mens lærere over hele landet streiker, får fortsatt barn og ungdom i Oslo undervisning av lærere som er fornøyd. Hva er forskjellen på Oslo og resten av landet?
Lærere i strreik ved Skedsmo videregående skole.

Lærere i strreik ved Skedsmo videregående skole.

Gorm Kallestad / NTB

torgny@lomedia.no

Lærerne er i streik, men ikke i Oslo. Samtidig med innspurten i tariffoppgjøret i kommunesektoren, KS-området, gjorde også forhandlerne i Oslo kommune seg ferdig. I Oslo kommune ble alle organisasjonene enige.

I KS-området støttet nesten alle organisasjonene resultatet av meklingen. De tre lærerorganisasjonene mente derimot at resultatet var for dårlig. De har derfor gått til streik.

Formelt sett startet streiken før sommeren, men de store streikeuttakene kom første etter skolestart.

Men hvorfor streiker ikke lærerne i Oslo? Hva er forskjellen?

FriFagbevegelse har dukket ned i tallene og viser her fram forskjellene som førte til skolestreik i Kommune-Norge.

Lønnstillegg

Tariffoppgjøret i Oslo kommune er svært oversiktlig:

Alle som tjener opptil 505.000 kroner i året har fått 18.800 kroner i lønnstillegg. Dette tilsvarer lønnstrinn 33.

De som tjener over dette har fått et lønnstillegg på 3,71 prosent.

For eksempel vil en lektor med opprykk og 16 års ansiennitet i lønnstrinn 49 få et lønnstillegg på 25.000 kroner i året. Den nye årslønna blir da 698.100 kroner.

Se tabell med de ulike lønnstilleggene nederst i saken.

Større lønnspott

KS-område har i år en større økonomisk ramme enn frontfaget. Derfor skulle en tro at det var lettere å bli enige i kommunesektoren enn i eksportindustrien.

Den økonomiske ramma for lønnsoppgjøret i Oslo og KS-oppgjøret var på 3,84 prosent. Sånn sett har kommuneoppgjørene innfridd et av Unios viktigste krav; å sprenge den økonomiske ramma som frontfaget har lagt. Frontfagsramma endte på 3,7 prosent.

Men i KS-oppgjøret ble ikke lærerne prioritert. Det ble gjort en bevisst prioritering av lønn til helsepersonell. Selv om det er mangel på lærere, er det enda større mangel på helsepersonell.

KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø sa at beskjeden fra arbeidsgiverne i kommunene at det var viktig å øke lønningene for gruppene innen helsesektoren.

Aktuelt: Riksmegler Mats Ruland har kontakt med partene i lærerstreiken

Ubekvem arbeidstid

Det viktigste grepet som ble gjort for å prioritere helsepersonell var å øke tilleggene for ubekvem arbeidstid, tilleggene for kvelds- og nattarbeid, og for arbeid i helgene.

Satsene for å arbeide i helga økte med hele 33 prosent. Det ble også avtalt en tilsvarende økning for tilleggene for kvelds- og nattarbeid.

Det ble også innført en prosentsats. Det gjør at også de høytlønte som jobber på ubekvemme tider, får større uttelling for å jobbe mens andre har fri.

Lærerne har egen arbeidstid

Ingen lærere får disse tilleggene. Lærernes arbeidstid er regulert i en egen avtale som de streiket for i 2014. Da fikk de tilbud om å ha samme arbeidstidsordning som de andre kommuneansatte. Lærerne kjempet hardt imot og streiket i flere uker for å beholde sin avtale.

Lærerne får ikke ekstra betalt for ubekvem arbeidstid. De har en avspaseringsordning som gir dem blant annet lang sommerferie. De får ikke søndagstillegg selv om de bruker søndagen til å forberede seg til mandagens undervisning.

Når arbeidsgiverne prioriterte tilleggene for ubekvem arbeidstid, var det ingen lærere som fikk nyte godt av det.

For det største forbundet i KS-oppgjøret, Fagforbundet, var det viktig med høye tillegg for ubekvem arbeidstid. De har mange medlemmer som jobber kveld, natt og helger og får disse tilleggene.

Mer til nyansatte

Et annet grep som ble gjort i KS-forhandlingene var å heve lønningene for de nyansatte med utdannelse.

De med null og to års ansiennitet fikk et betydelig løft. Alle grupper, fra fagarbeidere til lektorer med tilleggsutdannelse, fikk dette tillegget.

De gruppene som ikke ble prioritert i dette oppgjøret var blant annet adjunkter og lektorer med ansiennitet mellom fire og ti år.

Denne skaper debatt: Er det streikebryteri når rektorer flytter på ikke-streikendes timer? KS er uenig med SL

Bra for de eldste

For de gruppene med lengst ansiennitet og lengst utdanning, ble det avtalt et eget tillegg som blir gitt fra nyttår. En lektor får 6000 kroner i tillegg, mens en adjunkt får 4500 kroner mer i året.

De ferskeste KS-lærerne kommer best ut. For de med lengst ansiennitet og utdanning er forskjellen mellom KS og Oslo ikke så stor.

Den største forskjellen mellom resultatet for lærerne i KS og Oslo finner en i de gruppene som har noen år igjen før de har tjent opp full ansiennitet. Der kommer Oslo-lærerne best ut.

Her er en sammenligning mellom resultatet for Oslo-lærerne og KS-lærerne:

Lærere i KS og Oslo

8.9.2022 Rettet feil i den økonomiske rammen for tariddoppgjøret i Oslo

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse