– Det er behov for å støtte hele laget rundt eleven i grunnskolen, mener LO-sekretær Trude Tinnlund.
Jan-Erik Østlie
Statsbudsjettet 2023
LO og SL krever mer satsing på psykososialt skolemiljø
På en åpen høring i Stortingets forsknings- og utdanningskomité i dag om forslaget til statsbudsjett for 2023 ba LO og SL politikerne om sterkere satsing på psykososialt skolemiljø og barn og unges psykiske helse.
Både under pandemien og lærerstreiken har det vært stor bekymring for den psykiske helsa til barn og unge, noe andre nestleder Bodil Gullseth i Skolenes landsforbund (SL) pekte på da hun fikk ordet i den åpne høringa i Stortingets forsknings- og utdanningskomité i dag. En lang rekke organisasjoner som jobber med barn, unge og med kompetanse og utdanning deltok. Blant dem var både LO og NHO.
Mye lest: Vekter Dan Christian er ofte først på et åsted
Laget rundt eleven
Å ivareta den psykiske helse til barn og unge er ikke en oppgave læreren kan gjøre alene, mener SL, som etterlyser at politikerne satser på å bygge laget rundt eleven.
– Det må vises i budsjettene at det er vilje til å satse på framtida og ungdommene og ungene våre. Kommune- og fylkesbudsjettene må være romslige nok til at det kan ansettes nok folk og flere yrkesgrupper i skolen til å løse oppgaver som kan avhjelpe læreren i arbeid med utfordringer som fører fram mot psykisk uhelse, sa hun.
Gullseth oppfordret også politikerne til å videreutvikle rådgivningstjenesten både i videregående skole og i grunnskolen.
Hun framhevet at det i budsjettforslaget er flere viktige tiltak som vil styrke barnefamiliene – som billigere SFO og barnehage. I tillegg trakk hun fram at styrkinga av skolebibliotek og folkebibliotek i forslaget til statsbudsjett er viktige tiltak.
– Biblioteket som sosial møteplass, læringsarena og utlånssted for bøker og utstyr kan ikke oppskattes nok. For mange familier med både svak økonomi og dårlig nettverk kan det å styrke bibliotekene være et viktig bidrag til å forsterke integreringa i lokalsamfunnet, poengterte hun.
– Skolenes landsforbund er opptatt av at barn og unge skal møte en hverdag som er praktisk og variert for både barnehager og skole. Uavhengig av skoleslag vil det være nødvendig å ha gode nok bevilgninger med tanke på å opprettholde gode og varierte læringsarenaer og å sørge for tilgjengelige og oppdaterte læremidler – ikke bare lærebøker. Økonomien må gjøre det mulig å oppgradere og utvide en utstyrspark som er relevant for arbeidslivet, sa Bodil Gullseth og viste til at det i dag mangler framtidsretta og moderne utstyr i svært mange videregående skoler.
Lærerstreiken: Flere tillitsvalgte frykter for streikeretten
LO ber Stortinget om storsatsing på fagskolene
Også LO-sekretær Trude Tinnlund ba politikerne på Stortinget om å styrke laget rundt eleven.
– LO mener det er behov for å støtte hele laget rundt eleven i grunnskolen og vi forventer en sterkere satsing på de psykososiale skolemiljøet og på psykisk helse. Regjeringas forslag om ungdomsgaranti bærer bud om det, sa hun.
500 nye studieplasser i fagskolene er et skritt i riktig retning, men altfor lite sett i lys av behovet, ifølge Tinnlund
– Her kunne regjeringa fulgt opp sin egen opptrappingsplan med årlig økning på 1000 flere studieplasser. Fagskolene har en viktig rolle i arbeidslivets nødvendige omstilling og det haster med å bygge yrkesveien helt til topps i utdanningssystemet. LO ser fram til tiltak for innplassering av fagskolene og mesterbrevkvalifikasjonene i nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk. Vi har forståelse for en streng prioritering i dette budsjettet. Vi ser imidlertid fram til tett, snarlig samarbeid om en kompetansereform der blant annet videreutvikling og styrking av bransjeprogrammene som permanent ordning må stå sentralt, sa LO-sekretæren
Hun gjorde det klart at LO gjerne skulle sett en enda sterkere satsing på bransjeprogrammene.
– I bransjeprogrammet for industri og byggenæring 2022 kom det langt flere søknader enn det som var budsjettramma, understreket Tinnlund
– Kompetanse er svaret på en rekke samfunnsutfordringer. Det haster å få på plass en langtidsplan for livslang læring med avsetning av finansieringspott, la hun til.
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Alkohol på jobb: – Dette med rus er fortsatt tabubelagt
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.
peopleimages/colourbox
Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv
Debatt
Alf Ragnar Olsen
Full støtte til kampen for tariffavtale på Tesla i Sverige
– Jeg haltet og hadde smerter hver gang jeg kom til fysioterapeuten. De nye skoene har hjulpet veldig, sier Ramin Tirna.
Jan-Erik Østlie