Tvungen lønnsnemnd
Flere tillitsvalgte frykter for streikeretten
Regjeringens inngripen med tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken bekymrer flere tillitsvalgte i offentlig sektor.
Stine Westrum er blant dem som frykter for den reelle streikeretten. (Arkivfoto)
Kathrine Geard
– Man gir makt til arbeidsgiver i større grad enn det som det har vært, og fratar arbeidstakere mulighet til å streike, sier Stine Westrum.
Hun leder Fagforbundet Helse, sosial og velferd i Oslo, og får støtte fra Berit Tevik, som leder Fagforbundet Barn og oppvekst i Oslo.
Hun mener streikeretten er i ferd med å bli begrenset av at man tar andre hensyn enn før når tvungen lønnsnemnd vurderes, og at regjeringen ved å gripe inn i lærerstreiken flytter grenser for hva som kan utløse tvungen lønnsnemnd.
– Om arbeidsgiver spekulerer i å ikke sende dispensasjonssøknader fordi de vet at det kan bli lønnsnemnd, kan det bli et stort problem, sier Tevik.
Forklaring: Hva er egentlig «tvungen lønnsnemnd»?
Guro Elisabeth Lind leder Forskerforbundet, som er en del av Unio. Hun peker på flere andre omdiskuterte inngrep og understreker at det er viktig at lønnsnemnd bare brukes slik intensjonen var, for å unngå uthuling av streikeretten.
Stortinget behandler for tiden forslag om å gå gjennom bruken av tvungen lønnsnemnd og både NHO og LO skriver i sine innspill at det ikke er behov for endringer eller gjennomgang, skriver avisen.
Streiken varte fra 8. juni til 27. september.
Lærerstreiken: LO og arbeidsgiverne samarbeider om å holde lærerlønna nede, påstår Utdanningsforbundet
Nesten 8500 lærere var i streik da regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd i høst. Streiken varte fra 8. juni til 27. september.
Torgny Hasås