Nær 1000 elever demonstrerte foran Oslo Rådhus mot ny fraværsgrense
Elever fra skoler i Oslo og Akershus i streik demonstrerte onsdag foran rådhuset mot den nye fraværsgrensa som Kunnskapsdepartementet vil innføre etter sommerferien.
STREIKER: Elever i videregående skole demonstrerte foran rådhuset i Oslo i dag.
Sidsel Valum
I dag er det elevstreik i videregående skoler over hele landet. I Oslo samlet nær tusen elever seg foran rådhuset med appeller og plakater hvor det sto «Føkk fraværsgrensa» og «Motivasjon framfor tvang».
Veldig fornøyde
– Vi er veldig fornøyde med oppslutningen. Vi trodde det kanskje skulle komme noen hundre, sier Johanne Akerø, som er leder for Elevorganisasjonen i Oslo og ansvarlig for å koordinere streiken. Hun forteller om bred oppslutning blant elevene mot den nye fraværsgrensa.
Etter sommerferien innfører Kunnskapsdepartementet en fraværsgrense som vil gjøre at elever som er borte i mer enn ti prosent av timene i et fag ikke vil få karakterer i faget. Elevene skal likevel kunne få halvårsvurdering med karakter og standpunktskarakter, hvis vedkommende kan dokumentere at fravær ut over ti prosent skyldes for eksempel helse- og velferdsgrunner eller arbeid som tillitsvalgt.
Stortingsbehandling
Elevene håper på støtte fra politikerne på Stortinget som 17. juni skal behandle et forslag fremmet av Audun Lysbakken og Heikki Holmås i SV om å ikke innføre den nye fraværsgrensa. Den dagen varsler Elevorganisasjonen en landsdekkende demonstrasjon, ifølge Johanne Akerø.
PROTESTERTE: Elevorganisasjonen forteller om stor oppslutning i streiken mot ny fraværsgrense.
Sidsel Valum
Hensikten med den nye fraværsgrensa er å hindre at elever er for mye borte fra skolen, men Elevorganisasjonen frykter at den tvert imot vil føre til at flere elever dropper ut av videregående skole.
Støtte fra lærere
Mange lærere støtter Elevorganisasjonens protester. Skolenes landsforbund (SL) skrev i sitt høringssvar til Utdanningsdirekoratet for ett år siden at SL mener en bedre oppfølging av den enkelte elev og en kraftig bedring i elevens tilgang til helse- og sosialfaglige ressurser i skolen vil ha større effekt på oppmøte enn å straffe elever som allerede sliter med å komme seg på skolen.