JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Ny lønn for ansatte i skolen: Alle får mellom 22.000 og 37.000 kroner

Skolenes landsforbund er glad for at de kom i mål med kravet om økt kjøpekraft for alle.
– Vi er alltid skuffet over at det settes av penger til lokal pott. Våre tillitsvalgte ute synes det er problematisk og utfordrende, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund.

– Vi er alltid skuffet over at det settes av penger til lokal pott. Våre tillitsvalgte ute synes det er problematisk og utfordrende, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund.

Ole Palmstrøm

sidsel@lomedia.no

Natt til 1. mai ble det enighet mellom KS og forhandlingssammenslutningene i LO, Unio og YS om en forhandlingsløsning i tariffoppgjøret i kommunesektoren. Her er forhandlingsresultatet.

– Det var tøffe forhandlinger, vi ble ikke ferdig før utpå morgenkvisten 1. mai, skriver Mette Johnsen Walker i en e-post.

Hun har vært forhandlingsleder for Skolenes landsforbund (SL), som er ett av forbundene i LO Kommune.

Økt kjøpekraft til alle

Alle har fått et generelt tillegg på mellom 22.000 kroner og 37.000 kroner, med virkningsdato fra 1. mai 2024.

– Dette innfrir det overordnede kravet om kjøpekraft for alle. Vi er glad for at vi kom i mål med det, skriver Johnsen Walker.

Hun tilføyer at det ble en god fordeling på lønnstabellen ut fra utdanning og ansiennitet, i tråd med et hovedkrav fra SL om en god og rettferdig fordeling i kompetanselønnssystemet.

– Det viktigste for oss og de andre forbundene i LO Kommune var å få mest mulig penger fordelt sentralt, og dermed minst mulig gitt til lokale forhandlinger. Dette er i tråd med tariffuttalelsen til LOs representantskap, og ikke minst i tråd med vårt eget landsmøtevedtak, presiserer forbundslederen.

1,1 prosent av ramma er avsatt til lokale forhandlinger. De lokale forhandlingene skal være ferdig 31. oktober 2024, og har fått virkningsdato fra 1. oktober 2024.

Måtte svelge en bitter pille

– Hva synes du om at det er satt av penger til lokal pott? Det er noe SL ikke har ønsket?

– Vi visste at vi måtte gå med på lokale forhandlinger i årets oppgjør, og har rigget organisasjonen for dette. I fjor fikk vi et godt oppgjør over frontfagsrammen, men aksept for at det blir lokale forhandlinger i år, var prisen å betale for det. Da måtte vi prøve å gjøre denne potten så liten som mulig, svarer hun.

At det i år blir lokale forhandlinger, er likevel en bitter pille å svelge for forbundet.

– Vi er alltid skuffet over at det settes av penger til lokal pott. Våre tillitsvalgte ute synes det er problematisk og utfordrende, og av erfaring vet vi at yrkesgrupper settes opp mot hverandre, fordelingen gir en følelse av urettferdighet for dem som ikke blir tilgodesett. Vi ser at det gir store skjevheter, og det igjen går ut over arbeidsmoralen og arbeidsforholdene. Om du ikke prioriteres av egen arbeidsgiver gjør det noe med deg. Så dette liker vi absolutt ikke, tilføyer Mette Johnsen Walker.

Hun kommer også med en ekstra kraftsalve:

– Markedskreftene rår, og det er nettopp det vi ikke vil ha. Vi er i offentlig sektor, og vi burde ikke leke butikk med skattepengene, uttaler forbundslederen.

Resultatet skal nå til uravstemning, og fristen er 3. juni klokka 12.00 for å gi tilbakemelding til KS.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse