RAMMET AV KORONAKRISA: Ordfører Isak Veierud Busch (Ap) (til venstre) og varaordfører Christian Elgaaen (SV) i Røros kommune ber om øremerkede midler til barnehager og skoler i en kommune som ikke har hatt ett registrert tilfelle av koronasmitte, men som er rammet hardt økonomisk av strenge nasjonale koronatiltak.
Nils K. Nesvold/Avisa Fjell-Ljom
Kommune-Norge i krise:
Ordfører ber om øremerkede midler til barnehager og skoler: – Studenter kunne vært til uvurderlig hjelp
– Tusenvis av lærer- og barnehagelærerstudenter går nå hjemme, som kunne vært til uvurderlig hjelp for kommunene om det fantes økonomi til å ansette dem for en periode. Men da trengs det øremerkede midler, sier ordfører Isak Veierud Busch.
sidsel@lomedia.no
Blant kommunene i landet som nå sliter økonomisk som følge av koronatiltakene, er Røros kommune i Trøndelag.
Ordfører Isak Veierud Busch i Røros kommune frykter at langtidseffektene for strenge koronatiltak kan bli dramatiske for økonomien til kommunen.
– Vi har et estimat om at vi kommer til å tape 12–15 millioner kroner i 2020, bare på grunn av sviktende skatteinngang som følge av koronakrisen. I tillegg kommer alle ekstra utgifter knyttet til smittevernutstyr, omorganisering av virksomheter, vikarbruk og så videre, sier han i en epost til FriFagbevegelse.
– Generelt er jeg bekymret for den økonomiske situasjonen for Røros kommune, både med og uten pandemi, tilføyer varaordfører Christian Elgaaen (SV), som også svarer på spørsmål fra FriFagbevegelse i en epost.
Har ingen registrerte koronasmittede
Røros kommune, med i overkant av 5.600 innbyggere, har per i dag ingen registrerte koronasmittede. Men bergstaden har i likhet med resten av landet stengt ned barnehager, skoler og en stor del av samfunnslivet ellers på grunn av koronakrisa.
«Røros er blitt en liten spøkelsesby. Det finnes ikke folk», sier daglig leder Frank Nordvik i Røros Bryggeri og klesbutikkene Frost i en reportasje i Finansavisen 18. april. Avisa trekker fram Røros som en av kommunene i landet der koronakrisa slår ekstra hardt ut. Ifølge avisa har 15,7 prosent av arbeidsstyrken i Røros søkt om dagpenger på grunn av permitteringer. Til sammenligning har 14,3 prosent av arbeidsstyrken i Oslo, som ligger høyt på statistikken, søkt om dagpenger.
Åpning av barnehager og skoler
Som i resten av landet begynner også Røros kommune å åpne opp barnehager og skoler. Noe som også er en forutsetning for mange foreldre for å kunne begynne å jobbe igjen. Men åpningstidene for barnehagen i Røros kommune er nå kun fra cirka klokka 0730 til klokka 1500.
– Ordinær åpningstid i de kommunale barnehagene har vi måttet innskrenke, for å få det til å henge i hop med den bemanningen vi har tilgjengelig, sier Røros-ordføreren.
Elevene på 1. til 4. trinn og avgangselevene på 10. trinn går nå på skolen hver dag. Øvrige klassetrinn har en oppstykket skoleuke. De er på skolen noen dager, og har nettundervisning andre dager.
– Det er slik det må organiseres hos oss for å kunne praktisere best mulig smittevern, forteller Busch.
Stramt budsjett
Skolenes landsforbund (SL) har stilt krav til regjeringen om en om krisepakke til barnehager og skoler øremerket for å håndtere smittevern i skoler og barnehager. Som tidligere henholdsvis rektor og lærer i Røros kommune, har både ordføreren og varaordføreren et langvarig medlemskap bak seg i SL.
Med en bemanning i barnehager og skoler som er akkurat stor nok til å oppfylle pedagognormen, forteller de at Røros kommune nå er i en sårbar situasjon.
– Om det skulle bli påvist smitte som ville medført karantene for personalet har vi en kjempeutfordring. Vi har ingen ting å gå på om folk settes ut av spill. Vi vet heller ikke hvor lenge vi vil ha denne situasjonen, noe som gjør det enda mer usikkert, sier ordføreren.
Ber om øremerkede midler
– Nå går det tusenvis av lærer- og barnehagelærerstudenter hjemme som sikkert gjerne ville bidratt i en krevende tid. De kunne vært til uvurderlig hjelp for kommunene om det fantes økonomi til å ansette dem for en periode. Da trengs øremerkede midler, sier ordfører Isak Veierud Busch.
– Jeg mener det er et stort og akutt behov for langt større bevilgninger til kommunene. Jeg forventer at regjeringen og Stortinget følger opp. Vi må styrke de offentlige velferdstjenestene, og mitt ønske er økt bemanning i både barnehage, skole og helse. Hvis det skal bli en realitet, må vi ha mer penger, både øremerkede og frie midler, sier varaordfører Christian Elgaaen.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyest sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Anita Arntzen