Kommune-Norge i krise:
Ordfører ber om øremerkede midler til barnehager og skoler: – Studenter kunne vært til uvurderlig hjelp
– Tusenvis av lærer- og barnehagelærerstudenter går nå hjemme, som kunne vært til uvurderlig hjelp for kommunene om det fantes økonomi til å ansette dem for en periode. Men da trengs det øremerkede midler, sier ordfører Isak Veierud Busch.
RAMMET AV KORONAKRISA: Ordfører Isak Veierud Busch (Ap) (til venstre) og varaordfører Christian Elgaaen (SV) i Røros kommune ber om øremerkede midler til barnehager og skoler i en kommune som ikke har hatt ett registrert tilfelle av koronasmitte, men som er rammet hardt økonomisk av strenge nasjonale koronatiltak.
Nils K. Nesvold/Avisa Fjell-Ljom
sidsel@lomedia.no
Blant kommunene i landet som nå sliter økonomisk som følge av koronatiltakene, er Røros kommune i Trøndelag.
Ordfører Isak Veierud Busch i Røros kommune frykter at langtidseffektene for strenge koronatiltak kan bli dramatiske for økonomien til kommunen.
– Vi har et estimat om at vi kommer til å tape 12–15 millioner kroner i 2020, bare på grunn av sviktende skatteinngang som følge av koronakrisen. I tillegg kommer alle ekstra utgifter knyttet til smittevernutstyr, omorganisering av virksomheter, vikarbruk og så videre, sier han i en epost til FriFagbevegelse.
– Generelt er jeg bekymret for den økonomiske situasjonen for Røros kommune, både med og uten pandemi, tilføyer varaordfører Christian Elgaaen (SV), som også svarer på spørsmål fra FriFagbevegelse i en epost.
Har ingen registrerte koronasmittede
Røros kommune, med i overkant av 5.600 innbyggere, har per i dag ingen registrerte koronasmittede. Men bergstaden har i likhet med resten av landet stengt ned barnehager, skoler og en stor del av samfunnslivet ellers på grunn av koronakrisa.
«Røros er blitt en liten spøkelsesby. Det finnes ikke folk», sier daglig leder Frank Nordvik i Røros Bryggeri og klesbutikkene Frost i en reportasje i Finansavisen 18. april. Avisa trekker fram Røros som en av kommunene i landet der koronakrisa slår ekstra hardt ut. Ifølge avisa har 15,7 prosent av arbeidsstyrken i Røros søkt om dagpenger på grunn av permitteringer. Til sammenligning har 14,3 prosent av arbeidsstyrken i Oslo, som ligger høyt på statistikken, søkt om dagpenger.
Åpning av barnehager og skoler
Som i resten av landet begynner også Røros kommune å åpne opp barnehager og skoler. Noe som også er en forutsetning for mange foreldre for å kunne begynne å jobbe igjen. Men åpningstidene for barnehagen i Røros kommune er nå kun fra cirka klokka 0730 til klokka 1500.
– Ordinær åpningstid i de kommunale barnehagene har vi måttet innskrenke, for å få det til å henge i hop med den bemanningen vi har tilgjengelig, sier Røros-ordføreren.
Elevene på 1. til 4. trinn og avgangselevene på 10. trinn går nå på skolen hver dag. Øvrige klassetrinn har en oppstykket skoleuke. De er på skolen noen dager, og har nettundervisning andre dager.
– Det er slik det må organiseres hos oss for å kunne praktisere best mulig smittevern, forteller Busch.
Stramt budsjett
Skolenes landsforbund (SL) har stilt krav til regjeringen om en om krisepakke til barnehager og skoler øremerket for å håndtere smittevern i skoler og barnehager. Som tidligere henholdsvis rektor og lærer i Røros kommune, har både ordføreren og varaordføreren et langvarig medlemskap bak seg i SL.
Med en bemanning i barnehager og skoler som er akkurat stor nok til å oppfylle pedagognormen, forteller de at Røros kommune nå er i en sårbar situasjon.
– Om det skulle bli påvist smitte som ville medført karantene for personalet har vi en kjempeutfordring. Vi har ingen ting å gå på om folk settes ut av spill. Vi vet heller ikke hvor lenge vi vil ha denne situasjonen, noe som gjør det enda mer usikkert, sier ordføreren.
Ber om øremerkede midler
– Nå går det tusenvis av lærer- og barnehagelærerstudenter hjemme som sikkert gjerne ville bidratt i en krevende tid. De kunne vært til uvurderlig hjelp for kommunene om det fantes økonomi til å ansette dem for en periode. Da trengs øremerkede midler, sier ordfører Isak Veierud Busch.
– Jeg mener det er et stort og akutt behov for langt større bevilgninger til kommunene. Jeg forventer at regjeringen og Stortinget følger opp. Vi må styrke de offentlige velferdstjenestene, og mitt ønske er økt bemanning i både barnehage, skole og helse. Hvis det skal bli en realitet, må vi ha mer penger, både øremerkede og frie midler, sier varaordfører Christian Elgaaen.