Ungdom utenfor arbeid
Over dobbelt så mange unge uføre som i 2010
Myndighetene gjør langt fra nok for å få ungdom inn i arbeid, mener Riksrevisjonen.
Riksrevisor Karl Eirik Schøtt-Pedersen.
Mathias Fossum, Riksrevisjonen
Andelen unge som mottar uføretrygd, er mer enn doblet siden 2010, viser en undersøkelse fra Riksrevisjonen, som retter skarp kritikk mot myndighetene.
– Dette er en urovekkende utvikling. Vi har ikke råd til at så mange unge faller utenfor arbeidslivet, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Mellom 18 og 30 år
Riksrevisjonen mener det er kritikkverdig at den arbeidsrettede bistanden fra styresmaktene ikke får flere mellom 18 og 30 år over i arbeid eller utdanning.
– Mange av dem kan og vil jobbe, og myndighetene må sørge for at de får mulighet til det, heter det i en pressemelding.
Undersøkelsen viser blant annet at den arbeidsrettede bistanden ikke er godt nok tilpasset unge utenfor arbeidslivet. Blant annet er dialogen mellom de unge og Nav mangelfull når det gjelder planer for å de unge i arbeid eller utdanning, slår Riksrevisjonen fast. Kritikkverdig er det midterste av tre nivåer for kritikk fra Riksrevisjonen.
Brenna enig
Arbeidsminister Tonje Brenna legger i begynnelsen av september fram en stortingsmelding med helt ny politikk for å få flere i jobb og færre på trygd.
– Der foreslår vi en rekke nye tiltak som skal bidra til at flere unge kommer i arbeid. Dette er helt i tråd med Riksrevisjonens konklusjoner, sier Tonje Brenna.
– Blant annet vil vi sette i gang et forsøk med et nytt arbeidsrettet program for unge med vekt på aktivitet og mindre på helse. Det er et ledd i arbeidet for at færre unge skal havne å AAP eller uføretrygd, sier Brenna.
Utenfor arbeidslivet
Leder for NTL-Ung, John Mange Tangen, mener rapporten er urovekkende.
– Når man faller utenfor arbeidslivet i en så ung alder er det svært vanskelig å komme seg inn igjen, sier han til FriFagbevegelse.