Ny avtale skal sikre flere lærlinger
Partene klarte ikke målet om 20 prosent flere læreplasser, men nå prøver de igjen
Det blir skrikende mangel på fagarbeidere i framtida. Nå går regjeringa og partene i arbeidslivet sammen for å skaffe flere læreplasser.
Regjeringen og partene i arbeidslivet har signert en ny samfunnskontrakt. Kunnskapsministeren holder kontrakten, mens han snakker med Ragnhild Lied fra Unio, Hans-Erik Skjeggerød fra YS og Trude Tindlund fra LO (til høyre).
Tri Nguyen Dinh
Til tross for at den forrige samfunnskontrakten for flere lærlinger var langt fra å nå målet, satser partene i arbeidslivet på nytt for å få flere læreplasser. Topper fra alle partene i arbeidslivet samt statsrådene Jan Tore Sanner og Torbjørn Røe Isaksen var derfor samlet Kuben Yrkesarena for å underskrive en ny samfunnskontrakt.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Ber åtte prosent
Den forrige samfunnskontrakten ble undertegnet i 2012 og hadde som målsetting å skaffe 20 prosent flere lærlinger, det ble bare en økning på åtte prosent.
Trude Tinnlund fra LO påpekte at det er mange årsaker til at det har vært problemer med å oppfylle målsetting. Konjunkturnedgangen, lett tilgang på utenlandsk arbeidskraft og et arbeidsliv med utbredt ufrivillig deltid og tilkallingsvikarer er momenter som gjør det vanskelig å få opp tallet på lærlingplasser.
I den nye avtalen er det lagt vekt på at det skal etableres lokale nettverk for å skaffe flere lærebedrifter. De lokale yrkesopplæringsnemndene kommer til å spille en viktigere rolle. Noe av det som ble oppsummert i den forrige samfunnskontrakten var at det var for lite aktivitet lokalt. Nå skal dette rettes opp.
Stort behov
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la vekt på at det er stort behov for fagarbeidere i framtida. Det kommer til å være et behov for 90 000 nye.
– Det er viktig at Staten bruker sin innkjøpsmakt for å skape flere lærlingplasser, slo han fast i innledningen.
– Norges største infrastrukturprosjekt, Follo-banen er i full gang, der har alle de tre store entreprisene gått til utenlandske selskap uten lærlinger. Hvordan skal du gjøre noe med det?
– Det ligger nå et lovforslag i Stortinget om en skjerpet lærlingeklausul. Forslaget skiller ikke mellom norske og utenlandske leverandører. Det betyr at utenlandske bedrifter som bygger en skole eller et sykehus i Norge må forholde seg til lærlingekravene, slik som norske leverandører. Men vi kan ikke begrense kontrakter til bare å gjelde norske leverandører.
• Les også: Slik vil NHO øke lønnsforskjellene
Bemanningsbransjen
– En av de raskest voksende bransjene i Norge er bemanningsbransjen. De har nesten ikke lærlinger. Hva har dere tenkt å gjøre med det?
– Utgangspunktet for lærlingklausulen er at de som er leverandører på offentlige prosjekter må forholde seg til den der det er relevant. Hvis bemanningsbyråer vinner en kontrakt, må de forholde seg til den samme klausulen som alle andre. Det blir ingen egne regler for dem, svarte kunnskapsministeren.
• Les også: Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær
• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer
Partene i Samfunnskontrakten
Kunnskapsdepartementet
NHO
LO
Virke
Spekter
Unio
Maskinentreprenørenes forbund
Kommunal- og moderniseringsdepartementet
YS
Norges Rederiforbund
KS
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.
Flere saker
Partene i Samfunnskontrakten
Kunnskapsdepartementet
NHO
LO
Virke
Spekter
Unio
Maskinentreprenørenes forbund
Kommunal- og moderniseringsdepartementet
YS
Norges Rederiforbund
KS