Koronakrisen:
SL ber kunnskapsministeren utsette Fagfornyelsen: – Uansvarlig å sette i gang en stor skolereform nå
Skolenes landsforbund (SL) oppfordrer kunnskapsminister Guri Melby (V) til å utsette innføringen av Fagfornyelsen – med innføring av nye læreplaner – til 1. august 2021.
IMPONERT OVER LÆRERNE: – Jeg er superimponert, sier kunnskapsminister Guri Melby om lærernes innsats under koronakrisa.
Vidar Ruud/NTB Scanpix
sidsel@lomedia.no
Ny kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) har i dag hatt et videomøte fra sitt kontor i Kunnskapsdepartementet med forbundsleder Anne Finborud og de andre sentralt tillitsvalgte i Skolenes landsforbund (SL) – som deltok på møtet fra sine hjemmekontor.
Møtet var en del av en innspillsrunde statsråden har med organisasjonene i skolesektoren i forbindelse med koronakrisa. FriFagbevegelse.no har bedt om kommentar til møtet fra Guri Melby og fikk en prat med henne på telefon da hun satt i bilen på vei hjem fra Kunnskapsdepartementet i ettermiddag.
Skolene i unntakstilstand
Etter planen skal Fagfornyelsen – reformen som innebærer at lærerne skal undervise etter nye læreplaner – innføres fra begynnelsen av neste skoleår i august i år. Men så kom koronakrisa og lærerne har måttet omstille hele undervisningssituasjonen til at opplæringen skjer under nye forhold og i stor grad over nett. Det byr på ekstra utfordringer for dem å samtidig skulle sette seg inn i alle de nye læreplanene.
p
– Vårt primære ønske er at Fagfornyelsen utsettes ett år både av hensyn til lærerne og andre skoleansatte. Lærerne vil trenge tid når skolen skal restartes på å ta igjen tapt undervisning og på å skape trygghet i læresituasjonen, for å unngå en enda mer snublende start. Vi mener det er uansvarlig – både med tanke på Fagfornyelsen òg av hensyn til den situasjonen vi har nå med koronakrisa – å sette i gang en stor skolereform med innføring av nye læreplaner nå, sier forbundsleder Anne Finborud.
– Alternativt må lærerne få tid til Fagfornyelsen gjennom redusert leseplikt – den tida som skal brukes til undervisning. Og det vil være en utfordring når det gjelder bemanningssituasjonen ved skolene, legger hun til.
Guri Melby: Uvisste hvor lenge skoler blir stengt
– Kunnskapsminister Guri Melby, SL ber deg ta initiativ til å utsette Fagfornyelsen til 1. august 2021. Hva er ditt svar til det?
– Vi er i en krevende situasjon og vi vet ikke hvor lenge stengning av skoler og barnehager varer. Det er vanskelig å overskue konsekvensene på sikt. I første omgang er skoler og barnehager stengt fram til over påske, og så må vi ta en ny vurdering etter det. Vårt foreløpige mål er at det meste skal gå som normalt og at regjeringens planer skal iverksettes. Mitt inntrykk er at de fleste er positive til Fagfornyelsen. Men jeg skjønner at jo lengre skolene er stengt, jo vanskeligere blir det å gå tilbake til det normale. Vi tar med innspillet fra SL i vår videre vurdering – og vil gjerne fortsette å ha dialog med SL både om hvordan det er realistisk å få det til og hvordan vi skal gjøre det.
– SL har også bedt deg gi en generell oppfordring til skoleledere og skoleeiere om at de ansatte må få slippe å bli belastet med dokumentasjon som stjeler tid fra undervisningsarbeidet. SL har fått henvendelser fra tillitsvalgte som forteller om lærere som er fortvilet fordi de pålegges nye byråkratiske arbeidsoppgaver med rapportering samtidig som de har hendene fulle med undervisning på nett. Hva er din kommentar til det?
– Litt av grunnen til at vi har disse innspillsmøtene er å få høre hvordan situasjonen oppleves både for lærere, skoleledere og skoleeiereiere. Det er viktig å få alle utfordringer på bordet. SL var tydelige på at de vil ta opp dette lokalt. Jeg håper at slike saker kan løses lokalt. Det er fint om lærerne nå få bruke tida si på undervisning. Dette er også noe vi vil ta opp videre i møter med skoleledere og skoleeiere.
Kunnskapsministeren er imponert over lærerne
– Hvordan synes du skoler og lærere takler krisa, Guri Melby?
p
– Jeg er superimponert! Hvis noen hadde sagt for tre uker siden at skolen i løpet av noen døgn skulle bli heldigital og at vi skulle klare å opprettholde et godt opplæringstilbud selv om ikke alle møter på skolen, så tror jeg ikke noen hadde trodd på det. All ære til alle som har kastet seg rundt og brettet opp ermene.
Jeg har også lyst til å si at det er viktig at man ikke strekker strikken for langt. Det kan være at dette ikke bare er en spurt, men at det blir en maraton – og vi trenger at alle henger med hele veien. Det er lov å senke skuldrene og det er lov å tenke noen ganger at litt er bedre enn ingen ting.