JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

SL krever forhandlingsrett i Osloskolen

FYLKESLEDER: Roger Vinje ble gjenvalgt som leder i Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund på årsmøtet i mai.

FYLKESLEDER: Roger Vinje ble gjenvalgt som leder i Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund på årsmøtet i mai.

Sidsel Valum

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
I denne uttalelsen fra årsmøtet til Oslo Fylkeslag av Skolenes landsforbund krever fylkeslaget styrking av sine partsrettigheter i Oslo.

(Innlegget er endret med en rettelse 25.6.2021.)

Årsmøtet i Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund reagerer på at LO Kommune Oslo i protokollen av 12. april i år framstiller pkt. 6 i meklerens møtebok etter tariffoppgjøret i 2020 som en sak mellom Oslo kommune og Akademikerne.

(Rettelse: I siste møte (22.06.21) med LO kommune Oslo, ble det presisert at det har falt ut en setning i saksvedtaket og det «medfører ikke riktighet at meklingsprotokollens punkt 6 kun gjelder Oslo kommune og Akademikerne. Meklingsprotokollen i sin helhet gjelder samtlige parter. Dette inkluderer selvfølgelig også LO Kommune Oslo».)

Det er velkjent at det er intern uenighet om partsrettigheter i LO Kommune Oslo, og fra enkelte hold har vi da også fått kritikk for at vi gikk ut offentlig med våre standpunkter da saken kom opp i bystyret.

Vi bidrar gjerne til at saken kan løses på en annen måte, men det forutsetter at også vår stemme blir hørt i forhandlingssammenslutningen. Det mener vi ikke har skjedd i denne saken: I meklingsteksten står det ingenting om at problematikken rundt partsrettigheter kun gjelder Akademikerne. Ifølge protokollen fra KAH 18. november 2020 var det enighet om at oppgjøret skal evalueres både internt og opp mot kommunen. Denne evalueringen har ennå ikke blitt gjennomført, og derfor opplever vi oss som overkjørt når LO Kommune Oslo går ut denne måten.

Vi er selvsagt klar over at Fagforbundet er den største av organisasjonene som er tilslutta forhandlingssammenslutningen og har flertallet aleine ved avstemninger. Et virkelig demokrati forutsetter imidlertid at også mindretall blir tatt hensyn til. Ifølge samarbeidsavtalen er det derfor et mål at alle medlemsorganisasjoner opplever seg ivaretatt. Det føler vi ikke er tilfellet i dag.

Som medlemmer i SL er vi opptatt av å både være en del av en faglig strategi basert på fagbevegelsens felles kamp for kollektiv lønnsdannelse og faglige rettigheter. Og vi ønsker å styrke LO sin skolepolitikk med å være en klar og tydelig stemme inn i den kollektive bevegelsen. Skal vi være et sterkt og synlig alternativ for lærere i Osloskolen må vi også ha innflytelse over egne forhandlinger som et reelt alternativ på skolene.

Vi forventer å få innfridd forhandlingsrett som et demokratisk og rettmessige krav for å få sitte ved bordet når det blant annet forhandles om arbeidstidsavtaler for medlemmene.

Ansattes rett til medbestemmelse er en selvfølge i alle norske kommuner. Dette må også gjelde for Oslo. SL er LO sin lærerorganisasjon og forhandlingsrett er en forutsetning for aktiv rekruttering av lærere til LO. Dette er en viktig del av «LO for alle»-strategien rettet mot ansatte med høyere utdanning. Vi har tro på at LO sin solidariske politikk vil være et godt rekrutteringsgrunnlag i konkurranse med Unio og Akademikerne.

Vi håper og tror LO Kommune Oslo og LO i Oslo vil stille seg bak SL i Oslo sitt ønske om å kunne organisere flest mulig lærere i Oslo i LO og være en tydelig solidarisk lærerstemme. Derfor er det viktig for oss å få igjen de rettighetene vi hadde i staten, og som vi mistet i 2004. LO trenger lærerne og lærerne trenger LO i en tid der skolepolitikken i lang tid har vært utsatt for New Public Management-tenkning, som aller mest rammer alle våre barn og unge. Vi ønsker at vi sammen kan forme framtidas skole, en nasjonal styrt fellesskole der alle blir sett og inkludert.

Uttalelse vedtatt på årsmøtet til Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse