Foran SL-landsmøtet
SL vil satse mer på studenter og unge
Et eget ungdomsutvalg, en ungdomssekretær og en egen ressurs til ungdoms- og studentarbeid, er blant forslagene SL-landsstyret har diskutert.
Skolenes landsforbund vil bli et mer attraktivt forbund for studenter og unge. Her stemmer landsstyret over forslagene.
Sidsel Valum
sidsel@lomedia.no
Hvordan skal SL bli et mer attraktivt forbund for studenter og unge?
Det var blant sakene som skapte mye debatt da forbundets landsstyre var samlet på Sørmarka 15.–17. januar.
Landsstyret behandlet flere forslag om å styrke satsingen på studenter og ungdom:
SL Akershus har foreslått at forbundet skal opprette et eget ungdomsutvalg, der engasjerte yngre medlemmer blir hørt og kan fremme sine saker.
Fylkeslaget har også fremmet forslag om å ansette en ungdomssekretær i 50 prosent stilling.
SL Vestland forening videregående skole har fremmet forslag om at forbundet skal sette av en hundre prosent ressurs til ungdoms- og studentarbeid.
I tillegg har organisasjonsutvalget foreslått at en av forbundssekretærene skal ha særskilt ansvar for student- og ungdomsarbeid og å koordinere ungdomsarbeidet i fylkeslagene.
SL har 4,5 stillinger som forbundssekretærer, som velges av landsmøtet.
Fra SL Troms har det også kommet et forslag om å opprette en stilling som forbundssekretær som skal ha særskilt ansvar for Nord-Norge, med desentralisert plassering og arbeidssted i hjemkommunen til den som blir valgt.
Landsstyret støttet ingen av forslagene men vedtok en innstilling til landsmøtet om å vurdere opprettelse av verv som ungdomssekretær, distriktssekretær og opprettelse av ungdomsutvalg.
Til syvende og sist er det SL-landsmøtet som skal avgjøre hvilke tiltak som kan gjøre forbundet mer attraktivt for studenter og unge som jobber i skolen.
Debatt om kontingenten
Fra flere fylkeslag har det kommet forslag om å senke medlemskontingenten for at SL skal bli mer konkurransedyktig med andre forbund som organiserer ansatte i skolen.
Det store spørsmålet er om det faktisk vil bidra til å beholde og rekruttere medlemmer, og om forbundet kan tåle inntektstapet som vil følge av å redusere kontingenten.
Ifølge vedtektene er det landsmøtet som fastsetter kontingenten. Saken vil komme opp igjen på landsmøtet og er ventet å skape stor debatt der.
I sin innstilling til landsmøtet foreslår landsstyret at landsmøtet gir nytt landsstyre i oppdrag å sette ned et utvalg som skal se på konsekvensene av å sette ned kontingenten.
Valg av ny forbundsledelse
Hvem skal lede Skolenes landsforbund i landsmøteperioden 2025–2029?
Det skal avgjøres av landsmøtet i Kirkenes.
Forbundsleder Mette Johnsen Walker ønsker ikke gjenvalg og landsmøtet skal velge hennes etterfølger.
Landsmøtet skal blant annet velge ny forbundsledelse, som består av forbundsleder, første og andre nestleder, samt forbundssekretærer og nytt forbundsstyre. Ny forbundsledelse og nye forbundssekretærer tiltrer 1. august.
Valgkomiteen jobber med å kartlegge aktuelle kandidater til alle valgte verv og skal ifølge vedtektene legge fram sitt forslag senest 14 dager før landsmøtet.
Bjørnar Mortensen Vik, fylkesleder og hovedtillitsvalgt i SL Vestland, leder valgkomiteen. Med seg i komiteen har han Astrid Kjelsnes (SL Trøndelag), Sindre Mehren Green (SL Buskerud), Ninni Jensen (SL Nordland) og Arild Vinkenes (SL Vestfold).