Nytt om navn
Tonje Karenina Pettersen (43) skal lede LOs nye besøkssenter
3. februar 2025 er åpningsdatoen for det nye besøkssenteret til LO. Folkets Hjørne skal åpne LO for unge og andre som kanskje ikke har så stor tilknytning til fagbevegelsen i dag.
Tonje Karenina Pettersen (43) skal lede Folkets Hjørne – LOs nye besøkssenter i Folkets Hus.
Jan-Erik Østlie
sidsel@lomedia.no
Tonje Karenina Pettersen ble ansatt i LOs organisasjonsavdeling som seksjonsleder for Folkets Hjørne 2. september. Hun har vært prosjektleder for besøkssenteret siden mars 2023.
– Vi er i sluttspurten nå. Det er som å komme til bunnen av en ketsjup-flaske. Nå skal alt det siste sprute ut samtidig, sier Tonje Karenina Pettersen.
I begynnelsen av september viser hun oss rundt i lokalene til det som skal bli Folkets Hjørne på hjørnet av Folkets Hus mellom Møllergata og Youngs gate. Her pågår fortsatt byggearbeidene for fullt.
Les også: Slik blir LOs nye besøkssenter
Moderne form for Folkets Hus
– Da jeg var ganske ny i prosjektet, tenkte jeg at det vi gjør er å lage en moderne form for Folkets Hus i 2025-varianten og ikke i 1905-varianten. Dette er nybrottsarbeid, sier Tonje Karenina Pettersen.
Inngangspartiet til Folkets Hjørne blir fra Møllergata. Her skal det være åpen dør for publikum.
Noe av det første som vil møte besøkende når de kommer inn, er en vegg med portretter av dagens medlemmer fra alle de 23 forbundene i LO.
Tonje Karenina Pettersen er utdannet fotograf og har selv fotografert LO-medlemmene som får plass på veggen.
I lokaler over 250 kvadratmeter på gateplanet skal det bli et flerbruksrom. Her skal det være førstelinjetjeneste for LO, med ansatte som kan svare på spørsmål og gi service og veiledning.
Her blir det et lite amfi som kan brukes til workshops, frokostmøter, eller andre former for forsamlinger.
En historisk utstilling med tidslinje skal vise viktige nasjonale og internasjonale milepæler for utviklingen av fagbevegelsen og LO.
Det skal også bli et kjøkken her hvor for eksempel studenter kan gjøre i stand enkel bevertning når de skal ha samlinger.
Og det skal innredes et lite samtalerom hvor døra kan lukkes når det er behov for en fortrolig samtale.
– Vi fikk råd om å lage et skjermet samtalerom av UngInfo som holder til litt lenger borte i Møllergata, forteller Tonje Karenina Pettersen.
Tilbud til unge
UngInfo er et tilbud til barn og unge i Oslo mellom 13 og 27 år og drives med støtte fra Oslo kommune.
– De gleder seg veldig til at vi skal åpne, fordi mange av henvendelsene de får handler om arbeidsforhold, sier hun.
Unge er den viktigste målgruppa for besøkssenteret. Det går fram av vedtaket til sekretariatet i LO fra 22. september 2022 om å etablere et besøkssenter i Folkets Hus.
Der heter det:
«LO må åpne seg opp, særlig mot unge – både fysisk og digitalt, og gjøre LO og forbundene mer tilgjengelig for publikum.»
Bakgrunn fra NTL
Tonje Karenina Pettersen er bosatt i Oslo sammen med mann og to barn på tre og sju år.
Hun har en mastergrad i statsvitenskap og har tidligere jobbet i mange år med formidling om demokratiet til skoleklasser, voksenopplæringen og andre interessegrupper i en seksjon i kommunikasjonsavdelingen på Stortinget som heter Besøk og formidling. Der jobbet hun tett opp mot skolene.
Hun hadde ansvar for å utvikle læringsmidler til elever i ungdomsskolen og videregående skoler, og gjennomførte blant annet å utvikle et interaktivt læringsspill kalt «Demo».
Under Wessels plass ved Stortinget er det ifølge Tonje Karenina Pettersen cirka fem hundre kvadratmeter hvor læringsspillet brukes av skoleelever og andre.
– Da skulle elevene spille stortingsrepresentanter for en dag. De dannet partier og lagde statsbudsjett i et fiktivt politisk univers. Det tilsvarer læringsspillet vi skal tilby i Folkets Hjørne, forteller hun.
Tonje Karenina Pettersen var tillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for NTL på Stortinget i mange år. Hun var forbundssekretær i NTL i 2015–2016 og jobbet som kommunikasjonsrådgiver i NTL fram til hun begynte som prosjektleder for LOs besøkssenter i mars i fjor.
– Fire dager etter at jeg startet som kommunikasjonsrådgiver i NTL høsten 2021, gikk forbundet ut i kulturstreik. Det var den første streiken i forbundet på 12–13 år. Da var det plutselig mye armer og bein, forteller hun.
Samtalerobot og gjenbruk
Tonje Karina Pettersen har i begynnelsen av september hånd om de mange siste detaljene som skal på plass i Folkets Hjørne. Som å trimme, eller «mate», en samtalerobot, eller en chatbot, som skal kunne svare besøkende i Folkets Hjørne på alle slags spørsmål som gjelder arbeidslivet.
Og så skal hun ta stilling til hvilken farge det skal være på tekstilene som de 35 nyrenoverte Laminette-stolene, et kjent gammelt norsk møbeldesign, fra Folkets Hus i Hamar skal trekkes om i.
De skal få plass i flerbruksrommet.
– Stolene er gjenbruk. Vi tar med oss historien de har vært en del av, sier Tonje Karenina Pettersen.
Her skal det også legges til rette for temporære utstillinger og formidling av dagsaktuelle saker.
– Når LO-kongressen åpner våren 2025 vil vi kunne formidle noe fra den, men det har vi foreløpig ikke lagt noen plan for, sier hun.
Fra flerbruksrommet på gateplan går det en trapp ned til etasjen under. Her er det innredet et hovedrom og seks avlukker med store skjermer på veggene i hvert avlukke.
I hovedrommet vil det komme opp en ti meter lang prosjektorskjerm på veggen.
Interaktivt læringsspill
I hele lokalet i underetasjen, som også er på 250 kvadratmeter, vil skoleklasser på videregående skoler få tilbud om å delta i et interaktivt læringsspill som har fått navnet «Sammen». Det varer i cirka to og en halv time og foregår som en blanding av digitalt spill og rollespill i fire akter.
Elevene vil få utdelt mobiltelefoner som de kan bruke til å chatte med, og såkalte «prompter» – som gir dem adgang til å kommunisere via kunstig intelligens (KI) med spillet.
Tonje Karenina Pettersen har samarbeidet med private spillutviklere om å lage spillet.
– I første akt skal de dra tilbake i tid og spille seg gjennom å være fyrstikkarbeidere på slutten av 1800-tallet. De pakker fyrstikkesker og opplever hvordan det er å ha et helt uregulert arbeidsliv, forteller hun.
I de neste aktene blir deltakerne delt opp i seks ulike fiktive fagforbund, som for eksempel Transportforbundet, Handel og service-forbundet og Statsansattes forbund.
De får tildelt hvert sitt avlukke hvor de skal forhandle tariffavtaler med sine respektive arbeidsgivermotparter og kommunisere med medlemmene sine gjennom interaktivt spill og rollespill.
De skal gå til mekling, gå i streik og gjøre streikeuttak. Deretter får de enten igjennom sine lønnskrav eller de må gå i tvungen lønnsnemnd.
I den tredje akten skal de jobbe som lokale tillitsvalgte på en arbeidsplass.
– I siste akt skal de være en delegasjon fra sitt forbund på LO-kongressen, diskutere politikk for framtida og vise at LO-kongressen er et politisk verksted, forteller Tonje Karenina Pettersen.
Tillitsvalgtopplæring i LO-forbundene
Elever i videregående skole er primærmålgruppa for læringsspillet «Sammen».
Tonje Karenina Pettersen anslår at besøkssenteret vil kunne ta imot en eller to skoleklasser om dagen.
I samarbeid med LOs informasjonsavdeling jobber hun også med å lage en egen nettside for Folkets Hjørne. På den skal det være et eget bookingsystem som gjør det mulig for skoler, lærere og andre å booke tid for å bruke spillet.
– Vi ønsker også at forbundene skal bruke læringsspillet «Sammen» i sin tillitsvalgt-opplæring, sier hun.
Per i dag er det to ansatte i LO som jobber med Folkets Hjørne på full tid, Tonje Karenina Pettersen og Mikkel Syvertsen.
– I læringsspillet og den historiske utstillingen må vi ta veldig mange snarveier, men innholdet kan ikke være i strid med hvordan alt faktisk er, sier Tonje Karenina Pettersen. Hun har hatt mange samtaler med eksperter innad i LO for å kvalitetssikre innholdet, som historiker Jonas Bals, LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad og lederen av forhandlingsseksjonen i LO, Tone Faugli.
LOs nye ansikt utad
Folkets Hjørne skal åpne LO for unge mennesker og andre grupper som kanskje ikke har så stor tilknytning til fagbevegelsen i dag. De som skal jobbe i førstelinjetjenesten i besøkssenteret, kan for mange bli det første møtet med LO og fagbevegelsen.
– Vi skal begynne å utlyse stillinger og deltidsstillinger snart. I læringsspillet vil vi trenge formidlingsansatte. Vi vil også trenge ansatte som skal jobbe med førstelinje, arrangementer, formidling og å utvikle formidlingstilbudet, sier Tonje Karenina Pettersen.