JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke redd for Malaysia

Aker Kværner vil øke investeringene i en fabrikk i Malaysia. Der skal 200 ansatte produsere undervannsutstyr til oljeindustrien. – Det er helt OK, sier de ansatte i samme produksjon i Norge.

Aker Kværner-bedriften på Tranby i Lier produserer ventiltrær til undervannsinstallasjoner på oljefeltene. Nå øker Aker Kværner investeringene fra 250 til 500 millioner kroner i en tilsvarende fabrikk i Kuala Lumpur, Malaysia.

Bare bra

– Det synes vi er helt greit, sier klubbleder Per Gulbrandsen ved Aker Kværner Tranby.

– De tenker det samme som vi gjorde her: Når de bygger ut oljeproduksjonen i Sørøst-Asia, skal mest mulig produseres lokalt.

Gulbrandsen er ikke redd for at produksjonen i Norge skal flyttes til Malaysia.

– Nei, tvert imot. Det er så stor etterspørsel etter slikt utstyr at vi har problemer med å ta alle oppdrag. Derfor styrker det Aker Kværner, og oss, at vi nå kan ta flere bestillinger og får kontakt med flere kunder.

Investerer i Norge

– Og om fem år skjønner de at det er billigere å produsere i Malaysia og flagger ut alt dit?

– Det kan hende det skjer en gang, men nå investerer Aker Kværner her. 65 millioner bruker de på å omdanne oss fra et mekanisk verksted som lager alt mulig til spesialister. Så vi er ikke så redde for det, heller, sier Guldbransen.

Problemet er heller å få tak i nok kvalifiserte folk. Undervannsutstyr til oljeindustrien er høyteknologi og krever høyt kvalifiserte fagfolk. Nå jobber 150 i produksjonen på Tranby, men 50 er leid inn, og verkstedet har 12 lærlinger.

Global avtale

Aker Kværner produserer også undervannsutstyr ved en fabrikk i São Paulo i Brasil. Konserntillitsvalgt i Aker Kværner, Atle Teigland, sier at de nå jobber i Akersystemet med en avtale som sikrer rettighetene for arbeiderne ved alle bedrifter i utlandet.

Annonse
Annonse