JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke skryt i jobbintervjuet

Jobbsøkere som sier de er best og flinkest blir sjelden ansatt, selv om de er best kvalifisert.

De som søkere jobber her i landet kan godt være entusiastiske og ha lyst til å lære. Men nåde den som sier han (det er som oftest en han) er flinkest i klassen.

Oppførsel som går på tvers av vanlige, norske normer blir nemlig dårlig likt av arbeidsgiverne.

Selvgode

– Norske ledere mener at de som sier at de er best, vil prestere dårligere enn andre. De forventer at slike søkere er selvgode og derfor ikke vil passe inn på arbeidsplassen. Sannsynligheten for at de blir ansatt er derfor lav.

Det sier stipendiat Hege Høivik Bye ved Universitetet i Bergen til Forskning.no.

Hun har undersøkt hvordan ledere oppfatter de forskjellige strategiene som jobbsøkerne bruker, og de som presenterte seg på en måte som går på tvers av norske normer, havner altså nederst på lista

– Selv når de er best kvalifisert, er det mindre sannsynlig at de får jobben dersom de presenterer seg selv feil under intervjuet, sier Høivik Bye.

Flere strategier

Arbeidssøkere kan ha ulike strategier under intervjuene. Noen kan for eksempel framheve en del av kompetansen sin slik at de passer inn i organisasjonen, de kan legge vekt på sine gode sider, eller de kan være ydmyk og forsøke å tilpasse seg.

I en del av studien sammenliknet Høivik Bye jobbsøkere fra Tyrkia, Ghana, Tyskland og Norge.

De fikk svare på hvordan de gikk fram for å gjøre best inntrykk under et intervju.

Kulturforskjeller

Ifølge Forskning.no viser funnene at jobbsøkere fra ulike kulturer har forskjellig oppfatning om hva som skal til for å få arbeidsgiverne interessert.

De som kommer fra et land med et vanskelig arbeidsmarked, er mer villig til å bruke alle strategier for å bli ansatt.

– De ghanesiske og tyrkiske søkerne la mer vekt på å gi et godt inntrykk ved å bruke de fleste strategiene, sammenliknet med norske og tyske søkere. Det kan ha en sammenheng med at arbeidsmarkedet i Ghana og Tyrkia er trangere enn i mange vestlige land, sier Høivik Bye. (ANB)

Les mer her

Annonse

Flere saker

Annonse