JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Olje for utvikling

Sør-Sudan: Lokalbefolkningen presset oljeindustrien til å bidra til helsetjenester, rent vann og arbeidsplasser

Oljeindustrien ignorerte den lovfestede forpliktelsen de har til å bidra med lokal utvikling, men demonstrasjonene til lokalbefolkningen i Melut i Sør-Sudan endret selskapenes praksis.
DEMONSTRASJONER: Lokalbefolkningens demonstrasjoner fikk oljeselskapene til å ta ansvar for samfunnsutviklingen i Melut, Sør-Sudan.

DEMONSTRASJONER: Lokalbefolkningens demonstrasjoner fikk oljeselskapene til å ta ansvar for samfunnsutviklingen i Melut, Sør-Sudan.

Norsk Folkehjelp

petter@lomedia.no

I nesten én uke demonstrerte kvinnegrupper, ungdomsforeninger og andre fra lokalsamfunnet i Melut, nordøst i Sør-Sudan, for at oljeselskapene skulle ta sitt ansvar for samfunnsutviklingen.

– Demonstrantene hadde plakater og bannere, og okkuperte områder man trenger til den lokale flystripen. De truet med å blokkere lokale fly, hvis ikke tjenestemenn fra regjeringen og oljeselskapene kom for å høre på deres krav, sier Riek James til Magasinet Industri Energi.

James er Norsk Folkehjelps koordinator i Sør-Sudan for deres program «Olje for utvikling». Demonstrantene oppfordret til en gjennomsiktig og ansvarlig forvaltning av oljeinntektene og miljøet fra myndigheter og oljeselskaper.

– De etterlyste spesielt tilbud om tjenester som rent vann, bedre helsefasiliteter, forbedrede veiforhold og sysselsetting fra oljeselskapene som jobber i området. De ba også om miljøbeskyttelse mot forurensning, forklarer han.

Støtte fra forbundet

Gjennom programmet «Olje for utvikling» støtter Norsk Folkehjelp blant annet Upper Nile Youth Development Association (UNYDA) i Sør-Sudan. De arbeider med å mobilisere og organisere lokalsamfunnet, samt å øke kunnskapen om hvilke rettigheter de har gjennom dagens lovverk.

– Programmet har hjulpet organiserte og mobiliserte lokalsamfunn til fredelig å engasjere seg for bedre styring av oljesektoren i Sør-Sudan. Så programmet er ekstremt viktig for befolkningen i området og i Sør-Sudan generelt, forklarer Riek James.

(Artikkelen fortsetter etter bildet).

VIKTIG: Riek James, Norsk Folkehjelps koordinator i Sør-Sudan for deres program «Olje for Utvikling», mener programmet er ekstremt viktig for lokalbefolkningen i Sør-Sudan.

VIKTIG: Riek James, Norsk Folkehjelps koordinator i Sør-Sudan for deres program «Olje for Utvikling», mener programmet er ekstremt viktig for lokalbefolkningen i Sør-Sudan.

Privat

Industri Energi støtter Norsk Folkehjelps program med 400.000 kroner per år gjennom en samarbeidsavtale. Avtalen er blitt forlenget til landsmøtet 2021, og forbundsleder Frode Alfheim synes dette er et godt eksempel på solidariteten de støtter.

– Folket i Melut har gjennom protester, demonstrasjoner og underskriftskampanje fått en plass ved forhandlingsbordet. Norsk Folkehjelp har lyktes med demokratitrening i et land der det ofte er våpen som gir plass ved forhandlingsbordet. Dette står det respekt av, sier Alfheim til Magasinet Industri Energi.

Også Are Stranden, prosjektleder for samarbeidet mellom Industri Energi og Norsk Folkehjelp, poengterer viktigheten av at forbundet engasjerer seg i programmet.

– Å vite at de har et forbund i ryggen som organiserer oljearbeidere i Norge og som her hjemme arbeider for rettferdig fordeling av oljeinntektene, det er for disse lokale partnerne hele forskjellen, sier Stranden til Magasinet Industri Energi.

Fikk tilgang til helsetjenester, rent vann og arbeidsplasser for unge

I 2011 løsrev Sør-Sudan seg fra Sudan. Oljen står for 98 prosent av landets inntekter, og oljeressursene har skapt håp om en bra utvikling for lokalbefolkningen. Siden 2012 har oljebransjen vært forpliktet til å bidra til samfunnet gjennom lovverket, men befolkningen har fått lite ut av oljeinntektene.

– Protesten understreket folks frustrasjon over manglende åpenhet i oljesektoren i Sør-Sudan. Det understreket viktigheten av samfunnets organisering og mobilisering for å kunne engasjere sine myndigheter og selskaper fredelig, sier James.

De fredelige demonstrasjonene førte til at oljeselskapene gikk med på å bidra til lokal utvikling, blant annet tilgang til helsetjenester, rent vann og lokale arbeidsplasser for ungdom.

(Artikkelen fortsetter etter bildet).

VEIFORHOLD: Allerede et par dager etter at oljeselskapene gikk med på å bidra med lokal utvikling, startet arbeidet med å bedre veiene i området.

VEIFORHOLD: Allerede et par dager etter at oljeselskapene gikk med på å bidra med lokal utvikling, startet arbeidet med å bedre veiene i området.

Privat

Are Stranden sier solidaritetsstøtten fra forbundet gir lokalbefolkningen troa på å kjempe videre for å oppnå forandringer.

– Det som nå skjer i Melut kommer av langsiktig innsats, og vi har stor tro på at arbeidet i flere andre lokalsamfunn også vil gi resultater. Å ha med oss Industri Energi i dette arbeidet, med sin kunnskap om olje og forvaltning, er viktig for våre partnere som daglig arbeider opp mot oljeindustrien for mer rettferdig fordeling, sier Are Stranden.

Annonse
Annonse