JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen ekstrabevilgning

Oslo-sykehusene som går med underskudd kan ikke regne med å få ekstra penger.

Det er signalet fra Helse- og omsorgsdepartementet.

– Det er uholdbart at folk skal vente på nødvendige undersøkelser, særlig ved mistanke om sykdommer der tidsfaktoren er utslagsgivende, sier Høyres helsepolitiske talsmann Inge Lønning til NTB.

Fredag meldte NRK at en kreftpasient måtte vente i fire måneder fra han fikk påvist prostatakreft til han fikk MR-undersøkelse ved Radiumhospitalet.

Oslo-sykehusene Aker, Ullevål og Rikshospitalet (som Radiumhospitalet er en del av) ble samlet i helseforetaket Oslo universitetssykehus i januar, og tre måneder etter sammenslåingen hadde helseforetaket et underskudd på 78 millioner kroner. En drastisk reduksjon av investeringsbudsjettet har ført til at viktig utstyr mangler ved sykehusene.

– Bør vurdere ekstrabevilgning

– Det virker som om helseministeren har regnet med at dette skulle gå av seg selv, at man skulle få til omstillingen innenfor de rammene man har. Det er et spørsmål om det er realistisk, sier Lønning. - Helseministeren bør umiddelbart gå inn og vurdere om det er grunnlag for å gi en ekstrabevilgning.

Høyre har ikke selv tatt stilling til om helseforetaket burde fått en slik bevilgning, men Lønning understreker at eventuelle ekstramidler ikke må brukes til å utvide det ordinære driftsbudsjettet.

– Her vil Oslo-sykehusene stå i samme stilling som alle andre sykehus i landet, sier Lønning.

– Budsjettene skal holdes

Dagfinn Sundsbø (Sp), statssekretær i Helse - og omsorgsdepartementet, sier helseforetaket ikke kan forvente å få noen ekstramidler.

– Sykehusene og helseforetakene har fått ganske romslige rammer. Bevilgningene økte med god margin fra 2008 til 2009, og da mener vi at helseforetakene har ansvaret for å holde budsjettene, sier han til NTB.

Han er lei for at pasienter har måttet vente på behandling.

– Det er tøft å måtte vente, og det er beklagelig at det må skje. Men situasjonen som oppsto på Radiumhospitalet er ikke resultatet av innstrammingstiltak. En MR-maskin brøt sammen, og en ny er bestilt. Den vil være på plass i september, sier Sundsbø.

– På sikt vil omdisponeringen av midler komme pasientene til gode, sier han.

Han sier Helsetilsynet vil følge med på situasjonen ved Oslo-sykehusene for å sikre at pasientene får en forsvarlig behandling. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse