Ingen pensjonsstreik
Det blir ikke streik blant offentlig ansatte. Dagens tjenestepensjon videreføres i hovedsak, og man er også enige om lønnstilleggene.
einar.fjellvik@lomedia.no
Etter å ha forhandlet med arbeidsministeren om framtidas tjenestepensjon i hele natt forflyttet forhandlerne seg i femtida over til Riksmeklingsmannens kontor.
Litt før klokka seks ble det bekreftet at man har gitt opp å bli enige om en ny tjenestepensjonsordning. I stedet videreføres dagens pensjonsordning, men med en forutsetning om at levealdersjustering innføres fra 2011 på en måte som er forenlig med grunnlovens bestemmelse om at ingen lov kan gis tilbakevirkende kraft.
Pensjonsgaranti
Ifølge pensjonsavtalen som ble undertegnet i natt skal grunnlovsvernet sikres ved at offentlig ansatte som er 52 år, eller eldre, når pensjonsreformen settes i verk i 2011 får en individuell garanti for sine pensjonsrettigheter. Garantien vil sikre at de som 67-åringer får en samlet pensjon på 66 % av pensjonsgrunnlaget, forutsatt at de har 30 års opptjeningstid i en offentlig tjenestepensjonsordning.
Passe fornøyde
- Denne meklingen har vært svært komplisert og utfordrende for alle parter. Våre medlemmer har gitt oss et klart mandat om at bruttoordningen skal videreføres, og det er vi tilfreds med å ha fått til, sier Morten Øye, leder i LO Stat Magasinet Aktuell
LO Kommune hadde anbefalt en annen modell der tjenestepensjonen skulle gjøres gjeldende fra første dag, uavhengig av stillingens størrelse, skriver Fagbladet. Modellen ville også gitt større fleksibilitet ved avgangsalder, gitt bedre pensjonsopptjening ved omsorgspermisjoner uten lønn og ved videre- og etterutdanning.
- Denne modellen fikk ikke bred tilslutning fra de andre forhandlingssammenslutningene, og da var alternativet å videreføre nåværende ordning, sier Jan Davidsen.
Håpet på mer
Det var for stor avstand mellom partene til å nå fram til enighet om en ny tjenestepensjonsordning, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen, som har ledet arbeidet med å løse pensjonsflokene.
– Jeg hadde ønsket å få på plass et mer moderne pensjonssystem som tar mer hensyn til de mange deltidsarbeiderne som ikke får tjenestepensjon, og sørge for at de som jobber mer enn 30 år, kunne få tjent opp pensjon for alle årene de jobber, sier Andersen til ANB/NTB.
Statsråden kan ikke si om løsningen som partene nå har kommet fram til er bærekraftig, eller om dagens løsning på nytt vil bli endret om kort tid.
– Det er umulig for meg å si, sier ministeren.
Kvinnene vil tape
Sjefen for kommunenorge, KS-leder Halvdan Skard, er fornøyd med at man unngikk streik, men mener kvinner og deltidsansatte kommer dårlig ut med den pensjonsløsningen som til slutt ble valgt:
– Disse ville fått en bedre tjenestepensjon med regjeringens modell, nemlig påslagsmodellen, men også den modifiserte bruttomodellen som vi forhandlet om de siste dagene, sier Skard til Kommunal Rapport.
Enige også om lønn
Også etter at pensjonsspørsmålet var plassert på sidelinja, fortsatte meklingen ut over morgenkvisten. Både for de statsansatte og for ansatte i Oslo kommune gjensto det å bli enige om lønnstilleggene for i år.
I statsoppgjøret er man enige om lønnstillegg, som sammen med overhenget fra i fjor, gir en økonomisk ramme på 4,4 %. Tilleggene fordeles slik:
– Et kronetillegg på 2400 kroner fra lønnstrinn 1-45.
– et prosenttillegg på 0,68 prosent fra lønnstrinn 46-80
– Et kronebeløp på 4800 kroner fra lønnstrinn 81-95.
I KS-oppgjøret (alle kommuner og fylker utenom Oslo) avtalte man allerede i fjor at årets lønnstillegg skal være på på 3.1 prosent av lønna, minimum 9000 kroner fra 1. mai. I tillegg kommer et overheng fra i fjor på 2,3 %.
I lønnsoppgjøret for Oslo kommune har LO-forbundene godtatt en løsning som gir 6 000 kroner i tillegg for alle på lønnstrinn 1 – 27 og tillegg på 1,95 % på de høyere lønnstrinnene.
– Med overheng og glidning har vi oppnådd det samme som i KS-området, og det er vi fornøyd med, sier Anne Green Nilsen til Fagbladet.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim