JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Inkludering øker fraværet

Når arbeidsløsheten er rekordlav, er det naturlig at sykefraværet går opp, sier overlege Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet.

Målene i avtalen om inkluderende arbeidsliv er motstridende, framholder hun. – Dersom en vil inkludere kronisk syke, funksjonshemmede og eldre, må en godta økt sykefravær.

Arbeidsløsheten er den laveste i dette århundret - 3,2 prosent av arbeidsstyrken. 61.000 flere er i arbeid i årets andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor, viser de nyeste tallene fra Statistisk Sentralbyrå.

Størst økning i helsesektoren

Samtidig har sykefraværet økt fra 7,1 til 7,4 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i år, en prosentvis vekst på 4,3. Høyest er økningen innen for helse- og sosialtjenesten. Blant kvinner mellom 40 og 60 år steg sykefraværet med over ti prosent.

Partene i arbeidslivet har i avtalen om inkluderende arbeidsliv et mål om 20 prosent nedgang i sykefraværet innen 2009.

I årets statsbudsjett anslo regjeringen at sykefraværet ville være uendret i år. Det har ikke slått til. I revidert budsjett for mai endret regjeringen prognosen til en økning på åtte prosent.

Kunstig nedgang

Ebba Wergeland, som er spesialist i arbeidsmedisin, mener det var naivt å tro på nullvekst i sykefraværet. Hun peker på at statistikk som bare sammenlikner med året før, ikke gir hele bildet.

– Fraværet i 2004 stupte fordi legene begynte å sykemelde på en annen måte. Det skjedde nokså dramatisk med en lovendring i Folketrygdloven. Samtidig som en forsøkte å holde igjen på uføretrygd, ble legene pålagt å skrive ut delvise i stedet for hele sykemeldinger. Et presset arbeidsliv har ikke greid å håndtere dette, mener hun.

Mest syke

Hjemmehjelperne topper statistikken for legemeldt sykefravær på 14.3 prosent.

– Det kan faktisk være for lavt, og tyde på at eldre støtes ut, mener Wergeland.

Hjemmehjelperne er som regel middelaldrende og eldre kvinner. Denne yrkesgruppen har en jobb som krever mer enn de fleste, og kan ikke gå på jobb halvsjuke. Derfor blir fraværet lenger. Normalt fravær for hjemmehjelpere er kanskje 15-20 prosent, mener Wergeland.

Tidspress og tunge løft

Arbeidstilsynets undersøkelse fra 2003 viste at en tredel av de ansatte i hjemmetjenesten hadde vært sykmeldt av lege på grunn av tidspress, tunge løft eller ubekvemme arbeidsstillinger.

– Det er dette som burde bekymre, ikke det fraværet som bare skyldes at vi blir eldre og får flere diagnoser etter hvert. Dersom kvinner over 40 fremdeles skal få lov å arbeide som hjemmehjelpere, må vi regne med høyere sykefravær enn gjennomsnittet, mener Wergeland.

Annonse

Flere saker

Annonse