Innsattes soningsmiljø = ansattes arbeidsmiljø
Hvorfor må det et fengselsbetjentdrap til for at myndighetene skal ta kriminalomsorgens ansatte på alvor?
Mandag i forrige uke ble en fengselsbetjent drept av en fange i det svenske Huddinge varetektsfengsel i Stockholm. Mye tyder på at regelverket som sier at det alltid skal være to ansatte sammen med en fange under lufting, ble brutt. På grunn av nedskjæringer i den svenske kriminalomsorgen fant de ut at det fikk holde med én ansatt som luftet fangen. Mandag gikk det altså galt i Sverige. Hendelsen er sjølsagt svært tragisk. Måtte det aldri skje igjen!
Torsdag ble statsbudsjettet for 2012 i Norge lagt fram. De fleste i fagbevegelsen klappet. Men ikke Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF). “Det er et veldig svakt budsjett, et av de svakeste jeg har sett”, sa Geir Bjørkli, NFFs leder. Han har jobbet i norsk kriminalomsorg i en mannsalder – han veit hva han snakker om!
Få om noen i norsk kriminalomsorg vil bestride at fangeklientellet er vesentlig tøffere i Sverige enn i Norge. Foreløpig, som Bjørkli sier det. Han mener også i etterpåklokskapens lys at det svenske fengslet har feilvurdert sikkerheten.
Internt i den svenske kriminalomsorgen fortelles det om stadig flere og flere arbeidsoppgaver. Med samme bemanning. Det ropes nå om mer driftsmidler sånn at flere fengselsbetjenter kan ansettes i Sverige.
Et tips, som har lave odds, er at disse svenskekronene kommer relativt raskt. Til svensk kriminalomsorg.
For sjøl om det er ulike politiske farger på den svenske og den norske regjeringen, så er det ikke så stor forskjell på de to lands kriminalomsorger. Det som skjedde i Sverige på mandag, kunne godt ha skjedd i Norge. Det er ikke så veldig mange månedene siden alenevaktordningen ble avviklet i norsk kriminalomsorg. Det skjedde som konsekvens av at en fengselsbetjent brutalt ble slått ned i Horten fengsel og at forbundsleder Bjørkli hvisket noen nordnorske gloser som ikke passer seg på trykk inn i øret til statsråd Storberget. Dermed var alenevaktordningen en saga blott.
Ropet om mer penger til drift av kriminalomsorgen er like høyt i Norge som i Sverige.
Og hvem husker vel ikke drapet i 1989 på en fengselsbetjent på Ila. Da var det Bjørklis forgjenger Roar Øvrebø som brummet i det gråe skjegget. Og det tok ikke lang tid før kriminalomsorgen fikk 200 nye stillinger.
“De innsattes soningsmiljø er de ansattes arbeidsmiljø”, sa Øvrebø hver gang han fikk sjansen. Med dette mente han at om de fengselsansatte var såpass mange på jobb at de blant annet også kunne ta seg tid til å snakke med fangene, dynamisk sikkerhet som dette heter på fengselsbetjentspråket, så ble fangene rett og slett mindre farlige. Og de ansatte fikk et bedre arbeidsmiljø. Egentlig elementær hverdagspsykologi, men fortsatt vanskelig å inkorporere i Justisdepartementets statsbudsjetter.
I politikk, samfunns- og arbeidsliv er det ofte resultatene som teller. Det er likevel lurt å gjøre som enkelte fotballtrenere: Se litt bak resultatene. Gjøre noen analyser.
Verken svensk eller norsk kriminalomsorg prioriteres høyt politisk. Dette er en udiskuterbar sannhet sjøl om Ila fengsel kom bra fra det i årets norske statsbudsjett (det er jo del av den samme fortellingen!). Det er først når det skjer en ufattelig tragedie som et dødsfall, en voldsepisode eller en uakseptabel rømning, at myndighetene skjønner det økonomiske alvoret. Da er det som regel for seint.
Det eneste sikre her i livet er at vi en gang skal dø. Vi kan imidlertid aldri akseptere at dette skjer på en arbeidsplass som ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til sikkerheten for arbeidstakerne.
På mange norske arbeidsplasser kan det være livsfarlig å jobbe. I medhold av arbeidsmiljøloven gjøres det da også på de fleste av disse arbeidsplassene store anstrengelser av arbeidsgivere, tillitsvalgte og vernetjeneste i form av HMS-arbeid for å redusere ulykkesrisikoen.
Det kan neppe være en hemmelighet for noen at et fengsel er av de potensielt farligste arbeidsplassene vi har her i landet. Derfor er det et nærmest uforståelig paradoks at fengslene som arbeidsplass gjør så lite for å forebygge, og først velger å reagere etter at skadene har skjedd.
Når NFF som en kommentar til årets magre budsjett for kriminalomsorgen er alvorlig bekymret for ansattes helse og sikkerhet, burde dette også bekymre Knut Storberget. Og alle oss andre som er opptatte av norsk arbeidsliv.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen
Vil ha seniorer som Ole Martin (64) lenger i jobb: – De har en unik kompetanse
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin