Italiensk vår
«Dette landet, ditt land, er ikke lenger et sted hvor det er mulig å bli med stolthet. (…) Med et lidende hjerte råder jeg derfor dere som har fullført studiene, å reise utenlands.»
Drukningsdød, helsefarlige og uhygieniske forhold. Det omtales som en humanitær tragedie: De siste ukene har blikket vært rettet mot Lampedusa, den bittelille italienske øya som i kjølvannet av den arabiske våren har huset over 20 000 flyktninger. Bortsett fra de politiske grunnene er hovedmotivet for flukten universell: Manglende muligheter i eget hjemland til å forsørge seg selv og familien sin – Nord-Afrika og Midtøsten regnes i dag som de områdene i verden med høyest ungdomsarbeidsløshet. Ironien er at unge egyptere, tunisiere og libyere reiser nå til et Italia som dets egen ungdom ønsker å forlate – av mer eller mindre samme grunner.
Når italiensk politikk nevnes i norske medier, dreier det seg som oftest om statsministerens dametrøbbel, brunkrem eller plumpe uttalelser. Det kan imidlertid være nyttig av og til å ta en titt på de sosiale forholdene i et av Europas største land.
Her er litt statistikk:
Cirka 60 prosent av italienere mellom 18 og 34 år bor i dag hjemme hos foreldrene – en økning med ti prosent fra 1983 – fordi de ikke har råd til eget sted å bo. Finanskrisen og den påfølgende jobb-usikkerheten (bare de siste to månedene har 80 000 jobber gått tapt i landet) har særlig rammet unge. Tall fra mars viser at ungdomsarbeidsløsheten er høyere enn tidligere antatt: Nesten 30 prosent av alle under 25 år, som ikke er under utdanning, mangler jobb. Det hele sammenfaller med voksende mat- og dagligvarepriser; bensinprisene har det siste året økt med nesten tolv prosent, strømkostnadene med drøye 17.
Det hjelper antakelig ikke at myndighetene samtidig reduserer, gjennom de såkalte «Gelmini-reformene», mulighetene for å studere gjennom kutt i stipender. Og på den andre siden av universitetsporten viser undersøkelser at stadig flere nyutdannede italienere oppgir at de kun ser mulighet for å få brukt utdannelsen sin i utlandet. Fra uventet hold oppfordres de også til å dra. En bekymret universitetsdirektør i Roma skrev denne høsten et åpent brev til Italias studenter, publisert i en av landets største aviser: «Dette landet, ditt land, er ikke lenger et sted hvor det er mulig å bli med stolthet. (…) Med et lidende hjerte råder jeg derfor dere som har fullført studiene, å reise utenlands.»
Skjebnen skiller seg selvsagt fra brødrenes og søstrenes på andre siden av Middelhavet på en helt grunnleggende måte: Den italienske ungdommens flukt fra hjemlandet vil ikke innbefatte plasttelt, vannmangel eller drukningsdød. Samtidig er situasjonen for Italias unge sammenliknbar med den som førte til opprørene i Nord-Afrika; ungdomsarbeidsløshet, dyrere dagligvarer og sosial polarisering – under en kriminell statsleder som prioriterer å tviholde på makt framfor å forbedre forholdene.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr 8/2011)
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene økte 1. mai. Se når de blir etterbetalt
– At du faller ut av trygdesystemet selv når du betaler skatt i Norge, tror jeg veldig få er klar over, sier Karin Vaagland. Nå vil hun bidra til at flere får vite om reglene som gjelder når man tar seg jobb i et annet land.
Guro Gulstuen Nordhagen
Karin mistet medlemskapet i folketrygden – til tross for at hun betalte skatt i Norge
– Tallene lyver ikke, Heisplan har betydelig lavere lønnsutgifter enn de andre bedriftene vi har sammenlignet dem med, selv om Heisplan forsøker å si at det ikke er sannheten. Så kan man jo lure på hvorfor det er slik? sier Markus Hansen i HMF.
Leif Martin Kirknes (illustrasjonsfoto)
Heismontører har fått nok av konkurrent: – Tåler ikke dagens lys
Å anmelde lønnstyveri til politiet, er ikke til stor hjelp for våre brukere, mener prosjektrådgiver Natasza Katarzyna Bogacz i Caritas.
Jan-Erik Østlie
Stadig flere får ikke lønna de har krav på: – Kapasiteten er sprengt
Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.
Sondre Dalaker/NRK
Jordbærplukkere får hundretusener i erstatning
Ole Martin Prangerød (40) har etter mange år i kriminalomsorgen fått en høyt betrodd stilling i Nav.
Eirik Dahl Viggen
Ole Martin fikk nok av fengselslønna – byttet til jobb i Nav
FORBUND I SORG: 17. mai gikk Erna Hagensen bort, 66 år gammel. Hun døde av kreft etter lang tids sykdom.
Lena Sørensen
Tidligere forbundsleder Erna Hagensen er død
– Da jeg la det ut på Facebook, kom det for mange som et sjokk, forteller Farukh.
Ole Palmstrøm
Fra fengsel til politi: – Da jeg la det ut på Facebook, kom det for mange som et sjokk
Da det danske forsikringsselskapet gikk konkurs, satt Rune Sundmoen igjen uten de 2,5 millioner kronene han hadde rettmessig krav på.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble yrkesskadet for 13 år siden. Han har fortsatt ikke fått en eneste krone
Kronikk
Privat
Slutt å snakke ned jobben min!
Ole Kristian Iversen (19) rakk bare en uke som lærling før han ble alvorlig skadet i en bilulykke for snart to år siden. Han håper å være tilbake som vanlig lærling i sveisefaget til sommeren.
Håvard Sæbø
Etter tre uker i koma, kunne Ole Kristian verken snakke eller gå
Ledelsen er ikke samarbeidsvillige, mener tillitsvalgt Rehana Adel og Aleksander Nawracala.
Tormod Ytrehus
Rehana i Espresso House: – Føler ikke at vi blir tatt på alvor som tillitsvalgte
Transportminister Bezalel Smotrich, nå finansminister, var med da hurtigtoget mellom den israelske byen Tel Aviv og Jerusalem startet.
Emil Salman/Haaretz
På full speed over okkupert land
Du har rett på tillegg for jobbing på 17. mai.
Colourbox.com
17. mai er også en jobbdag. Dette har du krav på
Anna Sandman er fra Ukraina, og kan bli ordfører i Gjerdrum kommune etter høstens valg.
Sissel M. Rasmussen
Ukrainske Anna kan bli ordfører for Arbeiderpartiet
AVLYTTET: Politiet brukte lydopptak som grunnlag for å sikte en ansatt i Oslo fengsel for korrupsjon.
Eirik Dahl Viggen
Avlyttet betjent til Høyesterett
Stad skipstunnel skal bygges for å kunne seile trygt forbi Norges farligste farvann. Konseptbildet viser tunnelportalen i Moldefjorden.
Kystverket/ Multiconsult /LINK Arkitektur
Nytt prisanslag ga regjeringen kalde føtter: Skipstunnelen er utsatt igjen
Klubbleder på KIMEK, Rainer Ingebrigtsen er bekymret for framtida.
Håvard Sæbø
Russer-nei betyr usikker framtid for verftsarbeidere
Kommentar
Arbeiderpartiet kommer aldri til å gå bort fra arbeidslinja, men de kan fylle den med nytt innhold, skriver Helle Cecilie Palmer.
Jan-Erik Østlie
Mange vil ha arbeidslinja, men ingen kan si hva den er
Antall drosjer har mer enn doblet seg siden frislippet av drosjeløyver.
Roy Ervin Solstad