JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens bør lytte på råd

Fellesforbundets landsmøte hadde satt av søndagen til å diskutere tariffspørsmål. Det var ett tema som overskygget det meste: vikarer.

torgny.hasaas@lomedia.no

1.nestleder Anders Skattkjær brukte deler av sin innledning til å problematisere hva innleie gjør med tariffavtalene. Når innleiebedriftene ikke er bundet til tariffavtaler er det fristende for bedrifter å spare penger ved å leie inn i stedet for å ansette folk.

Men da debatten åpnet, åpnet slusene seg. Det var talere som tok opp andre temaer som AFP, som ufrivillig deltid eller offshorerotasjoner, men det store flertallet av talerne var opptatt av innleie, vikarer og bemanningsbyråer.

Byggmiljøet i Oslo hadde forberedt seg godt. De hadde fått De Facto til å undersøke hvordan det egentlig står til i med innleie i byggebransjen. I august la Arbeidsdepartementet fram stortingsmeldinga om Arbeidsforhold, arbeidsmiljø og sikkerhet. Der går departementet gjennom de aller fleste sider av arbeidslivet. Meldinga sier at i underkant av 2 prosent av de sysselsatte i Norge er ansatte i bemanningsforetak.

Undersøkelsen fra De Facto viser et helt annet bilde: «Høsten 2011 har de seks største bemanningsselskapene dobbelt så mange bygningsarbeidere i hovedstadsområdet som de seks største entreprenørselskapene.»

Det er stor forskjell på 2 prosent og 2/3 av de ansatte.

Og det er de som befolka talerstolen i Folkets hus på søndag som kjenner svaret. Det er de som kjenner problemet i hverdagen. Det er de som ser at fast ansatte kolleger blir erstattet av innleid arbeidskraft. De tillitsvalgte i Fellesforbundet opplever at bemanningsbransjen er på vei til å rive fundamentet vekk under beina deres.

En sak til gjør spørsmålet spesielt aktuelt, vikarbyrådirektivet.

Mange av talerne tok opp vikarbyrådirektivet. Regjeringa har ennå ikke vedtatt om direktivet skal implementere eller ikke.

LO har støttet en implementering av direktivet i norsk lov under visse forutsetninger. «Lovlige ansettelsesvilkår, reelt stillingsvern og lovfesting av effektive håndhevingstiltak for likebehandling er en forutsetning for at LO skal støtte implementering av vikarbyrådirektivet», het det i pressemeldingen fra LO da LO-sekretariatet behandlet saken.

LO legger stor vekt på at direktivet innfører likebehandlingsprinsippet som sier at vikarer skal gis de samme forholdene som de fast ansatte.

Flertallet som tok ordet under debatten på Fellesforbundets landsmøte, er uenig i at dette er godt nok argument for å være for implementering av direktivet. En trenger ikke et EU-direktiv for å gjøre det til norsk lov

De fleste talerne krever at regjeringa legger ned veto eller bruker reservasjonsretten mot direktivet. Det var ingen som tok ordet og støttet LO-sekretariatets syn. Blant deltagerne på landsmøtet er det liten tvil om at veto-kravet kommer til å få flertall.

Tirsdag kommer Jens Stoltenberg og skal innlede om den politiske situasjonen. Han kommer til å få inngående kjennskap til vikarbyrådirektivet. Han kan vente seg en tsunami, og det kan være nødvendig.

Jeg har ved flere anledninger de siste årene stilt spørsmål til statsministeren om vikarbyrådirektivet eller bemanningsbransjen. Hver gang har han sagt at det kjenner han ikke til eller at han ikke har tenkt å gjøre noe med bransjen.

Stoltenberg bruker en hver anledning til å fortelle hvor stolt han er av den norske modellen. Denne modellen hviler på trepartssamarbeidet. Fagbevegelsens styrke er avgjørende for hvordan dette samarbeidet fungerer.

Det er mange uheldige sider ved bemanningsbransjen og leiefirmaer. Men kanskje det viktigste for det norske samfunnet er at en fortsatt vekst i denne bransjen, vil sprenge vekk fagbevegelsens innflytelse.

Når Stoltenberg kommer tirsdag, bør han komme med vidåpne ører. Det kan være at han synes det vil komme mange harde meldinger, noen vil sikket oppleves som ubehagelige.

Men han vil være med venner som ønsker å slå ring om noe av det finest Stoltenberg vet. Den norske modellen.

Annonse
Annonse