JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020:

Kampen for heltid: For Camilla (26) har veien fram til 90 prosent stilling vært lang og frustrerende. Nå nærmer hun seg drømmen om å kjøpe egen bolig

Ifølge medlemmer og tillitsvalgte i Fagforbundet er heltid en av de viktigste sakene før lønnsoppgjøret.
HELTID SOM HJERTESAK: Camilla Karlsen Moseby har brukt mange år på å jobbe seg opp fra en 20 prosent stilling til 90 prosent i dag. Hun er hjertens enig med flertallet av tariffkonferansen som mener heltid er en av de viktigste sakene før vårens lønnsoppgjør.

HELTID SOM HJERTESAK: Camilla Karlsen Moseby har brukt mange år på å jobbe seg opp fra en 20 prosent stilling til 90 prosent i dag. Hun er hjertens enig med flertallet av tariffkonferansen som mener heltid er en av de viktigste sakene før vårens lønnsoppgjør.

Per Flakstad

per.flakstad@fagbladet.no

Som mange andre utdannede helsefagarbeidere måtte Camilla starte i en liten stilling. Etter mange år har hun i dag 90 prosent stilling, og drømmen er å kunne kjøpe sin egen bolig om to-tre år.

– Jeg gikk læretiden min i dette bofellesskapet i Ørje, og da jeg var ferdig utdannet i 2013 fikk jeg en tilnærmet 20 prosent stilling med jobb annenhver helg, forteller 26-åringen.

p

Litt og litt har hun fått utvidet stillingen sin etter hvert som det ble ledige stillingsprosenter.

– Veien har vært lang og noen ganger ganske frustrerende, fortsetter hun.

Men i fjor høst fikk hun en 90 prosent stilling.

– Det var en god dag på jobben, smiler Camilla.

Fylkesregionene med tariffkrav om heltid

Heltid og forpliktende formuleringer i tariffavtalene om å utlyse bare fulle stillinger er en av viktigste kravene som medlemmer og tillitsvalgte i de ulike regionfylkene har meldt tilbake til Fagforbundets ledelse før tariffoppgjøret.

• Elleve fylkesregioner har det som ett av sine fem viktigste krav før vårens hovedtariffoppgjør.

• Fem fylkesregioner har heltid som sitt viktigste krav.

• De som ikke har heltid på topp, har det ofte som sitt nest viktigste krav.

Fylkesregionene er samstemte på at alle stillinger som lyses ut må være fulle stillinger, og at unntak fra dette skal drøftes med tillitsvalgte i hvert enkelt tilfelle.

Saken fortsetter under bildet

STABILT TIL STEDE: Camilla Karlsen Moseby mener de offentlige tjenestene blir bedre når de ansatte er stabilt til stede i store stillinger.

STABILT TIL STEDE: Camilla Karlsen Moseby mener de offentlige tjenestene blir bedre når de ansatte er stabilt til stede i store stillinger.

Per Flakstad

– Heltid har vært en hjertesak

Dette er jeg hundre prosent enig i. Heltid har vært en av mine hjertesaker, sier Camilla som er plasstillitsvalgt i bofellesskapet og tidligere ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Indre.

Hun har selv følt på kroppen hva det vil si å ikke bli tilbudt annet enn små stillinger.

– Jeg har alltid vært opptatt av å eie min egen bolig, men du går ikke i banken med en 20 prosent stilling og ber om lån, sier hun.

Nå leier hun et hus i Ørje, og med en 90 prosent stilling øyner hun et håp om et eget sted å bo.

– Jeg sparer mellom fire og fem tusen i måneden – både til bolig og for å ha en økonomisk buffer. Så kanskje jeg har nok til egenkapitalen om et par-tre år, sier hun.

Trives med beboere og kolleger

Hun kunne kanskje fått en større stilling raskere hvis hun hadde valgt å flytte til et større sted. Samtidig vil hun gjerne bo i Ørje og jobbe i bofellesskapet der hun både har vært lærling og hatt fast jobb siden 2013.

p

– Vi har sju beboere, og du blir både godt kjent med dem og glad i dem når du jobber tett på dem over så lang tid. Vi har også et veldig godt arbeidsmiljø, og flere av dem som jobber her er gode venner også på fritiden, forteller hun.

– Jeg vil rett og slett ikke flytte fra dette, slår hun fast.

– Dagens ungdom vil jobbe

Hun forteller også at holdningene til heltid og store stillinger er en helt annen i dag enn da hun var ferdig med læretiden sin i 2013.

– Kulturen har endret seg. Det er noe jeg merker godt. Her i bofellesskapet jobber det dessuten mange unge mennesker, og dagens ungdom er interessert i å jobbe i ordentlige stillinger. De vil kunne forsørge seg selv, og de vil ha muligheter til karriereklatring. Dette preger også diskusjonene rundt heltid og deltid, sier hun.

– Jeg vil bety noe for både brukerne og kollegene

– Samtidig handler heltid også om å være stabilt til stede sammen med brukere som ofte har behov for trygghet og faste rutiner. Og det handler om å være stabilt til stede overfor pårørende som gjerne vil ha de samme menneskene å forholde seg til og ikke nye fjes hver gang de har noe de ønsker å snakke med oss om.

p

– Kort sagt handler heltid om kvaliteten på de offentlige tjenestene. Her i Marker kommune har både politikere og administrasjonen vært flinke til å la ansatte få mulighet til å utvide stillingene sine.

Også her i bofellesskapet har vi ledere som har vært pådrivere for at folk skal få større stillinger, og det setter jeg pris på.

– Jeg vil være en del av dette fellesskapet og jeg ønsker å bety noe for noen – både brukerne og kollegene mine. Da må jeg være stabilt til stede, sier Camilla Karlsen Moseby.

TRIVES: Camilla Karlsen Moseby roser arbeidsmiljøet og kollegene i bofellesskapet. – Vi er som en storfamilie, sier hun.

TRIVES: Camilla Karlsen Moseby roser arbeidsmiljøet og kollegene i bofellesskapet. – Vi er som en storfamilie, sier hun.

Per Flakstad

Annonse
Annonse