JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kampklar Kolberg

”Fagbevegelsen”. Salen klapper spontant, før partisekretæren får fortsette sin tale om hvordan Arbeiderpartiet skal vinne kommune- og fylkesvalget i år. Alle vet hva han skal si. Martin Kolberg fortsetter: ”Fagbevegelse, Fagbevegelse”.

Vi har hørt det før. Også før stortingsvalget i 2005 fridde han til fagbevegelsen og oppfordret til en sterk fagligpolitisk valgkamp. I dag gjentok han budskapet. I en svært engasjerende tale med stor troverdighet slo han tilbake mot høyresidens taushet og mot FrPs retorikk. Også denne gangen sier Martin Kolberg at skal venstresiden vinne valget sammen med fagbevegelsen.

- Det er her vi henter styrken til å sikre arbeidstakernes rettigheter i dette landet. Gjør oss til arbeidstakernes parti, oppfordret partisekretær Martin Kolberg delegatene på Aps landsmøte i dag.

FrPs angrep på arbeidstakere. Han bad Ap-tillitsvalgte slå tilbake mot FrPs angrep på fagbevegelsen der formålet er å svekke hele venstresiden og leste utdrag av FrPs prinsipp- og handlingsplan for perioden 2005-2009 der de angriper hovedavtalen.

- Vi må vise at dette partiet angriper norske arbeidstakere og deres rettigheter, sier han og la også til Lars Sponheims rystende uttalelse om at det fagligpolitiske samarbeidet er en fare for folkedemokratiet.

- Har du hørt på maken? Sa han og gjentok igjen at det var viktig å forsvare fagbevegelsen i den kommende valgkampen og slå tilbake mot angrepene fra høyresiden. Kolberg sa at oppgaven for AP nå er å forvalte seieren og forstå hvorfor de rød-grønne partiene vant.

- Sosialdemokratiets styrke i fremtiden avhenger av om vi er bærere av ideologi i Stortinget, regjeringen og i kommunestyrene. Oppgaven er å styre samfunnet, ikke administrere det, sa han.

Stigmatiserer enkelgrupper. Kolberg vet at det er i kommunene og i fylkene de skal avgjøre hvilke politiske konstellasjonene man skal velge, men advarte mot at Ap-politikere inngår avtaler med FrP.

- Det er politisk høyst unaturlig å ha noe som helst med FrP å gjøre, sa han, og begrunnet dette med at blant annet at de ønsker å svekke lokaldemokratiet som skal nærhet i lokalsamfunnet og i stedet ønsker stykkprisfinansiering i skolen og skal overlate eldreomsorgen til trygdekontorene. Dessuten mener FRP står for en politikk i sterk kontrast med Aps slagord ”Alle skal med”.

- Vi har hørt det i åresvis. Frp mener det er greit å stenge noen grupper ute: Enslige forsørgere, samer, miljøforkjempere, feminister og selvsagt innvandrere. De stigmatiserer enkeltgrupper for å skape unødvendige konfliktlinjer for å tjene stemmer, påsto Kolberg.

Han sier at en av de største utfordringene man står ovenfor i tillegg til klimaendringene, er at det er i ferd med å vokse frem en ny underklasse i Norge.

- Innvandrere er overrepresentert blant fattige. Mange får ikke jobb og vi ser at unge dropper ut av skolen. Vi må forhindre en slik utvikling. Og det er bare vi som kan lede an i denne kampen. Setter ikke vi oss i spissen for den flerkulturelle utviklingen, vil ingen gjøre det. Det er en klassekamp som må være like naturlig for oss å bekjempe som tidligere tiders klassekamper. Det er vår ideologiske og historiske plikt, tordnet Kolberg fra talerskolen.

- Arbeiderpartiet sier klart ja til det flerkulturelle Norge. Vi må få et mer mangfoldig samfunn der alle skal med, sa han.

Sosial dumping. En av de mange som tok ordet etter Martin Kolbergs tale var forbundsleder i Fellesforbundet. Kjell Bjørndalen roste partiledelsen for at de ønsker å ha et tett fagligpolitisk samarbeid også i denne valgkamepen. Han nevnte spesielt en grunn til at fagbevegelsen ønsker dette samarbeidet.

- Det er mange grunner til at vi ønsker å styrke båndene til partiet. Blant annet kampen mot sosial dumping. Denne kampen må vi ta fordi det angår ikke bare utenlandske arbeidstakere som blir utbyttet. Dette er også en solidaritetskamp. Vi må stå skulder mot skulder med de som blir utnyttet og sette en standard for hvordan vi vil ha det i arbeidslivet. Vi i fagbevegelsen skal stå på for partiet i det kommende kommunevalget, sa Bjørndalen.

Fryktet for samarbeidet En av dem som snakket varmt om det fagligpolitiske samarbeidet var den tidligere leder av Norsk Jernbaneforbund (NJF) Ove Dalsheim.

Dalsheim innrømmet at han i flere måneder etter diverse presseoppslag og debatt nå har vært bekymret for det fagligpolitiske samarbeidet. Den pensjonerte forbundslederen er delegat på landsmøte og er lokal Ap-leder på Ski.

På talerstolen fortalte han at han etter at han ble pensjonist, alltid sto opp tidlig for å logge seg på internett og lese nyheter om hva som skjer i arbeiderbevegelsen. Det hadde han også gjort hver dag før Arbeiderpartiets landsmøte.

Han viftet med en kopi av LO-pressens felles nettsted Frifagbevegelse.no og henviste til en artikkel der Martin Kolberg før møtestart sa at han forventet en hyllest til fagbevegelsen.

- Det skulle pinadø mangle. For både partiet og fagbevegelsen har det fagligpolitiske samarbeidet vært selve bærebjelken for å få gjennomført ting. Artikkelen satte et støkk i meg. Jeg hadde da lenge i pressen fulgt med på debatten og jeg var ikke helt sikker på om denne hyllesten kom. Lars Sponheim fra Venstre og høyrepartienes kritikk mot det fagligpolitiske samarbeidet er ikke særlig overraskende, men jeg hadde en liten frykt for at også folk internt i bevegelsen ville stillle spørsmål om dette samarbeidet. Heldigvis skjedde ikke dette. Jeg er glad for at det fagligpolitiske samarbeidet fortsatt er sterkt og at dette landsmøtet har hyllet dette, sa han.

Annonse
Annonse