JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan mangle 18.000 lærere

Rekrutteringskampanjen Gnist får ikke ungdom skikkelig tent på læreryrket.

Til høsten innfører regjeringen en ny grunnskolelærerutdanning for å bøte på manglene, men høgskolene får ikke midler til å videreføre arbeidet.

– Jeg hadde ventet at den rødgrønne regjeringen fulgte opp sine store ord om et nasjonalt løft for lærerutdanningen med penger. Pengene uteblir. Jeg er provosert! sier studieleder Anne Fængsrud ved Høgskolen i Vestfold til bladet Utdanning.

– Høgskolene har jobbet på spreng for å kunne tilby den nye lærerutdanningen, der mer og bedre praksis er vektlagt for å styrke praksis som et integrerende element i opplæringen. Når høgskolene takket være forsøksmidler er på vei til å få dette til, følger ikke regjeringen opp sine store ord med penger. Forsøksmidlene faller bort, sier Fængsrud.

Intet gnistregn

Selv om kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) er svært fornøyd med at drøyt 300 flere har søkt allmennlærerutdanningen i år enn i fjor, er antallet uforandret sammenlignet med for noen få år tilbake. I fjor var søkningen rekordstor i forhold til svært labre tall året før, men det viste seg at hele 35 prosent av søkerne ikke fylte opptakskravet og dermed ikke kom inn. Snaut 350 nye studenter begynte. I år vet man ennå ikke hvor mange av de 9416 søkerne som er kvalifiserte. Det blir først klart 20. juli.

Flest søker til lærerutdanningene i de store byene. Flere av de mindre høgskolene har få søkere. Departementet har uttalt at «høgskolene vil bli kraftig utfordret» dersom det er færre enn 1,3 søkere per studieplass. Både høgskolene i Stord, Haugesund, Volda, Nord-Trøndelag og Nesna befinner seg i denne kategorien. Universitetet i Oslo og NTNU i Trondheim opplever svært god søkning til den femårige integrerte lærerutdanningen.

Lærermangel allerede

Statistisk sentralbyrå varsler 18.000 lærere i minus innen 2020. Mange kommuner merker lærermangelen allerede.

– Flere kommuner har varslet at de ikke får kvalifiserte søkere til ledige lærerstillinger i det hele tatt. Trenden er få søkere, sier fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan. Han ser alvorlig på situasjonen og frykter at mange skoler i grisgrendte strøk kan utvikle seg til B-skoler uten faglærte lærere.

– Rekrutteringssvikten blir særlig alvorlig i Nord-Trøndelag: Fylket har landets nest eldste lærerstab, sier han.

Også Utdanningsforbundet i Gjøvik rapporterer om mangel på søkere til ledige stillinger.

– Vi har få kvalifiserte søkere og mange lærere som nærmer seg pensjonsalderen. Problemet med å rekruttere kvalifiserte lærere blir ikke mindre i årene som kommer, sier leder John Rudolf Moen til Oppland Arbeiderblad.

Ukjent med notat om lærermangel

De fleste utdanningspolitikerne på Stortinget som bladet Utdanning har snakket med, var ikke kjent med et notat som viser at det vil mangle opptil 18.000 lærere innen 2020.

Regjeringspartiene må lage en forpliktende plan for rekruttering av lærere. Det har opposisjonspartiene på Stortinget ment i årevis. Men regjeringen står på sitt.

Stortingsrepresentantene Trine Skei Grande (V), Dagrun Eriksen (KrF) og Elisabeth Aspaker (H) mener regjeringen bør lage en forpliktende plan for rekruttering av lærere. Hadia Tajik (Ap) mener regjeringspartiene er på rett vei, med små skritt.

Eriksen er også bekymret for praksisopplæringen:

– Det er det sterkt beklagelig at det ikke er penger til å forbedre den i revidert budsjett, sier hun. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse