Kaplans siste sjanse
Kamuran Kaplans asylsak kommer opp for Høyesterett 28. oktober. Dermed setter landets høyeste domstol sluttstrek for kurderens snart 13 år lange kamp om opphold i Norge.
Borgarting lagmannsrett kom 1. mars i år fram til at Utlendingsnemndas utvisningsvedtak av kurderen fra Tyrkia er ugyldig, men Utlendingsnemnda (UNE) anket til Høyesterett.
– Var for streng
– Utlendingsnemnda har anført at saken har prinsipiell betydning, noe jeg ikke kan se. Jeg mener det var en konkret avgjørelse knyttet til familien, sa kurderens advokat, Bent Endresen, etter dommen i lagmannsretten som var enstemmig.
– Nemndas vedtak er ugyldig fordi det vil være uforholdsmessig for datteren som lider av en alvorlig sjukdom. Nemnda anvendte altså en norm som er for streng i forhold til lovens norm. På de andre punktene fikk UNE medhold, men det er forsåvidt uten interesse for resultatet, poengterte Endresen i mars.
Brudd på utlendingsloven
I avslaget på søknaden om oppholdstillatelse legger Utlendingsnemnda (UNE) til grunn at Kamuran Kaplan er skyldig i grove brudd på utlendingsloven. Dette fordi han ikke forlot Norge frivillig da Justisdepartementet avslo anken på asylsaken hans i 2000.
– Lagmannsretten var enig med Utlendingsnemnda i at de straffbare forhold Kaplan har gjort seg skyldig i, tilsier at han blir utvist. Lagmannsretten kom likevel til at utvisning var urimelig av hensyn til omsorgen for datteren som har oppholdstillatelse i Norge, skrev Bjørn Lyster, informasjonssjef i Utlendingsnemnda (UNE), for noen måneder siden på spørsmål fra Magasinet for fagorganisertes nettavis.
– Fylte aldri vilkårene for opphold
– UNE mener det er feil når lagmannsretten ikke har lagt avgjørende vekt på at Kaplan aldri har fylt vilkårene for tillatelse til å bli i Norge, at han har arbeidet her ulovlig i mange år og heller ikke reist ut etter at han har fått avslag, forklarte Lyster.
– UNE mener hensynet til datteren ikke kan være avgjørende, også fordi familien kan velge å bosette seg sammen i Tyrkia, selv om det offentlige omsorgstilbudet for henne i Tyrkia ikke vil være like godt som i Norge, påpekte Utlendingsmemndas infosjef.
For barnas skyld?
Høyesterett skal snart foreta en rettslig overprøving av nemndas vedtak om asylavslag og etterfølgende vedtak om utvisning. Særlig om utvisningsvedtaket er et «uforholdsmessig tiltak overfor utlendingens barn».
Kamuran Kaplan har vært i Norge siden 1998, men søknaden hans om asyl, arbeids- og oppholdstillatelse har aldri blitt innvilget. Han har brukt opp alle «vanlige» ankemuligheter. Derfor brakte han saken inn for Oslo tingrett i fjor. 42-åringen tapte.
Kaplan har jobbet i Tec Con på Randaberg siden 2000 og har vært medlem av Fellesforbundet i flere år. Magasinet for fagorganiserte har fulgt hans sak i over fire år.
Familien får bli
Kamuran Kaplan er eneforsørger for kona Naïme og de tre barna. Kona og barna har fått midlertidig oppholdstillatelse i Norge i påvente av nye regler.
Kaplans arbeidsgiver Tec Con, og særlig daglig leder Jan Kurt Johnsen, har støttet og hjulpet ham også økonomisk gjennom ankesakene, fortalte Eldar Myhre, leder av Fellesforbundet avd. 25 i Stavanger, tidligere. Tec Con vil beholde Kamuran som er skiftleder i Randaberg-bedriften.
– Høyesterett starter behandlingen av ankesaken torsdag 28. oktober kl. 9.15, og det er satt av hele dagen.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.
Guro Gulstuen Nordhagen
– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene
Støre og Ap har mista store deler av folket siden stortingsvalget. Nå har oppslutninga nådd en ny bunn.
Jan-Erik Østlie / Herman Bjørnson Hagen (grafikk)
Ny historisk bunn for Ap: – Det blir galt uansett hva de gjør
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
– Jeg skulle ønske at Nav-ansatte kunne sagt offentlig at de opplever at Nav-satsene er langt unna det som er holdbart, forteller Kaisa Hansen-Suckow.
Kjell Inge Søreide
Kaisa har selv vært fattig. Nå forteller hun Nav-sjefen om sitt møte med systemet
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Debatt
Aktør: Tidligere LO-leder Roar Flåthen er nestleder i Amedias styre. Foto: Magasinet
Magasinet for fagorganiserte
«Etter min oppfatning har Støre og Vedum gjort en stor feil», skriver Roar Flåthen
Pernille Vestengen
Nav-penger til uføre blir utsatt: – Folk er kjempeskuffa
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Kommentar
Colourbox
«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Er vi klare for å gå til kamp? Jeg er i alle fall det. Vi må forberede oss på en streik, sier Sturla Søpstad fra NTL NTNU. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin