JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hat og tillit:

Slik vil ungdomspartilederne få slutt på hatet i debatten

AUF og Unge Høyre vil ha mer debatt om de vanskelige tingene, men i siviliserte former.
DEBATT: Unge Høyre-leder Ola Svenneby og AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem mener vi må bli flinkere til å diskutere vanskelige spørsmål og fortsatt ha tillit til hverandre.

DEBATT: Unge Høyre-leder Ola Svenneby og AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem mener vi må bli flinkere til å diskutere vanskelige spørsmål og fortsatt ha tillit til hverandre.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Ungdomspartilederne Astrid Willa Eide Hoem (AUG) og Ola Svenneby (H) var invitert til Kartellkonferansen for å diskutere hvordan vi kan beholde tilliten til hverandre i en tid med harde debatter på nettet.

Debatten om 22. juli ble et viktig tema, og AUF-lederen poengterte at de har prøvd å få i gang debatten om hvorfor 22. juli skjedde i ti år.

– Der har vi følt oss aleine i ti år. Vi har sagt at det kun er én person som har ansvar for handlingene, men holdningene bak er et felles ansvar. Dette er en debatt vi må snakke ærlig om, sier hun.

Eide Hoem mener at om debattene ikke blir tatt åpent, skjer den i andre og mindre gjennomsiktige fora.

– Vi har ikke alle løsningene rundt høyreekstremisme, men vi trenger at samtalene kommer i gang. Når vi har prøvd tidligere blir vi blitt møtt med «brunbeising» og «Utøya-kortet». Men de neste ti årene kommer vi ikke til å være stille om dette, varslet hun.

Unge Høyre-leder Ola Svenneby mener debattene må bort fra ytterpunktene, og mot sentrum:

– Høyre og Arbeiderpartiet må bli flinkere til å snakke om innvandring. Debatten blir selvfølgelig polarisert når det er ytterpunktene som deltar. Vi må bygge koalisjoner på tvers, og få debatten inn i sentrum, sier han.

Skole mot hat: Tonje Brenna har kjent terroren på kroppen. Nå vil hun bruke fellesskolen til å bekjempe hatet

Ytringsansvar

AUF-lederen understreket at politisk vold alltid starter med ord. At vi snakker annerledes om hverandre og bryter ned menneskeverdet.

Hun er opptatt av at man må ta ansvar for det man ytrer:

– Alle har lov til å ytre seg om det man ønsker. Men det å ytre seg betyr også å ta ansvar for ordene sine. I kommentarfeltene brukes ytringsfriheten som et skjold, at «du kan ikke motsi meg fordi jeg har ytringsfrihet». Men ytringsfrihet betyr ikke at du er fritatt for for debatt. Du har ansvar for ordene dine, og må være klar for å bli utfordra, sier hun.

Svenneby påpeker at alle har et ansvar for å konfrontere farlige ytringer:

– Alle vi i salen her er en del av problemet, dersom vi ikke konfronterer folk i kommentarfelt eller i familien som kommer med rasistiske eller ekle ting, sier han.

Tillitsbekymring

Svenneby er bekymret for at tilliten i samfunnet kan bli kraftig svekket dersom ikke alle er med på veksten i samfunnet.

– Min største bekymring er «to-tredjedelssamfunnet»: At to tredjedeler er med på lønnsvekst og den sosiale og kulturelle utviklingen, men den siste tredjedelen sitter igjen forlatt. Om det er store grupper i Norge som føler at de store partiene ikke representerer dem, er det med på å skape en grunnleggende mistillit.

Eide Hoem mener fagbevegelsen er ekstremt viktig for å hindre polarisering i samfunnet.

– Fagbevegelsen gir trygghet, stolthet av å oppnå ting og et fellesskap. Fagbevegelsen bygger tillitssamfunnet ute på arbeidsplassene hver dag, og så handler det om å bygge disse fellesskapene så store som mulig, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse