Støre om kriminalomsorgen: – Vi har en vei å gå
NFF-leder Asle Aase krever at regjeringa leverer på å lage en kriminalomsorg som ikke bryter menneskerettighetene.
Jonas Gahr Støre (Ap), statsminister
Ole Palmstrøm
edv@lomedia.no
– Jonas du har startet å levere. 50 millioner som blir til 100 millioner i 2023 er en god start, men det er en god vei gå, sier NFF-leder Asle Aase rettet til dagens gjest på kartellkonferansen på Gol.
– Vi trenger en plan for en kriminalomsorg som ikke bryter menneskerettighetene, sa Aase under den politiske debatten. Den norske stat dømmes for brudd på menneskerettighetene og ulovlig isolasjon i fengslene. Syke mennesker får ikke nødvendig hjelp, og innholdet i soninga er nesten borte, fastslo Aase.
Støre: – Har en vei å gå
– Dette er et ansvar et sivilisert, opplyst samfunn har. Vi har styrket økonomien, men har en vei å gå, i samarbeid med dere. Alle skal bli noens nabo. Jeg blir glad av å høre dere si at dere har kontakt med ministeren. Hun vil lytte til dere, svarte Støre.
Syk etat
Tilstanden for kriminalomsorgen er kritisk etter åtte år med borgerlig styring, ifølge Aase.
Norge kan bli som USA, advarer sikkerhetseksperten: – Vi er ikke immune mot konspirasjonsteoriene
– Vi trenger en plan for økonomisk opprustning. En plan som tar ansvar for psykisk syke. Nå er psykiatrien bygd ned, og de havner hos oss, sa Aase.
Ole Palmstrøm
Ifølge Aase forlater fengselsbetjenter og andre ansatte etaten på grunn av lønnsnivået, og fordi mange opplever jobben som mindre meningsfull under budsjetter som tynner bemanninga så mye at de ikke lenger har tid til å snakke med innsatte.
– Jeg forventer nå en plan for kriminalomsorgen de neste fire årene. I år er det 20 år siden vi fikk særaldersgrense, den må bevares. Vedtaket fra i år om å avvikle fratredelsesplikten må oppheves.
Fikk du med deg denne? Veronica (39) må sone milevis fra sønnen sin når kvinneavdelinga i Stavanger fengsel legges ned
– Rokker grunnpilarene
– Det er helt nye toner for oss at vi nå har en justisminister som vil komme og hilse på oss, sier Ingeborg Kivle, leder NFF region sør.
Ingeborg Kivle, NFF region sør
Ole Palmstrøm
Forrige regjerings avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE-reformen) med rundt 0,5 prosent kutt i driftsbudsjettene per år, har ifølge Kivle ført til mer isolasjon og mindre menneskelig kontakt.
– Det er ikke penger til å ha fengselsbetjenter på jobb. Det rokker ved grunnpilarene i kriminalomsorgen. Vi trenger å være sammen og forstå hverandre for å oppnå endring og gjøre folk til gode borgere. Så øremerk penger og gjenreis en kriminalomsorg vi kan være stolte av, sa Kivle.
Ekte innsparinger
Kriminalomsorg er mer enn fengsel. Straff i samfunnet er i dag den vanligste straffegjennomføringsformen. En forutsetning for å kunne bidra til endring, er å ha tid til å snakke med folk, ifølge en annen delegat på kartellkonferansen, NFF-styremedlem Anne Gro Granum.
– Men i friomsorgen er vi påført masse oppgaver, samtidig som det under ABE-reformen er skåret ned til beinet. Jeg tror jammen det er skåret ned til ryggmargen, sa Granum.
Anne Gro Granum, NFF
Ole Palmstrøm
– Hvis vi klarer å snu om livet til en kriminell, en rusmisbruker, så har det store ringvirkninger. Det er god økonomi det.
Statsminister Støre kunne ikke love å bli kvitt ABE-reformens «ostehøvelkutt» med det aller første.
– Vi får ikke knekt den koden i dette budsjettet. Skal vi finne penger og prioritere, må vi finne nye løsninger i neste runde, konkluderte Støre.