JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpnet Kartellkonferansen: – Vi vil være i forkant av utviklingen

LO Stat samler igjen tillitsvalgte til Kartellkonferanse, og skal ta de store debattene – men også noen små.
ÅPNING: LO Stat-nestleder Henriette Jevnaker åpnet Kartellkonferansen tirsdag, og ambisjonene om å være et politisk verksted er fortsatt på plass.

ÅPNING: LO Stat-nestleder Henriette Jevnaker åpnet Kartellkonferansen tirsdag, og ambisjonene om å være et politisk verksted er fortsatt på plass.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Kartellkonferansen til LO Stat åpnet på Pers Hotell på Gol tirsdag, for 50. gang. Nestleder Henriette Jevnaker var den som ønsket de tillitsvalgte velkommen ettersom Egil André Aas var blitt syk, og måtte melde avbud. Hun forklarte hvordan Kartellkonferansen endte opp på Gol.

Siden starten tidlig på 60-tallet ble konferansen flyttet rundt om på forskjellige steder, men i 1972 fant den sitt hjem på Gol. Der har den blitt avholdt siden, bortsett fra i 1989. Det gikk ikke bra.

– I 1989 feiret Kartellet 50-årsjubileum, og da reiste de til Hamar, noe som førte til reaksjoner. Blant annet sendte «presselosjen» her oppe krav om at konferansen KUN skulle holdes på Pers Hotell. Og slik ble det, sa Jevnaker.

Gode diskusjoner

Hun tror det at deltakerne reiser opp og er sammen over noen dager gjør den til noe spesielt.

– Jeg liker ideen om at denne konferansen skal være et sted der du kan oppleve at du mener noe, gir uttrykk for det, hører på en innledning eller en paneldebatt om samme tema og kanskje skifter mening. Gjerne flere ganger, sa Jevnaker.

Hun poengterer at LO Stat ønsker å heve blikket gjennom Kartellkonferansen.

– Vi ønsker å ta de store debattene, men også noen små. Vi har en ambisjon om å være i forkant av samfunnsutviklingen. Vi inviterer folk som kommer hit med nye perspektiver. Det er ikke nødvendigvis noe poeng at de skal mene det samme som oss, sier Jevnaker.

Alvorlig bakteppe

Hun la også til at det har vært noe krevende å sette sammen et program for årets konferanse. Det er krig i Europa, klimakrise, renta stiger brått, strømprisene ute av kontroll, vet ikke om det kommer nye varianter av viruset og regjeringen kjemper i motbør.

– Vi starter med unge stemmer. Det er en viktig grunn til det. Vår generasjon skal overlevere en plaget klode til nye generasjoner. Vi må bare konstatere at de får noen store utfordringer når det blir de som skal bestemme. Jeg regner med at de har litt å si til oss, sa Jevnaker.

Regjeringa er også godt representert. Statsråd Sigbjørn Gjelsvik, statssekretærene Nancy Hertz og Gunn Karin Gjul og ikke minst statsminister Jonas Gahr Støre.

– Men like viktig er det at vi har med oss de som kan fortelle oss om politikkens konsekvenser, om det nå er flyktningen Halyna som rømte fra granatregnet i Ukraina til Kongsberg og ble frivillig i Norsk Folkehjelp nesten med en gang, eller Helle, som forteller om det å kjempe for et hjelpetrengende barn i velferdsstaten, sier hun.

Det blir en lang diskusjon om alle sider av beredskapen på onsdag, og fagligpolitisk debatt med statsministeren etterpå.

– Så la oss komme i gang. La oss åpne vårt politiske verksted her på Gol. For 50. gang, sa Jevnaker.

Annonse
Annonse