Tillit og beredskap
Debatt: Totalberedskapen omfatter «alt»
Beredskap er også å hindre at folk faller utenfor samfunnet, minner forbundstopper om.
TILLIT: Panelet som diskuterte tillit og beredskap på Kartellkonferansen: Fra venstre Hedda Langemyr i Utsyn, NTL-leder Kjersti Barsok, LO-sekretær Are Tomasgard, debattleder Trygve Svensson og FO-leder Mimmi Kvisvik.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
LO-topper er helt samstemte i at vi må bruke mer penger på beredskapen, men minner om at vi må jobbe med den mentale og sosiale beredskapen
– Vi må satse mer. Og vi må ikke underkjenne den sosiale dimensjonen. I Finland bruker de store ressurser på mental beredskap. De har aldri sluppet det fokuset, men det gjorde vi for 20 år siden, sa LO-sekretær Are Tomasgard i en debatt på Kartellkonferansen sammen med NTL-leder Kjersti Barsok, FO-leder Mimmi Kvisvik og Hedda Langemyr i Utsyn.
Farlig marginalisering
Gjennom pandemien og den påfølgende krigen og priskrisen, peker flere i debatten på at vi har en tillitsslitasje i samfunnet.
Kvisvik i Fellesorganisasjonen mener det enda ikke har gått opp for oss at pandemien var en sosial krise også.
– Vi må ta fattigdomsdebatten som raser nå på ramme alvor. Det er en stor andel som sliter nå, og de som marginaliseres kan brukes til å svekke vårt forsvar, sier Kvisvik.
Hun peker også på psykososial beredskap som noe vi må bygge ut framover.
– Da må vi gi rom for at de som skal utøve politikken er i stand til å kommunisere med befolkningen. For eksempel at de i Nav får åpningstider og rom til å møte folk, mener Kvisvik.
Beredskap over alt
Kjersti Barsok i NTL mener tillitsreformen er avgjørende for å styrke beredskapen i samfunnet, og mener det trengs en styrkning i alle forvaltningsområder.
– Vi kunne ha vært bedre forberedt på pandemien om vi hadde hatt politikere som ville bruke ressurser på det. Et råd til Jonas er å bruke det som trengs og bruke ressursene annerledes, sier hun.
Hun minner om at beredskapen både er etatene som takler krisene, og de som fanger opp folkene som rammes.
– Dette er beredskap som trengs for å motvirke angrep på demokratiet og utenforskap. Skolen er også helt avgjørende for å skape en forståelse for samfunnet vi er en del av. Omfanget er nærmest uendelig, sier Barsok.
– Destabiliserende debatt
Are Tomasgard poengterer at det var veldig tydelig under pandemien hvor stor tillit nordmenn har til institusjonene i Norge, men også til tillitsvalgte, arbeidsgivere, idrett og organisasjonsliv.
– Dessverre er det ikke sånn med energidebatten. Det er den mest destabiliserende debatten jeg har sett i hele mitt politiske virke, sier han.
Tomasgard la til at han gjerne skulle ha sett fagmyndigheter, som NVE, mer aktive nå, slik etatene var under pandemien.
Han minner om at påvirkningsaksjonene pågår for fullt fra Russland, og at vi må passe på.
– Dette er noe som skjer i livene våre nå. Vi må være ekstremt bevisste dette, for viss ikke blir vi slått ut til slutt, sier han.