JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjelsvik lover en grundig gjennomgang av stillingsvernet til de statsansatte

Norsk Tjenestemannslag er misfornøyd med forrige regjerings lov om statens ansatte. Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik sier sittende regjering vurderer endringer.
VIL LYTTE: – En god ting med dagens lov er at den bygger på en enighet i det partssamansette utvalget. Det må vi bygge videre på, sier statsråd Sigbjørn Gjelsvik. 

VIL LYTTE: – En god ting med dagens lov er at den bygger på en enighet i det partssamansette utvalget. Det må vi bygge videre på, sier statsråd Sigbjørn Gjelsvik. 

Ole Palmstrøm

morten@lomedia.no, anders@lomedia.no

Kommunalministeren sier departementet allerede har møtt hovedsammenslutningene. Nye møter er planlagt. En ting han er særlig opptatt av er bruken av midlertidige arbeidsavtaler.

– Vi må sjå på hva som kan gjøres for å få ned bruken av disse – også i staten. Dette har vi allerede hatt dialog med partene om, og denne dialogen skal vi fortsette.

Svekket medbestemmelse

NTL har tidligere pekt på at de statsansatte er avskåret fra en full rettslig prøving av oppsigelser, de har i dag et dårligere stillingsvern enn øvrige ansatte i privat og kommunal sektor, og loven har ført til svekket medbestemmelse ved ansettelse i staten.

Gjelsvik sier han ikke vil konkludere før samtalene med alle hovedsammenslutningene er fullført.

– Jeg vil foreløpig ikke gå inn på enkeltområdene. Først skal jeg ta en ordentlig runde med sammenslutningene. Da skal vi også se på de konkrete forslagene fra LO og NTL, sier Gjelsvik.

NTL: – Må ha full gjennomgang

NTL-leder Kjersti Barsok understreket overfor statsråden hvor viktig denne gjennomgangen er.

– Nå har det gått fem år, og vi i NTL har erfart konsekvensene av statsansatteloven. Vi har gjort oss erfaringer, og de er ikke gode: Vi ser økt utstøting av sårbare arbeidstakere fra arbeidslivet, svakere beskyttelse mot kompisansettelser, svekka stillingsvern og uthuling av forhandlingsretten på personalreglementer for å nevne noe, sa hun.

Barsok pekte på at også staten har interesse av en bedre lov.

– Statsråd, vi som er ansatt i staten skal være med på høy omstillingstakt, vi skal bidra til det grønne skiftet og vi skal digitalisere. Men da trenger både du og vi en lov som understøtter dette, en lov som sammen med resten av statens arbeidsgiverpolitikk bidrar til å videreutvikle de ansattes kompetanse og sørge for omstilling under trygghet, mener Barsok.

NTL-lederen viste til de rødgrønne partienes merknader fra da loven ble vedtatt i 2017. Gjelsvik forsikret om at disse ikke er glemt.

– Send de gjerne over, selv om jeg nok allerede har fått dem fra Per-Olaf Lundteigen. Men det ligger mye godt grunnlag fra den gangen, og nå er jeg opptatt av å kjøre prosessen videre, sa han.

Annonse
Annonse