JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL er bekymra for at statsskyen blir drevet av private

En avgjørelse om Norge skal ha en statssky nærmer seg. NTL frykter den kan ende opp hos konsulentselskaper.
STATSSKY: NTL og forbundssekretær Torstein Brechan mener en nasjonal skytjeneste må eies og drives av staten selv.

STATSSKY: NTL og forbundssekretær Torstein Brechan mener en nasjonal skytjeneste må eies og drives av staten selv.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Norsk Tjenestemannslag har i mange år jobbet for at Norge skal opprette en statssky, som skal være fellesskapets sikre lagring av den enorme mengden med data som det offentlige samler inn.

Forbundssekretær Torstein Brechan i NTL har fulgt med på utredningen av hvordan en statssky kan se ut, og er bekymret.

– Arbeidet er nå i sluttfasen og de har kommet opp med hele seks konsepter som baserer seg på private kommersielle leverandører og konkurranseutsetting. Det er så mange private konsepter at jeg nesten holdt på å gå fra konseptene, sa han i den fagligpolitiske debatten på Kartellkonferansen. 

Anbefaling rundt hjørnet

Det er forventet at anbefalingen legges fram neste uke, og Brechan er redd utredningen lander på private løsninger. Han sier det ikke er så rart når utredingen har basert seg på innkjøpte råd fra private konsulentselskaper.

– Da overrasker det ikke at man får forslag som innebærer private løsninger. Vi i NTL er urolige for at det eneste konseptet som kan kalles en statssky – en statlig eid og drevet skytjeneste – ikke vil bli anbefalt, sier han. 

Til alt overmål peker Brechan på at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har kjøpt inn råd fra selskapet Sopra Steria – som også er en av de som kan få oppdraget dersom statsskyen blir lagt ut på anbud.

– Statsminister, gode råd er dyre, men jeg ville nødig valgt å spørre reven om hvordan hønsehuset skal bygges. Og når private skyleverandører gis i oppdrag å utrede en statlig skyløsning, så vil de neppe foreslå å gjøre seg selv overflødige. Men noen råd er gratis og det skal du få nå: Vi må sette i gang arbeidet med å etablere en statlig eid og drevet skytjeneste, sier han. 

– Jobber med det

Statsminister Jonas Gahr Støre svarte at regjeringen ønsker å styrke den nasjonale beredskapen og nasjonal datalagringsevne.

– Vi har erfart dette året hvor ekstremt viktig dette er, og vi må sikre at vi har den beredskapen. Derfor er vi i gang med å se på det, sa Støre.

Han kunne ikke kommentere detaljer, men sa følgende:

– Vi har gitt et oppdrag til Nasjonal sikkerhetsmyndighet, om å utrede en nasjonal skytjeneste der minst ett av alternativene skal eies og driftes av staten selv. Vi regner med å få den rundt årsskiftet, så får vi ta det derifra, sa Støre.

NSM kommenterer

I etterkant av publisering av denne artikkelen, har Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sendt følgende kommentarer, ved kommunikasjonsdirektør Hasse Lindmo:

«Moderne IT-løsninger er i dag ofte ensbetydende med skyteknologi, og stadig flere virksomheter ønsker fordelene som kan oppnås med dette. En videre digitalisering og modernisering av offentlig sektor i Norge gjør at også statlige virksomheter har behov for avanserte, digitale tjenester med stor fleksibilitet og kapasitet. Samtidig har staten spesielle behov for å sikre sine beskyttelsesverdige data og systemer, da disse ofte understøtter viktige funksjoner i samfunnet. 

Mange av dagens dominerende skytjenester er basert på kommersielle, utenlandske tilbydere som leverer sine tjenester fra andre land. Det er derfor et behov for å utrede hvordan statens behov for skytjenester best kan løses slik at man både imøtekommer behovet for innovasjon og funksjonalitet, kombinert med en forsvarlig lagring og prosessering av data som er viktig for samfunnet.

Dette er bakgrunnen for at Nasjonal sikkerhetsmyndighet utreder «Nasjonal sky» på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet (JD). Dette er en KVU (Konseptvalgutredning) og den følger Statens prosjektmodell. Metodikken forutsetter at man utreder flere ulike konsepter, som så gjennomgår en kvalitetssikring før saken løftes opp til politisk behandling og beslutning. KVU rapporten til JD skal leveres i løpet av desember, og vil være en anbefaling om valg av konsept.

NSM benytter i alt 4 ulike konsulentselskaper til å bistå i den praktiske gjennomføringen av KVU-prosjektet, hvor Sopra Steria er ett av disse. Det er ikke slik at Sopra Steria rådgir NSM om valg av konsept, men de bistår med praktisk prosjektarbeid som f.eks. prosjektadministrasjon og informasjonsinnhenting. Selve informasjonsgrunnlaget for KVU-arbeidet er stort og består bla. av en omfattende spørreundersøkelse til 184 statlige virksomheter, utstrakt dialog med en lang rekke leverandører i Norge og internasjonalt, samt at det er sendt ut en RFI som også er publisert på Doffin.

Det er ikke private konsulentselskaper som utformer de faglige alternativene i KVU-arbeidet, dette ansvaret ligger hos fagmiljøet ved Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM.

NSM har tilstrebet åpenhet i vårt arbeide med KVU-en og har stilt opp i flere sammenhenger med intervjuer og foredrag om tematikken, og vi er ikke kjent med hvordan Torstein Brechan har dannet seg denne misoppfatningen. Prosjektet utreder pt flere alternativer, hvor konseptene spenner over både private (kommersielle) løsninger, rent statlige eide og driftede løsninger samt mulige kombinasjoner av offentlige/private løsninger.»

Endring 9. desember, klokka 16.19:

NTL og Torstein Brechan svarer NSM i denne kronikken:

«Det er oppsiktsvekkende at NSM har valgt å hyre Sopra Steria til å bistå konseptutredningsutvalget når de selv vil være blant de mest aktuelle leverandørene.»

Warning
Annonse
Annonse