JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kartellkonferansen 2022

Unge debattanter på Kartellkonferansen har håp for framtida

Tross fordommer, fremmedfrykt, ulikhet, kriser og krig finnes fortsatt håpet for framtida blant unge samfunnsengasjerte mennesker.
SER FRAMOVER: Journalist og samfunnsdebattant Mahira Karim fant håpet for framtiden da hun klarte å se den hvite mannen under dressen. Hun så forbi fordommene sine, og så mennesket framfor ulikhetene.

SER FRAMOVER: Journalist og samfunnsdebattant Mahira Karim fant håpet for framtiden da hun klarte å se den hvite mannen under dressen. Hun så forbi fordommene sine, og så mennesket framfor ulikhetene.

Ole Palmstrøm

guro@lomedia.no

– Hva er det som gir meg håp for fremtiden? spør Mahira Karim mens hun holder fram en stor, grå herreblazer.

Den unge journalisten og samfunnsdebattanten har lånt den dyre dressjakken av en nabo. En 98 år gammel mann som er blitt en god venn.

Møtte fordommene i dialog

For inntil seks år siden hadde Mahira Karim fordommer mot hvite menn i dress. Hun mente de sto for meninger hun aldri kunne stå for. De trodde de var bedre enn andre, i hennes øyne.

Men så kom dagen hun skulle hun møte fordommene sine i døra. Eller rettere sagt sittende i en dialoggruppe på en konferanse.

For på en av stolene blant kvinner og menn i ulike aldre satt en hvit mann i dress. Dressen så dyr ut, til og med.

«Han tror han er så mye bedre enn alle oss andre», tenkte Karim for seg selv.

Så tok han ordet.

Mannen fortalte om problemer han hadde i familien sin. Og imens han snakket, fikk han tårer i øynene.

– Jeg ble helt satt ut og lurte på hva som skjedde her; En hvit mann i dress som snakket om utfordringer i familien mens han gråt? Det fikk meg til å se gjennom dressen og inn på mennesket under den, forteller Karim til en fullsatt sal av tillitsvalgte i LO Stat.

Mahira Karim mener at håpet for framtiden ligger i å se forbi egne fordommer og åpenhet for å bli kjent med mennesker som er ulik oss selv.

Slik som da hun klarte å se at på tross av ulikheter, kunne en hvit mann i dress stå i de samme utfordringene som hun selv gjør.

– I et samfunn med fremmedfrykt, fordommer og rasisme mot mennesker vi ikke helt skjønner, gir dette møtet meg et håp for framtida. Det viser at om vi går inn i oss selv og møter det vi frykter, kan vi se forbi det som skiller oss. Å endre meninger i møte med andre er ikke et nederlag, sier hun.

Som en kreftsvulst for framtida

Karim priser fagbevegelsen og mener den har en ekstremt viktig rolle i samfunnet.

– Den skal stå i spissen mot urettferdighet i samfunnet og kjempe for frihet, likhet og solidaritet. Fagbevegelsen har siden den så dagens lys stått i spissen for å slå ned på sosiale ulikheter og udemokratiske krefter i samfunnet, sier hun.

Men for at den skal fortsette å gjøre det, mener hun at LO og resten av fagbevegelsen må få med seg flere unge for å kunne legge til rette for deres framtid.

Det kjenner Henrik Drevenes på kroppen.

Lederen i HK Ung sto i går i sin tolvte budrunde i et forsøk på å eie sitt eget hjem sammen med kjæresten sin. Og for tolvte gang ble de forbigått av noen som er dobbelt så gamle.

– Like gamle som gjennomsnittsalderen i salen her, spøker han før han blir seriøs igjen.

– Løsningen for verdensfred er den samme som alltid: Kampen mot ulikhet, sier han.

Han mener politikere ikke tar diskusjonen om ulikhet seriøst nok. De tar den ikke som den kreftsvulsten den er, ifølge ham.

På tross av dette har også Drevenes håp for framtida.

En ung tillitsvalgt ved navn Kim Emil er håpet. Uten å nøle meldte han seg inn i et politisk parti for å kunne være med å påvirke enda mer.

– En mann som møter samfunnet med handling. Det gir meg håp, sier han.

KJEMPER MOT ULIKHET: Leder i HK Ung, Henrik Drevdal, mener politikerne må ta de økende ulikhetene i samfunnet mer seriøst. – Ulikhet forråtner oss, sier han.

KJEMPER MOT ULIKHET: Leder i HK Ung, Henrik Drevdal, mener politikerne må ta de økende ulikhetene i samfunnet mer seriøst. – Ulikhet forråtner oss, sier han.

Morten Hansen


Møter ungdom som ser alvoret

Kartellkonferansen på Gol har samlet flere unge handlekraftige og engasjerte unge mennesker.

Ola Svenneby i Unge Høyre og Astrid Hoem i AUF kan begge se at unge i Norge bekymrer seg for økende ulikhet.

Unge Høyre-lederen ser en oppvoksende generasjon som er mer alvorlige og som tar debatten alvorlig. Det er ikke bare positivt.

– Jeg er litt bekymret og er veldig spent på ungdomsdebattene neste år, sier han.

AUF-leder Hoem istemmer ham.

– Det er ikke som for noen år siden. Da kunne vi spøke med at å melde seg inn i Unge Høyre er som å ligge med en hval. Det er digg i starten, men så blir det vondt, ler hun.

Men spøken til side. Det er håp også hos de unge politikerne.

For Hoem i et bilde av unge AUF-ere i Bakken på Utøya. En gjeng som velger å ta på seg ansvar for å løse utfordringer.

For Svenneby i en bok om Unge Høyre gjennom hundre år. En historie som viser at vi har stått i kriser før og at vi har kommet oss gjennom dem.

ENIGE MOTSTANDERE: Ola Svenneby og Astrid Hoem er til daglig ledere i Unge Høyre og i AUF. De er uenige om mye, men er enige om at ulikhetene i samfunnet bekymrer de unge.

ENIGE MOTSTANDERE: Ola Svenneby og Astrid Hoem er til daglig ledere i Unge Høyre og i AUF. De er uenige om mye, men er enige om at ulikhetene i samfunnet bekymrer de unge.

Ole Palmstrøm

Annonse
Annonse