JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kom ikke i mål med arbeidstidsdirektivet

MISLYKKET: Forhandlerne for EU-parlamentet og ministerrådet oppnådde ikke enighet om arbeidstidsdirektivet før påske. Det er usikkert når det blir nye forhandlinger.

Saken oppsummert

linesch@lo-media.no

EU-kommisær for arbeidsmarkedssaker, Vladimir Spidla, uttalte at det var «ingen reell bevegelse » fra noen av sidene under forhandlingene.

– Det er en dårlig løsning på lang sikt å ikke oppnå noen form for enighet, og det er begge parter fullstendig klar over, uttalte Spidla.

Generalsekretær John Monks i Den europeiske faglige samorganisasjonen (EFS) beklager at partene ikke klarte å komme i mål. Han er bekymret for hvilket signal dette sender ut i et arbeidsmarked i krise.

– Noen tar dette som en åpning for å jobbe enda mer. Men det er egentlig et dårlig argument i en tid da mange selskapers overlevelsesevne avhenger av at ansatte jobber kortere arbeidstid. An- satte må lure på om det ikke er bedre å redusere antall arbeidstimer for slik å øke jobbmulighetene for flere, mener Monks.

Arbeidstidsdirektivet ble først vedtatt i 1993. Den gangen presset Storbritannia fram en unntaksregel som gir mulighet for å fravike hovedregelen om 48 timers arbeidsuke.

Det er fortsatt unntaksreglen som skaper den fastlåste forhandlingssituasjonen. EU-kommisjonen og Ministerrådet går inn for at unntaksreglene videreføres, men at det settes en øvre grense for avtalt arbeidstid på 60 timer i uka (i visse yrker 65 timer). I tillegg går man inn for at beredskapstjenesten til leger og annet helsepersonells deles i to kategorier. Bare det som kalles «aktiv vakt» regnes som arbeidstid.

Et motforslag, som et flertall i EU-parlamentets sysselsettingskomité har sluttet seg til, går ut på at unntaksreglene skal avvikles i løpet av tre år og at all tid som må tilbringes på arbeidsplassen skal regnes som arbeidstid.

EU-parlamentets sjefsforhandler, den tyske sosialdemokraten Mechtild Rothe, håpet å kunne kalle sammen til nye forhandlinger 20. og 21. april. Da ville det vært mulig å få et vedtak på det nåværende parlamentets siste sesjon før EU-valget i juni.

Ønsket ble avvist av det tsjekkiske formannskapet i EU. Herfra ble det foreslått nye forhandlingsrunder i mindre grupper med deltakere fra parlamentet, ministerrådet og EU-kommisjonen.

Forslaget til revisjon av direktiv som diskuteres ble lagt fram av EU-kommisjonen i 2004.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Warning