Vidar Eriksen
Lønn og rettigheter for kommuneansatte:
Hva skjer med lønna di når kommuner slår seg sammen? 6 ting du bør vite før sammenslåingen
Fra nyttår skal kommunereformen være gjennomført, og antall kommuner i Norge skal da være 356. Men hva skjer med jobben og lønna hvis du jobber i en kommune som blir slått sammen med andre?
kathrine.geard@fagbladet.no
Fra 2014 og fram til nyttår er antallet kommuner i Norge redusert fra 428 til 356. En av tre ansatte i kommuner og fylkeskommuner omfattes av sammenslåinger og får ny arbeidgiver fra nyttår.
Men hva skjer med de ansatte i en slik prosess? Her får du svarene.
Full seier: Nå får 1.100 kontoransatte betalt spisepause i Lillestrøm kommune
1. Kan du miste jobben når kommunen din slår seg sammen med en annen?
Nei. Etableringen av ny kommune er en virksomhetsoverdragelse til ny arbeidsgiver som har akkurat de samme plikter som gammel arbeidsgiver hadde. Arbeidsavtalen gjelder fortsatt og ansatte har stillingsvern. Selv om sammenslåing ikke er saklig grunn til oppsigelse, kan du likevel bli omplassert i den nye organisasjonen. For eksempel har kommuner bare behov for én rådmann.
2. Kan du som ansatt pålegges nye arbeidsoppgaver?
Ja, arbeidsgiver kan alltid pålegge arbeidstaker nye arbeidsoppgaver. Men du kan ikke pålegges oppgaver helt utenfor ditt arbeidsområde eller fag. Er du ansatt som helsefagarbeider, kan du ikke pålegges å steppe inn for en renholder. Det er utenfor din avtale.
Saken fortsetter under bildet.
3. Hvis du som ansatt får andre oppgaver, har du krav på å beholde lønnsvilkår knyttet til stillingen?
Hovedregelen er at arbeidstakere har krav på å ha med seg de lønns- og arbeidsbetingelser som er nedfelt i den individuelle ansettelsesavtalen.
4. Dersom en stilling lønnes ulikt i kommuner som slås sammen, har alle som gjør samme jobb krav på like høy lønn i den nye kommunen?
Nei, det er et forhandlingsspørsmål. I første omgang bytter man bare arbeidsgiver. Arbeidsavtalen er som før. Alle har den lønna de hadde før overdragelsen. Men det er naturlig å harmonisere lønnsnivåene. Det kan skje gjennom lønnsforhandlinger. En annen vei er å forhandle om harmonisering i forbindelse med sammenslåingen.
p
5. Har du krav på å beholde arbeidstid eller turnusordning?
Ja, arbeidstid som er regulert i arbeidsavtalen ligger fast. Men det kan bli nødvendig å forhandle om tilpasninger. I noen kommuner har for eksempel kontoradministrasjonen betalt spisepause, i andre kommuner ikke. Fagforbundet mener de ansatte i utgangspunktet beholder den ordinære arbeidstida de har fra før i en ny kommune.
6. Kan du bli pålagt å bytte arbeidssted?
Hvis det står i arbeidsavtalen at du jobber på rådhuset i Andebu kan ikke arbeidsgiver si at heretter plikter du å møte opp i Sandefjord. Men hvis rådhuset i Andebu ikke finnes mer, alle oppgaver er i Sandefjord, og du får tilbud om å jobbe der, da blir det en vurdering om det er saklig grunn for det. Eller om den jobben fint kan gjøres i Andebu. Ofte kan kommunen sørge for at reisen til jobb ikke blir dyrere for arbeidstaker, men at veien blir lengre må man nok leve med.
Kilde: Hans Christian Monsen i Fagforbundets juridiske avdeling
Se kartet: Her er oversikt over de nye kommunene
Vidar Eriksen
Dette sier LO og KS om lønna i de nye kommunene
Vi spurte:
1. Hvis to kommuner med ulikt lønnsnivå slår seg sammen, skal alle med lik stilling tjene det samme?
2. Kan det bety at noen skal gå ned i lønn, eller skal alle opp på det nivået til den som tjener best?
3. Er det problem at det er lønnsforskjeller i en kommune over lengre tid?
Mette Nord, leder i Fagforbundet:
1. Hva de ansatte skal tjene etter en sammenslåing av to kommuner, er blant annet et resultat av hva man blir enige om i sammenslåingsprosessen. Fagforbundet mener at det skal være lik lønn for likt arbeid, men dette må bli et tema mellom partene i sammenslåingsprosessen.
2. Ingen skal gå ned i lønn, men det kan oppstå tilfeller hvor noen av ulike grunner tjener mer enn andre, selv om stillingen er den samme. Lønna reguleres av særavtaler, sentrale og lokale forhandlinger og det kan i så måte oppstå lønnsforskjeller.
3. Ulik lønn for likt arbeid kan skape frustrasjon og være en utfordring for arbeidsmiljøet. Fagforbundet mener at all lønnsdannelse skal være forutsigbar og ut fra klare kriterier og lønnsharmonisering bør være en målsetting.
Hege Mygland, direktør for forhandlingsavdelingen i KS:
1. Det er ikke realistisk å forvente at alle lønnsskjevhetene utlignes fra tidspunktet ny kommune er etablert. Jeg anbefaler at det utarbeides en plan i samarbeid med tillitsvalgte for utjevning av eventuelle utilsiktede lønnsskjevheter. Det er også viktig at det jobbes frem ny lønnspolitikk for den nye kommunen.
2. Ingen går ned i lønn. Det vil være opp til den nye kommunen gjennom lønnspolitikken å vurdere om alle innen en stillingsgruppe skal løftes opp til den best betalte kollegaen. Kommunene har, uavhengig av sammenslåing, anledning til å lønne medarbeidere i samme type stilling ulikt.
3. Lønnsforskjeller og lønnsrelasjoner kan være villet og nødvendig, for eksempel av rekrutteringshensyn. Jeg opplever at kommuner som slår seg sammen er opptatt av å harmonisere utilsiktede lønnsforskjeller. Det blir derfor viktig at de kommende lønnsoppgjørene innrettes slik at de lokale parter i kommunene får et reelt handlingsrom til nettopp dette.
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås