JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

KDI-direktøren svarer på SVs kritikk: – Fengslene jobber målrettet for smittevern

KORONATILTAK: Smittefaren i norske fengsler bøtes på med tiltak som økt tilgang for straffedømte til videochat og telefon, forsikrer KDI-direktør Lise Sannerud i et svar til Petter Eide (SV).

KORONATILTAK: Smittefaren i norske fengsler bøtes på med tiltak som økt tilgang for straffedømte til videochat og telefon, forsikrer KDI-direktør Lise Sannerud i et svar til Petter Eide (SV).

Werner Juvik

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Vi i kriminalomsorgen tar smittefare på største alvor og vi jobber målrettet med tiltak og smittevern 24/7.

I et intervju publisert på frifagbevegelse.no 31. mars, sier SVs Petter Eide at han mener norske fengsler er smittebomber. Det er en viktig diskusjon han trekker opp, men jeg vil gjerne presisere noen forhold. På lik linje med resten av Norge jobber vi målrettet for å hindre smitte. Eides beskrivelse gir et inntrykk av at vi ikke har iverksatt tilstrekkelig smitteverntiltak. Det er ikke riktig.

Petter Eide (SV): – Norske fengsler er smittebomber

Kriminalomsorgen, på lik linje med øvrige institusjoner i Norge, praktiserer nå meget strenge rutiner for å unngå smitte. Vår oppgave er å prøve å sørge for at de domfelte/varetektsinnsatte og våre ansatte ikke blir smittet. Smittevern går foran når vi iverksetter våre tiltak.

Vi har allerede iverksatt en lang rekke tiltak som skal bidra til dette. Inntak til lavere sikkerhetsnivå ble stanset 16. mars. Vi øker bruken av fotlenke, og regjeringen har utvidet tidsperioden fra fire til seks måneder. Vi ønsker å fjerne bruk av to- og flermannsrom, og har redusert antallet fra 200 til under 30. Vi jobber videre med dette.

Nødvendige innskrenkninger

Vi vet at mange av tiltakene medfører begrensninger for de domfelte, og det er svært beklagelig. Det er vi enige med Eide i. Men det er helt nødvendig i den situasjonen vi befinner oss i nå.

For å ivareta vår samfunnskritiske funksjon må vi planlegge for drift under ekstraordinære forhold over tid. Nok ansatte på jobb til enhver tid er kritisk for at kriminalomsorgen kan opprettholde normal drift med god kvalitet.

Det jobbes med tiltak både på kort og lang sikt for å sørge for god bemanning. Samtidig er behovet for testing stort. Ved stor smittespredning vil bemanningssituasjonen bli kritisk.

Kompenserende tiltak

Kriminalomsorgen har foreløpig klart å forhindre smittespredning i fengslene.

Vi gjør daglig avveininger mellom smittevernhensyn, innsatte og domfeltes rettigheter og samfunnssikkerhetshensyn. Konsekvensene for den enkelte må ses opp konsekvensene av å få smitte inn i fengslene – både for innsatte, ansatte, pårørende og samfunnet.

Når det er sagt, er det viktig for meg å understreke at samtidig som vi innfører strenge smitteverntiltak, setter vi også inn kompenserende tiltak. Vi har blant annet innført økt og gratis ringetid, og kjøpt inn flere hundre nettbrett for å kunne gjennomføre flere videobesøk. Det gjør vi for å avbøte for det vi har forståelse for at er en krevende situasjon.

Mange opplever at de blir mer isolert enn tidligere og det synes jeg er veldig beklagelig. Det er ikke en ønsket situasjon, men hele Norge er dessverre i en situasjon der alle må gjøre sitt for å hindre smitte.

Den jobben tar vi i kriminalomsorgen på største alvor og vi jobber målrettet med tiltak og smittevern 24 timer dagen, sju dager i uka.

Annonse

Flere saker

Annonse