Kort dag – senere pensjon?
Folk over 62 år med 80 prosents stilling vil heller ha en fridag i uka enn sekstimersdagen, viser en undersøkelse. Men betyr redusert arbeidstid at eldre arbeidstakere nær pensjonsalderen forblir lenger i arbeidslivet?
En undersøkelse i regi av Fornyings- og administrasjonsdepartementet der folk over 62 år fikk arbeide 80 prosents stilling med full lønn, viser at to av tre velger å ta ut den reduserte arbeidstiden som en fridag.
Departementet presenterte undersøkelsen på sin hjemmeside på nett under tittelen ”Senere pensjon med redusert arbeidstid?, men fulgte ikke opp spørsmålet i teksten.
Seniorer står lenger
– Også mitt inntrykk i eget nærmiljø er at eldre arbeidstakere med redusert arbeidstid utsetter tidspunktet for når de går i pensjon, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes, som har seniorpolitikk som et av sine arbeidsområder. – Etter kongressens vedtak i 2005 om å videreføre forsøkene med sekstimers dag/30 timers uke, har myndighetene bidratt mer til et senior-prosjekt enn sekstimersdagen. Jeg forstår at seniorer heller vil ha en ekstra fridag enn kortere daglig arbeidstid, som ansatte i etableringsfasen og med omsorg for barn føler behov for.
I sammenheng med IA-avtalen
– God seniorpolitikk er det i hvert fall. – Jeg ser dette forsøket også i sammenheng med intensjonene i IA-avtalen, som skal motivere til seniorpolitikk. Forutsetningen må være at arbeidstakere med redusert arbeidstid likestilles med øvrige på arbeidsplassen.
Nye skritt overveies
– Hva bør videre skje? – Spørsmålet blir om staten vil gjøre seks timersdagen/30 timers uke til en allmenn ordning for eldre arbeidstakere. Resultatet av forsøket er så langt jeg har forstått så gode at dette bør overveies. – Kan dette bli et tema under LO-kongressen? – Det er sendt inn så mange forslag om arbeidstidsordningene at jeg faktisk regner med gode diskusjoner også om kortere arbeidsdag og kortere arbeidsuke, svarer Trine Lise Sundnes.
Kortere dag – mindre stress
Seniorene i undersøkelsen melder om mindre stress på jobben, mer overskudd i hverdagen og bedre fritid. Forsøksdeltakerne utsetter også eget spørsmålet om når de selv skal gå i pensjon, men årsaken og omfanget er ikke mulig å fastslå før undersøkelsen er avsluttet, påpeker departementet. Forsøket med redusert arbeidstid med full lønnskompensasjon omfatter fire statlige etater og gjelder personer som var 62 år eller eldre i 2007. Her kan du lese rapporten
Fri mandag eller fredag
– Det mest overraskende er at veldig få velger å ta sekstimersdag. De aller fleste velger å ta fri mandager eller fredager for å koble arbeidstidsreduksjonen til helgene, sier forsker Lars-Erik Becken i Econ Pöry. Bare 10 prosent valgte fleksible uttak av den ekstra fritiden, og svært få valgte å arbeide seks timer hver dag. Et interessant trekk er at nesten 40 prosent av deltakerne i undersøkelsen mente at det var vanskelig å ta ut den reduserte arbeidstiden i det første året forsøket varte, litt bedre i det andre året. Noen tok ut den oppsparte arbeidstidsreduksjonen i lønn, andre slettet den.
Hva sier kongressen?
Også til kommende LO-kongress er det sendt inn en rekke forslag som gjelder arbeidstid, men forslagene gjelder primært likestilling mellom skift- og turnusarbeidere og redusert arbeidstid, som sekstimersdag med full lønnskompensasjon.
Fylkeskonferansen i Tromsø viser til at forrige kongress vedtok å forsterke satsingen på forsøksordninger med redusert arbeidstid som ledd i arbeidet med å nå målsettingen om 6 timers dag/30 timers uke med full lønnskompensasjon.