JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever politisk mot

For å få ned klimagassutslippene innen 2020, må det gjennomføres solide tiltak blant annet innen petroleumssektoren. Det krever at politikerne tar grep nå, mener Audun Rødningsby fra Zero.

csd@lomedia.no

ahr@lomedia.no

I dag møtes verdens politiske ledere i København for å bli enige om en global klimaavtale. Målet generelt er å kutte utslippene av klimagasser, slik at ikke verdens gjennomsnittstemperatur overskrider to grader. I dag snakket også Audun Rødningsby fra miljøstiftelsen Zero med landsstyret i EL & IT. Han etterlyser politisk mot, og viste en oversikt over hva som kan og bør gjøres av tiltak her i Norge for å bidra mest mulig på området.

Politikernes vilje

Rødningsby forteller at Zero sammen med SFT (Statens forurensingstilsyn) har samarbeidet om å se på de klimavennlige grepene som allerede er gjort, og lagt disse sammen, for å se om det er nok til å nå reduksjonsmålet innen 2020.

- Svaret er nei. Vi vil ikke komme i mål med de grep som vi allerede har gjort. Mer må gjøres, sier Rødningsby. Han la fram en skisse som viser at det må gjøres grep i både bygg-, industri - og transportsektoren, og mente mye kan gjøres med enkle grep.

- Blant annet på transportsiden. Vi må nå legge til rette for hydrogen- og ladestasjoner, og gjøre biodrivstoff lett tilgjengelig slik at andregenerasjons biler vil kunne gå på dette. I byggbransjen er det allerede gode tiltak som er i verksatt med jord- og fjernvarme, sier Røsningsby. Problemet, mener han, ligger i petroleumssektoren. Og det aller største er å få politikerne til å innse at det er her Norge må gjøre grep.

- Det er vanskelig. Petroleumssektoren er selve «melkekua» til finansdepartementet og Norge, men jeg mener bestemt at de norske politikerne må se til Sverige. Der ble hele Riksdagen enige om at Sverige skal være oljefritt innen 2020, og de er på god vei til å nå dette, fastslår Rødningsby.

Norge kan bidra

Rødningsby er ikke i tvil; Norge kan med enkle grep være med å bidra enormt for et bedre klima. Han mener at Norge må sørge for at det blir lagt undervannskabler slik at vi kan forsyne resten av Europa med ren energi. Vi må bruke teknologien vår nøye slik at det blir bygget og lagt opp til klimavennlige løsninger, slik at klimautslipp reduseres.

- Uansett utfall i København, vi har klare forpliktelser i Norge. Og vi kan skape mange arbeidsplasser ved å tenke i klimavennlige retninger. Klarer vi å ta grep tror jeg at verden vil bli et godt sted å bo også i 2020, avslutter Rødningsby.

Viktig for EL & IT

Forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT mener klimadebatten ligger midt i smørøyet i forhold til hva medlemmene jobber med.

- Derfor setter vi også større fokus på dette nå. Forbundet har tilsluttet seg Klimakampanjen 10/10 der vi forplikter oss til ti prosent energieffektivisering innen 2010, sier Felix.

Effektiviseringen blir i stor grad gjort ved at forbundet i disse dager renoverer sine lokaler i Folkets Hus, og med det tenker på energisparende tiltak. I tillegg legges det opp til et nytt it-system, de ansatte skal bruke mindre papir, og det legges også opp til større grad av videomøter, slik at man kan spare inn noe av reiseaktiviteten. Utenfor Folkets hus vil Felix vil ha fortgang i energieffektiviseringen i alle bygg, og det må settes fortgang i utbyggingen av fornybar energi.

- Finnmark ligger best til rette for vindkraft, og her bør man bygge ut. Men skal dette skje, trenger vi infrastruktur til å eksportere kraften. Det samme gjelder på Vestlandet. En slik debatt fører alltid med seg en diskusjon om kabler eller luftledninger, men vi kan ikke la det stoppe oss, mener Felix.

Annonse
Annonse