JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En lettlest kompleks GPS for endringsledelse

Monika L. Eknes og Randi Kveine:
GPS for Endringsledelse
Fagbokforlaget 2016

Fagbokforlaget

Nina.hanssen@lomedia.no

Endringene i arbeidslivet går så raskt at ledelsesfilosofi og verktøykassen for lederne ofte er utdaterte. Men leser man Eknes og Kveines bok om endringsledelse fra 2016, er det lettere å forstå hvordan man kan navigere i et komplekst arbeidsliv.

Er du leder og åpner boka, må du være forberedt på å få kastet både mange ledelsesteorier, eksempler på hvordan ledere i inn og utland har taklet ulike utfordringer. Men først og fremst må du være klar til å se på din egen bedrift, organisasjon eller forbund. For boka er fylt av spørsmål som du selv eller sammen med andre kan reflektere over eller bruke på samlinger. Boka trekker fram tidligere NHO leder Kristin Skogen Lunds betraktninger på REMIX konferansen i 2016 om at dagens ledere ofte må navigere i ukjent terreng der vi må kombinere innsikt og oversikt, og ha både overblikk og bakkekontroll.

Her kan du lese om hvordan Virgin-grunder Richard Brandson fant sitt metaperspektiv fra ballongferder, Martin Luther King Jr sin berømte «I have a dream»-tale, Stormbergs omdømmebygging, hvordan Mumbai Dabbawalas organiserer å levere 200.000 lunsjbokser til arbeidstakere i Mumbai ved hjelp av jernbanen til hvordan Vodafone og det kenyanske Safaricoms utviklet M-pesa mange år før Vipps betalingsløsning kom til Norge.

Den lettleste boka kan brukes som oppslagsverk, og etter hvert kapittel er det QR-koder med referanser til taler eller videoer på nettet. Men også forslag til hvordan man kan ta tak i egen organisasjon.

Både i statlig og privat sektor snakkes det mye om «endringsledelse» og hvordan man skal møte morgensdagens utfordringer i arbeidslivet. Tidligere har ledere snakket mye om hvordan man skal møte den teknologiske utviklingen og hvordan vi skal klare det grønne skiftet der og få til en bærekraftig utvikling. Men endringsledelse er kanskje enda mer viktig nå etter Korona-pandemien har rammet arbeidslivet i lang tid framover på en måte vi aldri har kunnet fatte.

Selv om denne boka er skrevet mange år før Korona rammet oss, så er den fortsatt aktuell og relevant for de fleste. Særlig i statlig sektor har det de siste 10-20 årene pågått store endringer de de ansatte mer eller mindre har blitt involvert.

Uansett hva slags leder du er og hvilken bakgrunn og utdanning du har, så er denne boka et viktig og spennende bidrag.

For den gir leseren mange AHA-opplevelser hele veien, og du kommer helt sikkert til å lære noe nytt. Her er det mange og varierte ledelseshistorier som det er lett å kjenne seg igjen i og lett også å se hvor man kanskje har tatt noen dårlige valg. Det å lede handler om å ta valg, og da er det viktig at vi som er ledere selv har en sterk tro på at det er mulig å lede endringer til beste for alle.

Forfatterne slår tidlig fast at det ikke finnes noen magisk tryllestav eller quick fix for å lykkes med en stor eller liten endring, men at det å ta et overordnet metaperspektiv på egen organisasjon kan være lurt. Og det er klokt. For klarer vi å observere oss selv som leder i samspill med andre, er det i alle fall et godt utgangspunkt for å se hva som bør endres og hva som faktisk bør tas vare på. Her er alle ressursene, også de potensielle ubrukte ressursene i organisasjonen viktig. Boka understreker flere ganger at både hvert enkelt menneske og hver organisasjon har enorme ressurser.
Det lønner seg å lese boka når man er skjerpet og har full konsentrasjon da det er mange nye ord og uttrykk samt teorier å sette seg inn i gjennom de 225 sidene. Etter å ha pløyet deg igjennom boka fra a til å, eller lest på en mer kreativ måte fram og tilbake, så vil du etter hvert kjenne igjen noen av metodene i jungelen av ledelsesteorier og verktøy som brukes. Mange av de er velkjente, men i forsøket på å nevne «alle», blir dette også bokas svake punkt. Her blir noen av ledelsesmetodene, teoriene og modellene forenklet så mye at de blir ufullstendig for leseren. Her burde forfatterne kanskje heller velge ut modeller å utdype framfor å ramse opp smørbrødlister. Selv skulle undertegnede ønsket seg litt bedre framstilling av flowmodellen, den som er utviklet av Mihaly Csikentimihaly, og enkelte av de andre modellene som er relevant i dagens moderne arbeidsliv. Men alt i alt er dette en fantastisk fagbok som gaper over det meste av metodejungelen. Kunsten er ifølge forfatterne å gjenkjenne samme form (isomorfi) og gjenbruke de formene som fungerer. Selv har jeg som entusiastisk leser fått mange gode innspill til hvordan en leder kan lede sin organisasjon gjennom endring.

For endringer vil det kommer mange av uansett framover, og som forfatterne sier i sin avslutning: «Fordelen med å sette seg i førersetet for forandringsprosessene er at du kan gjøre endringene i ditt tempo».
Men ledelse er ferskvare, akkurat som trening må man øver og trene for å bli god!

Annonse
Annonse