JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kutter ut firma etter skattejuks

Spanske murere fikk kjempe-restskatt selv om Statsbyggs underleverandør hadde trukket dem i skatt. – Systematisk forfalskning, sier Statsbygg.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Rundt 15 spanske mur- og steinarbeidere har jobbet på oppussingen av juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo siden 2012. Spanjolene var ansatt i Obraespanor AS, som var leid inn av en av Statsbyggs leverandører. Da et NTL-medlem som snakket spansk kom i kontakt med dem, kom det fram at de ikke hadde fått lønnsslipper på flere måneder.

Med bakgrunn i denne informasjonen ba Statsbygg om dokumentasjon på lønns- og arbeidsvilkår inkludert lønnslipper for alle for de fire siste månedene. Dette ble framlagt og så tilfredsstillende ut. Som et ekstra kontrolltiltak og ledd i påse-plikten snakket byggherren med to av arbeidstakerne, med NTL-medlemmet som tolk.

Under disse samtalene kom det fram at deler av lønna ble utbetalt i kontanter, noe som fikk Statsbygg til å undersøke nærmere. Statsbygg krevde ny dokumentasjon i form av lønnsslipper og forklaringer på kontantutbetalingene. Et møte med Arbeidstilsynet viste at Obraespanor opererte med to lønnsslipper, og det ble avtalt noen justeringer, forteller SHA-rådgiver Knut Farholm i Statsbygg.

– Når man betaler ut lønn i kontanter, går blålyset. Selv om de la fram dokumentasjon som så riktig ut, var ikke magefølelsen god. Det var fortsatt et sprik mellom det arbeidstagerne sa og det Obraespanor sa, forteller Farholm.

Da spanjolene hadde kommet hjem, fikk de skatteoppgjøret. Det bestop av et krav om restskatt på mellom 15 og 30 000 kroner for alle som hadde jobbet i Norge i løpet av 2012.

– Summen på restskatten var den samme som firmaet oppga som forskuddstrekk. Med «et enkelt skattehode» er det ikke vanskelig å skjønne at det var mislighold. De har trukket skatt på papiret, men ikke betalt inn til myndighetene, forteller Farholm.

Statsbygg tok kontakt med skattemyndighetene. Kravet mot de spanske arbeidstagerne ble umiddelbart frafalt, og flere av dem får penger igjen.

Farholm mener det er skremmende at Statsbygg blir forelagt dokumentasjon som ikke er riktig.

– Når vi ber om dokumentasjon, er vi avhengige av at det som blir lagt fram er dokumentasjon på de faktiske forhold, og ikke forfalskninger. Dette er systematisk forfalskning, og grunnen til at vi ikke har reagert tidligere er at den dokumentasjonen vi har fått har sett tilfredsstillende ut, sier han.

Arbeidene var ferdige og spanjolene hadde reist hjem før Statsbygg fikk rullet opp hele saken. Farholm er likevel glad de fikk ordnet opp i skattekravene i etterkant.

– Det er ingenting som overrasker meg lenger, etter å ha jobba med sosial dumping i 15 år. Jeg er veldig glad de gutta har kommet seg ut av det de har vært opp i. Det er trist og tragisk at når de endelig hadde kommet seg ut av arbeidsløsheten, i stedet ramlet de opp i dette, sier han.

Leverandøren som hadde kontrakt med Obraespanor har ifølge kontrakten forpliktelse til å dokumentere at innleid personell har ordnede lønns- og arbeidsvilkår og har oppfylt sine forpliktelser overfor skattemyndighetene. Det var flere ting som også kom overraskende på dem i forbindelse med dokumentasjonsinnhentingen. De vil fortsatt være aktuelle for oppdrag for Statsbygg. For Obraespanors del, er det en annen sak:

– Obraespanor kommer ikke inn på våre byggeplasser lenger, fastslår han.

Styreleder og daglig leder Tommy Gustavsen uttrykker overraskelse over at Statsbygg ikke lenger vil ha noe med firmaet hans å gjøre.

– Det kjenner jeg ikke noe til. Da lurer jeg på hvorfor. Vi har utført en kjempejobb, sier han.

– De ansattes forskuddstrekk er identisk med restskatten de fikk. Har dere ikke betalt inn skatten dere har trukket fra dem?

– Vi er ikke 100 prosent a jour, men vi har betalt inn det meste. Vi ligger litt på etterskudd, men har en avtale med kemneren i Fredrikstad. Vi har slitt med å få oppgjør, og har mange forskjellige anlegg rundt om kring. Det blir sånn når du ikke får inn betalingene du skal, sier Gustavsen.

– Har dere ikke fått betalt for dette oppdraget?

– Det har ikke vært noe problem med jobben hos Statsbygg, sier han.

– Har dere fått noen krav fra Kemneren knyttet til skatt fra de ansatte som jobbet på Universitetet?

– Ikke som jeg kjenner til. Vi har vært litt trege med å innberette skatten, det må vi rydde opp i. Det er ingen tvil om det, sier han.

– Har dere forfalsket dokumentasjonen dere har forelagt Statsbygg?

– Nei, det kjenner jeg for dårlig til, sier Gustavsen og henviser til varamedlem i styret Ter Martin Andersen.

Andersen sier han er innleid konsulent, som hjelper til med papirarbeidet.

– Om Statsbygg mener lønns- og trekkoppgavene er falske, så detter jeg litt om. Da skjønner jeg ikke en dritt, sier han.

– Så du sier dere har betalt inn skatten dere har trtrukket fra arbeidstagerne?

– Betalinga er det ikke jeg som står for, men lønns- og trekkoppgavene har jeg sørga for å dokumentere overfor Statsbygg. Jeg kan ikke svare deg på om pengene er betalt inn, sier han og henviser til styreleder Tommy Gustavsen.

Obraespanor er ikke registrert med regnskap i Brønnøysundregistrene. Siden de ble registrert etter 1. juli 2012, kan de levere inn samlet regnskap for 2012 og 2013 neste år.

Kemnerkontoret i Fredrikstad kan ikke kommentere enkeltsaker på grunn av taushetsplikten.

Annonse
Annonse