Labor Day
I dag feirer USA Labor Day. På en sånn dag kunne den jevne amerikaner stilt kritiske spørsmål til kapitalismen, men bruker nok heller fridagen til en tur på stranda eller til bilvask. Dessverre.
jan.erik@lomedia.no
Labor Day feires alltid den første mandagen i september, er en føderal fridag i USA og har sin opprinnelse i en parade arrangert av fagforeningen Knights of Labor 5. september 1882 i New York City. Labor Day har vært nasjonal fridag siden 1894 for å hedre den arbeidende kvinne og mann.
Göran Rosenberg, svensk forfatter og journalist, forteller i boka «Friere kan ingen være» at ingen andre land enn USA vekker så motstridende følelser i oss som USA. Og ingen andre land er så umulig å gi et ensartet bilde av.
Ingen andre land har heller motivert sin eksistens på en så pretensiøs og utfordrende måte. For USA var aldri tenkt å bli et land som alle andre, USA ønsket nettopp å bli USA. USA så – og ser, mener mange – seg som et utvalgt land for frie mennesker.
Når disse linjene skrives, har den amerikanske østkysten ikke stått opp ennå, mens California ennå ikke har lagt seg. Så hva skal amerikanerne gjøre på Labor Day?
Jeg måtte ty til internett og fant dette: «I dag feires arbeidernes dag og det betyr også at sommeren offisielt er over. Det blir nå gratis å være på stranden, mindre folksomt og barna begynner på skolen igjen. Jeg skal feire med å legge meg ut i sola en liten times tid. Jobbe med brunfargen er viktig.»
Richard Wolff, en tidligere professor i økonomi ved universitetet i Massachusetts, Amherst, har sammen med journalist David Barsamian gitt ut boka «Occupy the Economy. Challenging Capitalism».
Wolff bruker nok neppe så mange av dagene sine til å jobbe med brunfargen. Han viser heller til Bureau of Labor Statistics i Washington som kan fortelle at den gjennomsnittlige lønna til en amerikansk arbeider i 2011 er om lag den samme som den var i 1978. Det har ikke vært lønnsøkning for enkelte arbeidstakergrupper i USA på over 30 år. Og de som er gode i gambling kan jo tippe hvilke arbeidstakergrupper vi snakker om da: Hvitsnipp eller arbeiderklasse?
Samtidig viser samme byrå at produktiviteten fra de samme arbeiderne har vist en sterk økning i disse over 30 årene. Du trenger altså ikke være rakettforsker for å forstå hvem som har tatt det økonomiske overskuddet. De rike blir rikere, og de fattige blir fattigere – som Leonard Cohen (og ganske mange andre) sier.
Og om ikke dette er nok til å heve øyenbrynene viser OECDs data at amerikanerne arbeider mer per år enn noen annen arbeiderklasse i noe annet avansert industrisamfunn. Nettopp for å holde liv i den amerikanske drømmen: et bedre liv for seg sjøl, sine barn og sin familie.
Hvordan klarer den amerikanske arbeiderklassen seg da? Jo, når lønningen står stille, mens prisene øker, så er det bare en mulighet, en mulighet som for eksempel grekerne også kjenner godt: Banklån.
I dag kjenner vi resultatet. Et stort antall amerikanere har lån til over pipa – ja, mange av dem ser ikke en gang pipa lenger. For huset er solgt og fortvilelsen øker i takt med gjelda.
Og snart er det presidentvalg. Ifølge Ole Moen, en av våre hjemlige USA-eksperter, må tre avgjørende faktorer være til stede om Obama skal bli gjenvalgt.
For det første må den generelle økonomiske utviklingen i USA være sånn at «det går rett vei». For det andre må arbeidsledigheten ikke overstige 8 prosent (det gjør den nå). Og for det tredje må den nasjonale gjennomsnittlige bensinprisen ikke overstige kr 6,21 per liter (det gjorde den ifølge Moen i hvert fall ikke for om lag to uker siden).
John Lennon døde dessverre så altfor ung. Kanskje ble han offer for et annet erkeamerikansk fenomen: alle amerikaneres rett til å bære våpen. Altså våpenloven, eller cowboyloven som den burde ha het.
Lennon forsto det amerikanske samfunnet. I 1970 skrev han disse linjene i sin klassiske “Working Class Hero»:
Keep you doped with religion and sex and TV
And you think you're so clever and classless and free
But you're still peasants as far as I can see.
Kanskje noe å tenke på for den jevne amerikaner på Labor Day.
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og tillitvalgt for Fellesforbundets medlemmer i Foodora, Paul Olai-Olssen, anklager Foodora sin hovedkonkurrent, budselskapet Wolt, for å bidra til et useriøst arbeidsliv.
Roy Ervin Solstad
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB