JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtet NNN:

Dette blir trolig de viktigste sakene under NNNs landsmøte

Fem dager med debatt venter for arbeidstakere i mat- og drikkevareindustrien i Folkets Hus i Oslo. Her er en liste over sakene som forventes å få mest oppmerksomhet under landsmøtet.
Illustrasjonsfoto fra landsmøtet i 2017.

Illustrasjonsfoto fra landsmøtet i 2017.

Jan-Erik Østlie

erlend@lomedia.no

Mandag 29. november til fredag 3. desember avholder Norsk Næring- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund – ofte kjent som NNN – sitt 26. landsmøte. LO-forbundet har omtrent 18.000 yrkesaktive medlemmer innenfor mat- og drikkevareindustrien. 170 forslag har kommet inn til årets landsmøte – som går på alt fra tariff, lovspørsmål, politikk og egne vedtekter.

Grensehandel

Det har vært stor blest rundt grensehandelsproblematikken under pandemien. Stengte grenser avslørte for alvor hvor stort problemet har vært – og de siste tallene fra SSB viser at grensehandelen igjen er i ferd med å ta seg opp for alvor. Dette blir nok noe av det som statsminister Jonas Gahr Støre må svare ut en del på, når han gjester landsmøtet onsdag 1. desember.

Les også: Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

For øvrig foreslår landsstyret at Vinmonopolet tar over alkohol- og tobakkssalget på taxfree-butikkene, og at nan på sikt planlegger å avvikle ordninga.

Organisasjonsarbeidere

I 2020 ansatte forbundet en egen organisasjonsansvarlig, for å snu den vonde medlemstrenden i forbundet. Midt under pandemien har rekrutteringsarbeidet mildt sagt vært vanskelig, men noen avdelinger i forbundet har hatt god nytte av nyansatte organisasjonsarbeidere.

Men det har vært delte meninger rundt hvordan organisasjonsarbeiderne skal finansieres. Hvor mye må de lokale avdelingene betale for en lokal «orgarbeider», og hvor stor del er det naturlig at forbundet dekker? Debatten har vært oppe helt siden landsstyrevedtaket (landsstyret er NNNs neste høyeste beslutningsorgan, etter landsmøtet) om ansettelsen i 2019 – og på landsmøtet skal den endelige modellen vedtas.

Forslagene til endringer medfører også at rollen «fylkeskoordinator» forsvinner helt.

Les også: Ragnhild skal få Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund til å vokse

Valg (og aldersgrense)

Intet landsmøte uten litt valg-dramatikk! Alle de tre i ledelsen er fortsatt valgbare og fortsetter trolig videre etter landsmøtet. Men tre av forbundssekretærene må gå av på grunn av aldersgrensen på 64 år, og det er selvfølgelig fullt mulig å «kaste» og erstatte noen av de eksisterende tillitsvalgte – enten i ledelsen eller forbundssekretærene. Dette er det dog ikke tradisjon for i forbundet.

Les også: Alt du vil vite om landsmøtet – men ikke tør å spørre om

Uansett, valgene kommer ikke før slutten av landsmøtet, og før den tid må landsmøtet enes omkring forslagene som går på aldersgrense. Dette blir avgjort på landsmøtets andre dag, så valgkomiteen jobber etter oppdaterte vedtekter.

Landsstyret mener at aldersgrensene ikke skal røres på dette landsmøtet.

Hvem ble valgt på forrige landsmøte? Det kan du lese mer om her: Første kvinnelige leder i NNN

Bemanningsbransjen

Den store stygge ulven i norsk arbeidsliv de senere årene, bemanningsbransjen, blir nok også en viktig debatt under årets landsmøte. Noen av forslagene går på at bemanningsbransjen må forbys i sin helhet, andre mener at utleiebransjen må fjernes – altså at innleie kun kan skje mellom produksjonsbedrifter, eller man kan benytte seg av midlertidige ansattelser. Altså i praksis at bemanningsbyråene må forbys.

En egen uttalelse om seriøst arbeidsliv skal vedtas, og der er innstillinga som skal debatteres på landsmøtet at «bruken av innleie, midlertidige ansettelser, underentreprise og vikarbyrå må begrenses til et minimum, om nødvendig forbys. Lønn mellom oppdrag må være en selvfølge.»

Forsikringspremie for pensjonistene

I dag får pensjonistene med over ti års sammenhengende medlemskap benytte seg av forsikringsordningene NNN har gjennom LO Favør helt gratis.

Innstillingen fra landsstyret er at de som går av med pensjon nå selv må betale for de kollektive forsikringsordningene. Fra 75 år skal forsikringspremien fortsatt være gratis.

Premien skal være lik forbundets minstekontingent, som per i dag er 150 kroner i måneden.

Ordningen har ikke tilbakevirkende kraft, og vil gjelde for de som blir pensjonister fra og med 1. januar 2022.

Dette blir nok møtt med motforslag i landsmøtesalen.

EØS

Debatten omkring forholdet til EU og EØS-avtalen har vært heftig diskutert i hele fagbevegelsen i mange år. En debatt omkring EØS-avtalen kommer nok også på dette landsmøtet. Forrige landsmøte, i 2017, konkluderte med en «videreutvikling eller reforhandling av EØS-avtalen med fokus på norsk sysselsetting og norske arbeidstakerrettigheter».

NNN er avhengig av gode handelsavtaler, særlig for eksporten av fisk, men også for tollvern på import. I innstillingene i år ligger det til grunn at EØS-avtalen skal videreføres, men at «handlingsrommet» – altså mulighetene som ligger innenfor avtalen – må benyttes. Arbeidstakerrettigheter og sysselsetting må være i førersetet, understrekes det i innstillingene. I innstillingene fra landsstyret står det også at man ønsker en utredning av en mulig handelsavtale med EU.

Forbundet mener for øvrig at Norge bør stå utenfor EU.

Bærekraftig matproduksjon

Torsdag formiddag under landsmøtet er lagt opp som en temabolk, og det som tematiseres er «Framtidas matproduksjon». Stikkord er selvforsyningsgrad og bærekraftige arbeidsplasser og matproduksjon. Denne gangen gjester både landbruks- og matminister Sandra Borch og kunnskapsminister Tonje Brenna landsmøtet.

Forbundet har i høst jobbet med en egen klimastrategi, og denne blir en del av denne bolken på landsmøtet. Hovedspørsmålet: Hvordan kombinere det å redde klimaet og det å sikre norske, bærekraftige arbeidsplasser?

Pensjon og dagligvarer

En hel rekke andre temaer skal selvfølgelig også diskuteres, her kan nevnes fiskeripolitikk, pensjon og begrensing av dagligvarekjedenes voksende makt.

Landsmøtet starter 14.00 mandag 29. november, og kan følges på nett-stream her på FriFagbevegelse.

Alle innstillinger fra landsstyret, program og andre dokumenter finner dere på NNNs egne nettsider.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse